Pepenele menține tonusul vaselor de sânge, scade tensiunea și previne bolile cardiovasculare

Articol bazat pe studii științifice

Pepenele verde (Citrullus lanatus) este unul din cele mai iubite fructe ale verii. Dulce, savuros și răcoritor, nu ne trebuie alte motive în plus să ne înfruptăm din el cu orice ocazie.

Pepenele mentine tonusul vascular, scade tensiunea, previne bolile cardiovasculare

Pepenele mentine tonusul vascular, scade tensiunea, previne bolile cardiovasculare: Freepik.com

Pepenele este considerat un aliment hrănitor și funcțional, având diverse beneficii pentru organism. Puțini știu că îmbunătățește parametrii sănătății vasculare.

Pepenele – o sursă valoroasă de nutrienți

Pepenele verde este un aliment nutritiv, care îmbunătățește calitatea dietei la copii și adulți.

Un studiu apărut în 2022 în jurnalul „Nutrients” a arătat că la consumatorii de pepene (125-161 g/zi), aportul de fibre, potasiu, magneziu și vitamina este mai mare decât la non-consumatori. Totodată, cei care mănâncă des pepene au un consum mai mic de zahăr și grăsimi saturate.  

Pepenele crește nu doar aportul de nutrienți elementari, ci și aportul de antioxidanți, în special carotenoizi (licopen).

Studiile au arătat că licopenul reduce incidența cancerelor, bolilor cardiovasculare, metabolice și maculare.

Reglează tonusul vaselor de sânge

Pepenele este o sursă prețioasă de L-citrulină, care se transformă în corp în L-arginină. Acest aminoacid este un precursor al oxidului de azot (oxid nitric), fiind considerat esențial pentru sinteza oxidului de azot – o moleculă care reglează tonusul vascular.

Oxidul nitric este implicat în reglarea mai multor funcții vitale ale corpului. Scăderea biodisponibilității acestuia se traduce prin creșterea riscului unor boli precum hipertensiune arterială, ateroscleroză, rezistență la insulină, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Prin faptul că crește concentrația de L-arginină din sânge, pepenele îmbunătățește funcția vasculară. Disfuncțiile vasculare sunt premergătoare bolilor cardiovasculare.

Vasodilatator, hipotensiv

L-citrulina (arginina) acționează în corp ca un vasodilatator. Prin faptul că lărgește vasele de sânge, arterele devin mai flexibile, circulația se îmbunătățește și se reduce tensiunea arterială.

Este nevoie de o cantitate mare de L-citrulină și implicit de pepene pentru a obține aceste beneficii. Pe piață există suplimente cu L-citrulină care pot fi folosite în acest scop.

Acestea s-au dovedit eficace în scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu pre-hipertensiune și hipertensiune arterială.

Suplimentele cu L-arginină nu sunt la fel de eficiente precum L-citrulina, din cauza extracției lor din tractul gastrointestinal și din ficat. Suplimentele cu L-citrulină cresc nivelul de L-arginină din sânge și țesuturi și fac oxidul nitric disponibil pentru celulele endoteliului.

Combate bolile cardio-metabolice și musculare

Scăderea oxidului nitric duce la disfuncții endoteliale și la boli cardiometabolice. Din aceste rațiuni, suplimentele cu L-citrulină susțin sănătatea metabolică și musculară.

Studiile au raportat că L-citrulina mărește performanța fizică și recuperarea musculară.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre beneficiile pepenelui verde:

Pepenele verde reduce oxalații de calciu din urină și rinichi
Pepenele verde conține foarte mult licopen, un antioxidant cu efecte remarcabile împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare (studii)
Cura de slăbire cu pepene verde
Studiu: Pepenele reduce senzația de foame, greutatea corporală și tensiunea arterială

Surse articol:

1. Volino-Souza M, Oliveira GV, Conte-Junior CA, Figueroa A, Alvares TS. Current Evidence of Watermelon (Citrullus lanatus) Ingestion on Vascular Health: A Food Science and Technology Perspective. Nutrients. 2022 Jul 15;14(14):2913. doi: 10.3390/nu14142913. PMID: 35889869; PMCID: PMC9318495.
2. Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MM, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014 Jun 3;13:650-60. PMID: 26417290; PMCID: PMC4464475.
3. Fulgoni K, Fulgoni VL 3rd. Watermelon Intake Is Associated with Increased Nutrient Intake and Higher Diet Quality in Adults and Children, NHANES 2003-2018. Nutrients. 2022 Nov 18;14(22):4883. doi: 10.3390/nu14224883. PMID: 36432573; PMCID: PMC9692283.
4. Allerton TD, Proctor DN, Stephens JM, Dugas TR, Spielmann G, Irving BA. l-Citrulline Supplementation: Impact on Cardiometabolic Health. Nutrients. 2018 Jul 19;10(7):921. doi: 10.3390/nu10070921. PMID: 30029482; PMCID: PMC6073798.
5. Stanelle ST, McLaughlin KL, Crouse SF. One Week of L-Citrulline Supplementation Improves Performance in Trained Cyclists. J Strength Cond Res. 2020 Mar;34(3):647-652. doi: 10.1519/JSC.0000000000003418. PMID: 31860534.
6. Gonzalez AM, Trexler ET. Effects of Citrulline Supplementation on Exercise Performance in Humans: A Review of the Current Literature. J Strength Cond Res. 2020 May;34(5):1480-1495. doi: 10.1519/JSC.0000000000003426. PMID: 31977835.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.