Salată „CAPRESE” cu ROȘII și MOZARELLA – rețetă originală, calorii

În simplitatea ei, această salată este perfectă. Conține 4 ingrediente specifice regiunii mediteraneene: roșii, mozarella, ulei de măsline și busuioc. Dieta Mediteraneană a fost votată recent drept cel mai sănătos regim alimentar de către nutriționiști.

După cum o arată și numele, salata „Caprese” este un preparat italian, născut în insula Capri din Mare Tireniană, Golful Napoli. Servirea unei astfel de salate la prânz este „obligatorie” pentru orice turist.

Salata caprese reteta

Originile salatei Caprese

Se crede că această salată a fost preparată pentru prima dată într-un restaurant din Capri prin anul 1920, și că ar fi opera unui bucătar vegetarian Filippo Tommaso Marinetti. Acesta susținea înlocuirea pastelor cu mâncăruri mai ușoare, fără făină, în cantități mai mici.

Pe de altă parte, tradițiile populare spun că salata Caprese a fost concepută pentru regele egiptean Farouk, căruia îi plăcea să se delecteze cu ceva proaspăt după o zi pe plajă.

Chiar dacă nu se cunosc cu exactitate originile acestei salate, ea continuă să fie și astăzi extrem de apreciată, nu doar în Italia, ci și în alte zone ale lumii.

Salată Caprese – rețetă originală

Salata Caprese este cât se poate de „dietetică”, dar totodată hrănitoare și sățioasă. Nu necesită preparare termică, astfel încât toate ingredientele își păstrează valoarea nutrițională și beneficiile.

Se prepară de regulă din produse proaspete și se servește vara, în zilele călduroase, când tot ce ne dorim este să petrecem cât mai puțin timp în bucătărie, aproape de aragaz. Roșiile sunt de asemenea mai ușor accesibile vara și mai gustoase.

Ingrediente

• 1 roșie mare
• 230 g de mozarella
• 5-6 frunze de busuioc proaspăt
• 2 linguri de ulei de măsline
• sare și piper, după gust
• opțional: 1 linguriță de oțet balsamic (sau suc de lămâie)

Preparare

Spălați roșia, ștergeți-o cu un prosop de hârtie și tăiați-o în 8 felii. Scurgeți brânza mozarella de excesul de lichid și tăiați-o tot în 8 felii.

Salata se asamblează în felul următor: pe o farfurie plată, așezați o felie de mozarella, iar deasupra o felie de roșie, din nou o felie de mozarella, una de roșie, și tot așa, în șir drept sau în cerc.

Între felii (sau deasupra), inserați câte puțin busuioc proaspăt. Presărați sare și piper și stropiți cu ulei de măsline și oțet/suc de lămâie.

Salata Caprese se servește imediat. Dacă nu aveți busuioc, puteți folosi oregano.

Salata Caprese – calorii

– 100,4 kilocalorii
– 1,8 g de carbohidrați
– 6,5 g de proteine
– 7,5 g de grăsimi
– 180 mg de sodiu
– 0,4 g de zahăr

Variante de prezentare:

Salata Caprese – variante

Surse:

1. San Pellegrino Fruit Begevarages. com, Caprese Salad: https://www.sanpellegrinofruitbeverages.com/uk/citrus/italian-food-recipes/caprese-salad
2. Skinny Taste, Caprese Salad: https://www.skinnytaste.com/caprese-salad/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.