Urzici bătute cu usturoi – rețetă din bucătăria bunicii

Cele mai bune mâncăruri de post le găsim în mediul rural, la bunici.

Oamenii care locuiesc la sate știu să profite de bogăția pe care natura le-o oferă în mod gratuit.

Urzici batute cu usturoi - reteta din bucataria bunicii

Imagine cu titlu sugestiv – Urzici batute cu usturoi: Lori L. Stalteri/ cristina.sanvito

Știu să prețuiască fiecare fir de iarbă și „buruiană” care crește pe lângă casele lor.

Urzicile sunt printre primele buruieni vindecătoare care deschid sezonul de primăvară.

Apariția lor coincide în mod fericit cu perioada Postului Mare, când creștinii își curăță trupul și sufletul prin post și rugăciune.

Citește și – Faceți o cură de însănătoșire cu urzici în Postul Paștelui

Ce beneficii oferă urzicile

Urzicile au nenumărate beneficii. Ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Purifică sângele și îl reînnoiesc. Hrănesc, tonifică organismul și dau energie.

Urzica este cea mai concentrată sursă de proteine dintre toate plantele verzi de primăvară.

Furnizează fier și calciu, vitaminele A, C și B.

Este chiar mai gustoasă decât spanacul.

Sunt multe feluri în care putem consuma sau găti urzicile.

Urzicile nu trebuie consumate niciodată în stare crudă deoarece înțeapă. Experții sugerează să le opărim scurt. Așa își vor păstra atât aroma, cât și vitaminele.

Le putem folosi la salate. Le putem pune în ciorbe acre.

Le putem căli cu ceapă și servi cu mămăligă. Le putem transforma în sosuri sau paste tartinabile. Le putem adăuga în orez, tarte, pizza, paste și așa mai departe.

Fie că le folosim singure, fie în combinație cu alte verdețuri, rezultatul este întotdeauna foarte bun.

Urzici bătute cu usturoi – rețetă

Ingrediente

  • 500 g de urzici proaspete
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 3 bulbi de usturoi
  • 2 linguri de bulion
  • 3 linguri de ulei
  • 1 lingură de mălai
  • sare după gust

Mod de preparare

Urzicile au întotdeauna impurități care trebuie înlăturate înainte de a le spăla.

Așadar, puneți-vă ochelarii și alegeți-le bine. Îndepărtați toate buruienile, gunoaiele și insectele pe care le vedeți.

Spălați-le apoi într-un bol cu apă rece.

Puneți o oală cu apă la fiert. Când clocotește, adăugați urzicile și opăriți-le scurt, circa 2 minute.

Scoateți-le cu o paletă într-o sită și lăsați-le să se scurgă.

Stoarceți-le de apă cu mâinile, apoi puneți-le într-un bol. Adăugați peste ele mălaiul și sarea.

Frecați-le bine cu lingura.

Decojiți ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt.

Puneți uleiul la încins într-o tigaie. Adăugați ceapa și lăsați-le 2-3 minute la călit. Puneți apoi usturoiul și bulionul.

Amestecați și stingeți cu 200-250 ml din apa în care ați opărit urzicile.

Fierbeți acest sos circa 3 minute, după care puteți adăuga și urzicile frecate cu mălai.

Amestecați și lăsați mâncărica să clocotească 4-5 minute.

Stingeți focul și lăsați urzicile sub capac câteva minute, să se înmoaie mai bine.

Urzicile bătute cu usturoi merg de minune cu mămăliguță caldă.

Dar sunt bune și reci, dacă le întindeți pe pâine ca o pastă.

Alte rețete cu urzici

Mâncărică de urzici cu mălai – o rețetă modestă de post cu beneficii nebănuite!

Supă-cremă de urzici și cartofi

lăcintă cu urzici, de post – cea mai simplă și rapidă rețetă

Pastă de urzici cu usturoi și semințe de dovleac

Surse articol:

1. Karen Darlow, Are stinging nettle benefits to be believed? Homes and Gardens: https://www.homesandgardens.com/news/stinging-nettle-benefits
2. Rețetă preluată din: Sunt Gospodină.net, Urzici bătute cu usturoi: https://suntgospodina.net/urzici-batute-cu-usturoi/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.