Plăcintă cu urzici, de post – cea mai simplă și rapidă rețetă

Plăcinta cu urzici de post este o reușită de fiecare dată.

Am găsit o rețetă atât de simplă, încât nimeni nu mai poate pretexta că nu are timp sau pricepere să gătească sănătos în casă.

Placinta cu urzici - cea mai rapida reteta

Placinta cu urzici – cea mai rapida reteta: Kostas Limitsios – Flickr

Nici măcar nu trebuie să opăriți urzicile sau să le gătiți înainte.

Se pun crude și se coc în cuptor, odată cu plăcinta.

Singura cerință este să folosiți aluat filo făcut în casă. Însă merge și cel din comerț.

Plăcinta cu urzici este foarte hrănitoare și sățioasă.

Citește și – Supă de primăvară cu urzici

Plăcintă cu urzici, de post – rețetă

Ingrediente

  • aluat filo (după rețeta de mai jos)
  • 1 kg de urzici proaspete
  • ulei

Mod de preparare

Dacă vreți să obțineți o plăcintă mult mai gustoasă, este de preferat să faceți aluatul filo în casă.

Rețeta aceastui aluat o veți găsi mai jos.

Alegeți, spălați și zvântați urzicile.

Tocați-le apoi mărunt, la cuțit, sau dați-le prin blender.

Puneți-le într-un bol mare. Presărați peste ele sare, boia de ardei și alte mirodenii, după gust.

Ungeți o tavă/formă rotundă mare cu ulei, folosind o pensulă de silicon. Așezați o foaie de aluat, stropiți-o cu ulei și apoi turnați o parte din umplutura de urzici.

Puneți din nou o foaie de aluat și ungeții cu ulei. Presărați urzici, apoi din nou un strat de aluat și ulei.

Continuați procedura în acest fel până se umple tava.

În funcție de cât de înaltă este tava, puteți avea 3-5 straturi de aluat și umplutură de urzici.

Puteți pune 2-3 foi de aluat la ultimul strat, care acoperă plăcinta.

Puneți un capac de la un borcan de 400 în mijlocul plăcintei. Tăiați plăcinta felii, ca pe tartă, de la capac în jos. Veți obține circa 7-8 felii egale.

Decupați apoi și centrul, în jurul capacului. Scoateți capacul.

Ungeți bine cu ulei toată suprafața plăcintei.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Plăcinta cu foi și urzici este gata în circa 40 de minute.

Se scoate din cuptor când a devenit aurie și ușor maro pe margini.

Fiind deja porționată, o puteți scoate ușor din tavă.

Se servește ca atare. Este la fel de gustoasă și caldă, și rece.

O puteți mânca la micul-dejun, la prânz sau la cină. Este bună de luat și la pachet, la serviciu sau la școală.

Sugestii

În locul urzicilor puteți folosi orice tip de verdețuri. La plăcintele cu foi se pretează de pildă foarte bine umpluturile din spanac și ciuperci.

Citește și – Mâncărică de urzici, ștevie și usturoi verde – rețetă cu beneficii

Rețeta aluatului filo făcut în casă

Ingrediente

  • 500 g de făină albă
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ½ căni de apă caldă
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol încăpător. Faceți o adâncitură în mijloc și puneți sarea. Adăugați uleiul de măsline și apa, treptat.

Puneți câte 4 linguri de apă odată.

Amestecați cu mâna, adăugând apa treptat, până se incorporează toată făina.

Frământați bine. Trebuie să obțineți un aluat omogen și elastic.

La final, rulați aluatul într-un sul și tăiați-l în patru bucăți egale.

Înfășurați-le în folie alimentară și lăsați-le să stea la rece 30 de minute.

Presărați puțină făină pe masa de lucru. Luați o bucată de aluat și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie rotundă medie.

Rulați foaia pe sucitor pe jumătate și continuați să o întindeți în timp ce o rulați, până se face mare și subțire.

Presați și întindeți foaia concomitent.

Dacă începe să se prindă de sucitor, pudrați foaia cu făină și înșirați-o cu palma.

Urmăriți acest clip video pentru a vedea cum se face aluatul filo și mai ales cum se întinde foaia cu sucitorul.

https://www.youtube.com/watch?v=iGqhUesedxE&ab_channel=SeherintheKitchen

Surse articol:

1. Seher in the Kitchen, How to Make Stinging Nettle Filo Pastry: https://www.youtube.com/watch?v=PMbfRIjEGrk&ab_channel=SeherintheKitchen
2. Seher in the Kitchen, Homemade Phyllo Dough Recipe: https://www.youtube.com/watch?v=iGqhUesedxE&ab_channel=SeherintheKitchen

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.