Mâncărică de primăvară din verdețuri: ștevie, urzici și usturoi verde
Verdețurile de sezon au efecte curative deosebite. Trebuie să profităm din plin de ele, pentru a face o cură de detoxifiere, remineralizare și fortificare a organismului.
Păpădia, urzicile, leurda, ștevia, măcrișul, untișorul, spanacul, salata verde, usturoiul verde, toate aceste verdețuri au efecte depurative și tonice.
Le putem consuma ca atare, sub formă de suc, călite cu ceapă și usturoi. Sau le putem foosi la sarmale, ciorbe, tocănițe, sosuri, omlete, pizza, orez, amestecate în salate.
Rețeta pe care v-o prezint este foarte simplă, iar rezultatul, neașteptat de bun. Verdețurile își pierd gustul dacă sunt fierte în apă.
Din acest motiv, vă propun un alt mod de a le găti, pentru a reține cât mai mult din conținutul lor nutritiv și a scoate în valoare aroma lor naturală, dulce-amăruie.
Se recomandă opărirea verdețurilor timp de câteva secunde înainte de gătirea propriu-zisă doar în cazul persoanelor care au pietre la rinichi. Opărirea ajută la eliminarea acidul oxalic din frunze.
O combinație foarte bună este cea dintre ștevie și urzici, asezonate cu ceapă și usturoi verde.
Cuprins
Beneficiile consumului de ștevie
Ștevia este un remediu util pentru constipație. Curăță intestinele și reglează tranzitul. Are proprietăți diuretice, detoxifiante și tonice.
Este bogată în vitaminele K și A, benefice pentru oase și ochi. 100 g de ștevie ne oferă 80% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 20% din doza de magneziu.
Ștevia stimulează imunitatea, reduce inflamațiile, are proprietăți antibacteriene și antioxidante. Nu trebuie consumată în cantități mari, deoarece poate afecta rinichii din cauza conținutului de oxalați și taninuri.
Mâncare de ștevie cu urzici
Ingrediente
• 3 mâini de ștevie
• 2-3 mâini de urzici
• 2 cepe
• 4-5 fire de usturoi verde (sau usturoi uscat, 4-5 căței)
• ulei de măsline, sare după gust
Preparare
Spălați frunzele de ștevie și urzicile. Stoarceți-le bine de apă și tocați-le mărunt pe un fund de lemn.
Puneți untdelemnul la încins într-un ceaun sau într-o cratiță. Adăugați ceapa și usturoiul tocate mărunt. Undiți-le câteva minute, apoi adăugați verdețurile.
Puneți capacul și lăsați plantele să se călească la foc mic. Se înmoaie foarte repede și se fac foarte fragede și aromate.
Le puteți servi cu pâine sau mămăliguță, ca atare în zilele de post, sau ca garnitură.
Sursă rețetă: Nature Word, Properties and Benefits of Patience Dock: https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-patience-dock/