SUPĂ de primăvară cu URZICI

Supa tonifiantă de urzici este una din cele mai populare rețete la ieșirea din iarnă. Bogate în fier, calciu, vitamine B și multe alte minerale și vitamine, urzicile sunt un adaos valoros la dieta noastră de primăvară.

Sunt atât de versatile, încât le putem încorpora în numeroase rețete sănătoase și gustoase.

Asigurați-vă că provin din locuri nepoluate. Este indicat să le culegeți singuri, din zone curate. Purtați mănuși când le recoltați. Rupeți doar ultimele 4 frunze din vârful fiecărei plante.

Dacă le folosiți la mâncăruri, nu le fierbeți foarte mult. Au nevoie de o opărire rapidă de 1-2 minute pentru a dezactiva perișorii înțepători.

Studiile au arătat că urzicile au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antialergice, antimicrobiene, anti-ulceroase, analgezice și astringente.

University of Maryland Medical Center scrie că această plantă este cunoscută în istorie ca un diuretic natural foarte bun. Este eficientă în numeroase probleme de sănătate:

– dureri musculare și articulare
– eczeme
– artrită
– gută
– anemie
– rinită alergică
– infecții ale tractului urinar și a vezicii urinare
– hiperplazie benignă de prostată
– diabet (ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge)
– retenție de apă
– diaree
– astm
– hemoroizi
– tendinită

_________________________________________________________________________________________________________

Supă-cremă de urzici – rețetă

Ingrediente

• 100 g de vârfuri tinere (vârfuri)
• 2 cartofi
• 2 tije de apio (sau 1 sfeclă roșie)
• 1 fir de praz
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 1 litru de apă sau borș crud de tărâțe
• 1 lingură de ulei de măsline

Preparare

Puneți uleiul într-o cratiță, la încins. Adăugați ceapa, usturoiul, prazul și apio tocate mărunt. Lăsați-le la călit circa 5 minute, amestecând des.

Adăugați apoi cartofii curățați de coajă și tăiați cubulețe împreună cu borșul sau apa. Sau puteți folosi o combinație de apă (500 ml) și borș (500 ml).

Când a început să clocotească, reduceți focul și lăsați legumele să fiarbă circa un sfert de oră, sau până când cartofii s-au înmuiat.

Spălați bine urzicile, tocați-le grosier și adăugați-le în supă. Fierbeți supa încă 2 minute, apoi stingeți focul. Introduceți un blender manual în cratiță și mixați supa până se face cremă.

Garnisiți cu ceapă verde sau pătrunjel pe deasupra.

_________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Dr. Axe, 5 Proven, Remarkable Stinging Nettle Benefits: https://draxe.com/stinging-nettle/

2. Nirvana Cakery, SPRING NETTLE SOUP: https://nirvanacakery.com/spring-nettle-soup/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.