SUPĂ de primăvară cu URZICI

Supa tonifiantă de urzici este una din cele mai populare rețete la ieșirea din iarnă. Bogate în fier, calciu, vitamine B și multe alte minerale și vitamine, urzicile sunt un adaos valoros la dieta noastră de primăvară.

Sunt atât de versatile, încât le putem încorpora în numeroase rețete sănătoase și gustoase.

Asigurați-vă că provin din locuri nepoluate. Este indicat să le culegeți singuri, din zone curate. Purtați mănuși când le recoltați. Rupeți doar ultimele 4 frunze din vârful fiecărei plante.

Dacă le folosiți la mâncăruri, nu le fierbeți foarte mult. Au nevoie de o opărire rapidă de 1-2 minute pentru a dezactiva perișorii înțepători.

Studiile au arătat că urzicile au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antialergice, antimicrobiene, anti-ulceroase, analgezice și astringente.

University of Maryland Medical Center scrie că această plantă este cunoscută în istorie ca un diuretic natural foarte bun. Este eficientă în numeroase probleme de sănătate:

– dureri musculare și articulare
– eczeme
– artrită
– gută
– anemie
– rinită alergică
– infecții ale tractului urinar și a vezicii urinare
– hiperplazie benignă de prostată
– diabet (ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge)
– retenție de apă
– diaree
– astm
– hemoroizi
– tendinită

_________________________________________________________________________________________________________

Supă-cremă de urzici – rețetă

Ingrediente

• 100 g de vârfuri tinere (vârfuri)
• 2 cartofi
• 2 tije de apio (sau 1 sfeclă roșie)
• 1 fir de praz
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 1 litru de apă sau borș crud de tărâțe
• 1 lingură de ulei de măsline

Preparare

Puneți uleiul într-o cratiță, la încins. Adăugați ceapa, usturoiul, prazul și apio tocate mărunt. Lăsați-le la călit circa 5 minute, amestecând des.

Adăugați apoi cartofii curățați de coajă și tăiați cubulețe împreună cu borșul sau apa. Sau puteți folosi o combinație de apă (500 ml) și borș (500 ml).

Când a început să clocotească, reduceți focul și lăsați legumele să fiarbă circa un sfert de oră, sau până când cartofii s-au înmuiat.

Spălați bine urzicile, tocați-le grosier și adăugați-le în supă. Fierbeți supa încă 2 minute, apoi stingeți focul. Introduceți un blender manual în cratiță și mixați supa până se face cremă.

Garnisiți cu ceapă verde sau pătrunjel pe deasupra.

_________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Dr. Axe, 5 Proven, Remarkable Stinging Nettle Benefits: https://draxe.com/stinging-nettle/

2. Nirvana Cakery, SPRING NETTLE SOUP: https://nirvanacakery.com/spring-nettle-soup/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.