Pastă de urzici cu usturoi și semințe de dovleac

Articol documentat

Pasta de urzici cu usturoi și semințe de dovleac este o delicatesă de sezon pe care vă invităm să o probați.

Pasta de urzici cu usturoi si seminte de dovleac

Pasta de urzici cu usturoi si seminte de dovleac: Ali – Flickr

Urzica este mai mult decât o buruiană invazivă. Ea este realmente o sursă de energie, hrană și vindecare pentru organism.

Fitoterapeuții o apreciază pentru calitățile ei medicinale, iar nutriționiștii pentru compoziția ei diversă.

Frunzele ei tinere pot fi consumate ca atare, în salate sau sucuri. Sau pot fi incorporate în felurite rețete: pateuri, pesto, sosuri, supe, ciorbe, chiftele etc.

Citește și – Hortopita, plăcintă cu verdețuri grecească (varianta pentru post)

Pastă de urzici cu usturoi și semințe de dovleac – rețeta 1

Ingrediente

  • 1 cană de urzici proaspete
  • ½ cană de miez de semințe de dovleac
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de fulgi de drojdie inactiv
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • ½ cană de ulei de măsline
  • sare și piper alb, după gust

Mod de preparare

Semințele de dovleac pot fi rumenite întâi în tigaie câteva minute, sau pot fi folosite în stare crudă.

Puneți semințele de dovleac, usturoiul și fulgii de drojdie în vasul robotului cu lama S. Dacă aveți un mini-robot, care să proceseze cantități mai mici, cu atât mai bine.

Pulsați de câteva ori, până când ingredientele se mărunțesc complet.

Dacă preparați pasta de urzici în afara postului, puteți înlocui fulgii de drojdie cu parmezan.

Alegeți urzicile de impurități și spălați-le bine. Stoarceți-le de apă și puneți-le în robot. Adăugați pătrunjelul, uleiul de măsline, sucul proaspăt stors de la lămâie, puțină sare și piper.

Pulsați din nou de câteva ori, pentru a obține o pastă omogenă.

Nu mixați prea mult, decât dacă vreți o pastă moale, tartinabilă. Pentru mai multă textură, pulsați doar de câteva ori.

De preferat este să serviți pasta imediat. Preparatele crude trebuie consumate cât mai repede.

Dacă vă rămâne, păstrați-o într-o caserolă bine închisă, la frigider.

Pasta de urzici cu usturoi și semințe de dovleac poate fi servită pe pâine, ca un pate, pe crackers ori felii de legume.

O puteți folosi și ca sos pentru paste sau pizza vegetariană.

Citește și – Sirop de urzică pentru anemie, oboseală și alergii (rețetă)

Pastă de urzici și rucola – rețeta 2

Această versiune conține, pe lângă urzici, și rucola. Se pot adăuga și alte verdețuri, precum frunze de spanac, măcriș, păpădie, ștevie sau de leurdă.

De asemenea, plantele sunt opăresc și apoi se mixează cu restul ingredientelor.

Ingrediente

  • 200 g de frunze de urzici oprite și scurse bine
  • 100 g de rucola
  • 100 g de miez de semințe de dovleac
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline și suc de lămâie, după gust
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Urzicile se opăresc scurt, apoi se storc bine de apă. Se pasează cu un pistil (în mojar) sau se mixează în blender/robot, împreună cu frunzele de rucolă, usturoiul și semințe de dovleac.

Turnați pasta obținută într-un bol. Adăugați ulei de măsline, în cantitatea dorită și asezonați cu sare și piper.

Finisați pasta de urzici cu zeamă de lămâie.

Beneficiile consumului de urzici

Potrivit „International Journal of Food Science”, urzicile sunt o sursă valoroasă de nutrienți, cu un conținut redus de calorii.

Conțin proteine, fibre, calciu, fier, vitaminele A și C, acizi grași, antioxidanți (compuși fenolici, carotenoide, taninuri).

Sunt recomandate în dieta vegetarienilor, celor care țin post și diabeticilor.

Urzicile gătite pierd o parte din conținutul de proteine și vitamine. Cu toate acestea, aportul lor în dietă rămâne suficient de valoros.

Studiile au arătat că urzicile opărite (1 minut) sau gătite (7 minute) păstrează 90-100% din vitamina A (inclusiv beta-caroten).

Urzica este totodată una din cele mai importante plante în fitoterapia românească și nu numai.

Are proprietăți antioxidante, hipoglicemiante, antiplachetare și hipocolesterolemiante.

Citește și – Urzica are o putere uriașă de vindecare, curățare și împrospătare a sângelui

Studiile sugerează că poate fi utilă în diabet, hiperplazia benignă de prostată sau bolile urologice.

În medicina tradițională este folosită în artrită, reumatism, paralizie musculară, eczeme și rinită alergică.

Surse articol:

1. Collby Dean Anderson, Stinging Nettle & Pumpkin Seed Pesto: https://www.colbyanderson.ca/journal/stinging-nettle-amp-pumpkin-seed-pesto
2.Lochlomond, Tom’s Nettle, Rocket & Pumpkin Seed Pesto: https://www.lochlomond-trossachs.org/discover-the-park/food-and-drink/recipes/toms-nettle-rocket-pumpkin-seed-pesto/
3. Bhaskar Mani Adhikari, Alina Bajracharya, and Ashok K. Shrestha, Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours, Food Sci Nutr. 2016 Jan; 4(1): 119–124: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/
4. Nomfundo Thobeka Mahlangeni, Roshila Moodley & Sreekantha Babu Jonnalagadda, Nutritional value, antioxidant and antidiabetic properties of nettles (Laportea alatipes and Obetia tenax), Nature: https://www.nature.com/articles/s41598-020-67055-w
5. Laban K. Rutto, Yixiang Xu, Elizabeth Ramirez, and Michael Brandt, Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.), Int J Food Sci. 2013; 2013: 857120: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4745470/
6. Karolina Jakubczyk, Katarzyna Janda, Sylwia Szkyrpan, Izabela Gutowska, Jolanta Wolska, [Stinging nettle (Urtica dioica L.)–botanical characteristics, biochemical composition and health benefits], Pomeranian J Life Sci. 2015;61(2):191-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27141606/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.