Faceți o cură de însănătoșire cu urzici în Postul Paștelui

Apariția urzicilor coincide în mod deloc întâmplător cu perioada în care creștinii își curăță trupul și sufletul prin post.

Parcă ar fi fost lăsate cu dinadinsul pentru sănătatea noastră!

Faceti o cura de insanatosire cu urzici in Postul Pastelui

Faceti o cura de insanatosire cu urzici in Postul Pastelui: 

În Postul Paștelui piețele abundă de urzici proaspete.

Urzicile curăță și hrănesc corpul

Aceste plăntuțe au un dublu rol. În primul rând, curăță corpul de toxinele și deșeurile acumulate peste iarnă.

În al doilea rând, hrănesc și tonifică organismul.

Un studiu apărut în 2015 în jurnalul „Food Science & Nutrition” a arătat că urzicile sunt la fel de hrănitoare ca și cerealele.

Analiza compoziției sale chimice a dezvăluit niveluri mari de proteine (33,8%), fibre (9,1%), grăsimi (3,6%) și carbohidrați (37,4%).

Comparativ cu făina de grâu și de orz, urzicile au o densitate energetică scăzută (307 kilocalorii per suta de grame).

Citește și – Urzicile – de ce nu trebuie să lipsească din farmacia casei (rol antiinflamator, antialergic, reglator hormonal)

Pudra de urzici are o concentrație ridicată de compuși bioactivi:

  • compuși fenolici (acid galic)
  • carotenoide
  • taninuri

Urzicile gătite acoperă 90-100% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Furnizează cantități mari de calciu și fier.

Sunt protectoare naturale împotriva bolilor, datorită proprietăților antioxidante puternice.

Au demonstrat activități antimicrobiene împotriva a 9 microorganisme, efecte analgezice și anti-ulcer.

Cura cu salată de urzici pentru reînnoirea sângelui

Pentru a vă reînnoi sângele, faceți o cură de primăvară cu salată de urzici.

Opăriți-le scurt, apoi tocați-le mărunt și stropiți-le cu puțin suc de lămâie. Le puteți combina cu alte verdețuri de primăvară, precum leurdă, măcriș, spanac, ștevie.

În scop depurativ, mai eficiente sunt ceaiurile sau tinctura de urzici.

Citește și – Începeți chiar azi o cură cu urzici! – Maria Treben

Cura cu ceai de urzici pentru curățarea și vindecarea corpului

Ceaiul se prepară din 4 linguri de rădăcină de urzică mărunțită și 2 căni de apă. Planta se fierbe jumătate de oră, apoi se completează cu apa evaporată.

Se strecoară și se îndulcește cu miere.

Pentru curățarea corpului de toxine se beau în fiecare zi, pe toată durata Postului Mare, câte 2 căni de ceai de urzică.

Se pot folosi și frunzele uscate – 2 linguri mărunțite puse la infuzat într-o cană cu apă clocotită. După 20 de minute, infuzia se strecoară.

Se administrează câte 3 căni de infuzie pe zi.

În ce afecțiuni ajută cura cu urzici

Infuzia și ceaiul de urzică ajută în numeroase boli sau probleme de sănătate:

  • imunitate scăzută
  • afecțiuni alergice
  • anemie
  • constipații
  • afecțiuni cardiovasculare
  • diabet zaharat (frunzele de urzică se asociază cu frunze de nuc și de dud și teci de fasole)
  • insuficiență hepatică din cauza abuzului de medicamente
  • adenom de prostată
  • hemoroizi
  • varice
  • paradontoză
  • boli de oase

Citește și – Fierbeți urzici și beți ceaiul – curăță sângele, remediază lipsa de calciu, fier și magneziu!

Cura cu vin de urzici pentru cei vârstnici

Persoanele vârstnice, care vor să-și mărească forța fizică și vitalitatea, pot bea vin de urzici.

Acesta se prepară din semințe de urzică. Se pune un litru de vin roșu natural pe foc într-o cratiță.

Când începe să clocotească, se adaugă 4 linguri de semințe de urzică. Se dă un clocot, apoi se stinge focul.

După ce s-a răcorit, se transferă într-un borcan și se lasă la macerat 10 zile.

După această perioadă, vinul se strecoară, iar semințele se înlătură. Se lasă la limpezit 6 zile la frigider, apoi se filtrează din nou.

Se completează cu vin până la un litru.

Se consumă în doze terapeutice, câte 2 linguri pe zi, după mesă.

Surse articol:

1. Formula As, Din rețetele domnului farmacist Bobaru, Energie vie – urzica vie: http://arhiva.formula-as.ro/2016/1205/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-energie-verde-urzica-vie-20391
2. Adhikari BM, Bajracharya A, Shrestha AK. Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. Food Sci Nutr. 2015 Aug 7;4(1):119-24: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26788318/
3. Gülçin I, Küfrevioglu OI, Oktay M, Büyükokuroglu ME. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.). J Ethnopharmacol. 2004 Feb;90(2-3):205-15: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15013182/
4. Rutto LK, Xu Y, Ramirez E, Brandt M. Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.). Int J Food Sci. 2013;2013:857120: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904610/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.