Începeți chiar azi o cură cu urzici! – Maria Treben

Bazat pe studii științifice

Urzica este o veritabilă comoară de nutrienți! Cei mai mulți o tratează ca pe o buruiană, sau doar ca pe o plantă medicinală.

În ceea ce privește compoziția lor, urzicile pot fi comparate cu cerealele.

Incepeti chiar azi o cura cu urzici! – Maria Treben

Incepeti chiar azi o cura cu urzici: Tomas Jankovic

Urzica – mai nutritivă decât cerealele?

Analizele chimice au arătat că făina de urzică are o cantitate mai mare de proteine crude (33,8%), fibre crude (9,1%), carbohidrați (37,4%) și grăsimi (3,6%) față de făina de grâu și făină de orz.

În plus, conținutul de compuși bioactivi este mai mare în urzici: compuși fenolici (acid galic), carotenoide, taninuri, terpenoizi, clorofilă, aminoacizi esențiali, acizi grași, steroli, polizaharide, izolectine, vitamine și minerale.

Cercetătorii spun că urzica poate fi considerată aliment funcțional, supliment alimentar și remediu.

Citește și„Dacă oamenii ar ști ce efect tămăduitor are urzica, n-ar mai cultiva decât urzici!” Maria Treben

Combate microorganisme diverse

Este înzestrată cu proprietăți antimicrobiene remarcabile. Combate atât bacteriile gram-pozitive, cât și pe cele gram-negative.

A fost comparată cu agenți antimicrobieni puternici, precum Ofloxacină, azotat de Miconazol, Amoxicilină sau Netilmicină.

Toate microorganismele testate au fost sensibile la extractul alcoolic din tulpinile de urzică, precum Stafilococului auriu, E. coli, Streptococul pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Micrococcus luteus, Stafilococul apidermidis, Proteus mirabilis, Salmonella și Candida albicanis.

Tractul urinar

Cele mai cunoscute beneficii ale urzicilor sunt cele care vizează tractul urinar.

Acestea s-au dovedit utile împotriva hiperplaziei benigne de prostată, prostatei mărite și infecțiilor vezicale și urinare.

Extractele din rădăcină de urzică au demonstrat o activitate împotriva celulelor de cancer la prostată.

Boli articulare

Urzicile ameliorează simptomele de artrită, osteoartrită și dureri articulare la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor și spinării.

Pot fi utilizate în combinație cu antiinflamatoarele nesteroidiene, reducând nevoia pacienților de a le folosi și implicit riscul de accidente vasculare sau atac de cord.

Studiile au arătat că urzica are efetce antiinflamatoare benefice în bolile autoimune, precum artrita reumatoidă.

Cunoscând forța tămăduitoare a urzicilor, Maria Treben recomanda tuturor să facă o cură cu urzici.

Are efecte bune în hemoragii nazale și menstruale, anemie, astm, diabet, cancere, dureri de cap, ateroscleroză și boli de piele (eczeme, ciuperca unghiei, mâncărimi, fistule, bătături).

Citește șiCura cu suc de urzici pentru orice fel de dureri – de spate, de umăr, de genunchi, de coloană

„Începeți chiar astăzi o cură de urzici”

Primăvara se poate face o cură îndelungată cu urzici proaspete. În afara sezonului, plantele uscate pot fi folosite la ceai.

Ceaiul este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.

„Începeți chiar astăzi o cură de urzici. Planta uscată o găsiți în orice magazin specializat. Cu cât sunt utilizate mai proaspete, cu atât mai mare este, conform experienței, reușita curativă. Gândiți-vă atunci și la o provizie pentru iarnă, în vederea căreia ar fi cel mai bine să culegeți urzicile de luna mai”.

Ea însăși mărturisește că face anual cure cu urzici verzi, care îi dau de trei ori mai multă energie pentru treburile zilnice.

„De când am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cură de patru săptămâni cu ceai de urzici, primăvara din plantele tinere și toamna după otavă, când răsar iarăși fire tinere pretutindeni”.

Se consumă o cană de ceai dimineața, înainte de masă, și alte 2 ceaiuri pe parcursul zilei. Nu se bea tot odată, ci se soarbe treptat.

„Familia mea și cu mine n-avem nevoie de ani de zile de medicamente, iar eu mă simt plină de mobilitate și tinerețe”.

Unei femei care în urma nașterii a dezvoltat eczeme recidivante, Maria Treben i-a recomandat ceaiul de urzici.

După o cură scurtă, s-a vindecat. A scăpat totodată și de durerile de cap.

Aceste rezultate pot fi atribuite efectului depurativ al urzicilor, care curăță foarte bine sângele și vindecă bolile de rinichi.

„Celor ce suferă de orice fel de alergii le recomand să bea ceai de urzici o perioadă mai îndelungată”.

Urzicile scad nivelul de zahăr din sânge. Dau rezultate bune în tot ce înseamnă afecțiuni și inflamații ale căilor urinare.

Sunt recomandate în boli de ficat, de bilă și de splină, tumori canceroase la stomac, precum și în boli grave ale sângelui, inclusiv în leucemie.

Urzica ajută în retenția urinară severă, constipații, ulcere și crampe stomacale, oboseală, epuizare, arterită, artrită, reumatism, sciatică și căderea părului.

Persoanele care răcesc des, suferă de viroze, infecții bacteriene sau anemie, pot găsi de asemenea leac în cura cu ceai de urzică.

Citește șiFierbeți urzici și beți ceaiul – curăță sângele, remediază lipsa de calciu, fier și magneziu! 

Surse articol:

1. Dorota Kregiel, Ewelina Pawlikowska, and Hubert Antolak, Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties, Molecules. 2018 Jul; 23(7): 1664: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/
2. Maria Treben, Urzica, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 65-68
3. Bhaskar Mani Adhikari, Alina Bajracharya, Ashok K ShresthaComparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours, Food Sci Nutr. 2015 Aug 7;4(1):119-24: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26788318/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.