Supă-cremă de urzici și cartofi
Această supa-cremă de urzici și cartofi poate stârni interesul oricui dorește o mâncare rapidă, ușoară dar totodată hrănitoare și sățioasă.
Rețeta este extrem de simplă. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați ingredientele, să le căliți și să le fierbeți. Ultimul pas constă în pasarea lor cu blenderul.
Urzicile – aliment funcțional
Urzica trebuie considerată – pe bună dreptate – un aliment, datorită conținutului bogat în proteine, aminoacizi, carbohidrați, glucide, grăsimi, vitamine și minerale.
Conține vitamina A, vitamina C, vitamina B12, vitamina K, acid folic, calciu, magneziu, fier, siliciu, beta-caroten și clorofilă.
Consumul de urzici mărește diureza, stimulează circulația sângelui, favorizează expectorația.
Urzica este vitaminizantă, tonică, antimicrobiană, antiseptică, depurativă și hipoglicemiantă.
Citește și – Plăcintă cu urzici, de post – cea mai simplă și rapidă rețetă
Sfaturi privind recoltarea urzicilor
Cele mai bune urzici pentru supă sau alte mâncăruri sunt cele tinere, de primăvară.
Acestea au frunzele fragede și sunt mai bogate în nutrienți.
Nu folosiți urzici gata înflorite, căci acestea pot irita tractul urinar.
Recoltați-le din locuri curate, nepoluate. Purtați mănuși și folosiți un foarfece. Tăiați doar vârfurile cu 4-6 frunze.
Puteți găsi urzici și în piețe sau la țărani.
Supă-cremă de urzici și cartofi – rețetă
Durată totală de preparare: 20 de minute
Număr de porții: 4
Bucătărie: britanică tradițională
Ingrediente
- 2 căni cu frunze de urzici
- 2 cartofi medii
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de bulion
- 1 lingură de ulei de măsline
- 500 ml de apă
- 1 lingură de suc de lămâie
Mod de preparare
Înainte de a începe prepararea supei de urzici, puneți-vă mănuși.
Rupeți tulpinile urzicilor și păstrați doar frunzele. Alegeți-le de impurități și spălați-le în mai multe ape. Lăsați-le la scurs într-o sită.
Curățați cartofii și tăiați-i cubulețe.
Puneți o cratiță pe foc. Adăugați uleiul și când s-a încins, puneți ceapa și usturoiul tocate mărunt.
Căliți-le câteva minute, până când devin transparente.
Adăugați apoi cartofii, apa și bulionul. Amestecați și puneți capacul.
Lăsați supa să fiarbă 10 minute, sau până când cartofii se înmoaie.
Adăugați acum urzicile spălate și stoarse. Fierbeți încă puțin, cât să se înmoaie și frunzele.
La final, adăugați sucul de lămâie.
Când supa s-a răcorit puțin, introduceți mixerul/blenderul vertical (manual) și pasați.
Trebuie să obțineți o compoziție cremoasă, fină.
Supa-cremă de urzici și cartofi se servește în boluri, cu puțin ulei de măsline deasupra. Puteți presăra de asemenea câteva semințe (de dovleac, de cânepă, de floarea-soarelui), sau miez de nucă.
În afara posturilor, supa de urzici se poate drege cu puțină smântână.
Sugestii
Dacă doriți o supă mai groasă, mai puneți un cartof. La fel de bine se poate folosi piure rămas.
În supa de urzici se pot adăuga și alte legume, precum praz, morcov sau apio. Tocați-le și adăugați-le după ce ați călit ceapa și usturoiul.
Urzicile pot fi înlocuite total sau parțial cu leurdă, ștevie sau spanac. Dacă folosiți leurdă, renunțați la usturoi.
Supa-cremă de urzici și cartofi este bogată în vitamina A, vitamina C, calciu și potasiu.
Sursă articol:
1. Vegan on Board, Easy Nettle Soup: https://veganonboard.com/easy-nettle-soup/
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Urzica, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 177-178