Omletă pufoasă la cuptor, fără făină
Omleta este una din cele mai rapide mâncăruri pe care le putem pregăti în casă.
Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți coace omleta în cuptor. Rezultatul va fi impresionant!
Omleta făcută la cuptor este deosebit de pufoasă și fragedă. Nu este nevoie să folosiți făină pentru a o închega.
Se amestecă câteva ouă cu lapte, iar compoziția se toarnă într-o tavă.
Tava trebuie să fie adâncă, nu întinsă și joasă.
Pentru a obține o omletă tip chec, folosiți o tavă de pâine. Crește pufoasă ca un burete și se poate tăia felii.
Este grozavă la micul-dejun, la prânz sau ca aperitiv la o masă specială.
Cuprins
Omletă la cuptor fără făină – rețetă
Ingrediente
- 6 ouă
- 300 ml de lapte
- ½ linguriță de sare
- 1 linguriță de unt
Mod de preparare
Aprindeți mai întâi cuptorul. Lăsați-l la preîncălzit la 200 de grade Celsius.
Pregătiți apoi tava. Ungeți-o cu pușin unt, inclusiv pe pereți și dați-o deoparte.
Într-un bol încăpător, spargeți ouăle. Bateți-le puțin cu telul, cât să se desfacă bine gălbenușurile și să se amestece.
Incorporați laptele și sarea. Amestecați bine, până rezultă o compoziție omogenă.
Turnați-o în tavă. Introduceți tava în cuptor și lăsați omleta jumătate de oră.
O avertizare importantă: nu deschideți deloc ușa cuptorului.
După ce au trecut 30 de minute și omleta a crescut frumos, scoateți-o din cuptor.
Desprindeți ușor marginile cu un cuțit și răsturnați omleta pe o farfurie lungă sau pe un tocător.
Lăsați-o să se răcească. Se taie felii.
Cu siguranță veți impresiona cu această omletă nu doar pe cei mari, ci și pe cei mici.
Note și sugestii
Puteți coace omleta și în alt tip de tavă, precum una rotundă și să o tăiați ca pe pizza, sau pătrată și să o tăiați bucăți pătrate sau dreptunghiulare.
Un vas yena este de asemenea potrivit.
O altă idee ingenioasă este să faceți mini-omlete, folosind o tavă cu orificii pentru brioșe. Copiii le vor înfuleca în două clipite!
Indiferent de tava aleasă, aceasta trebuie să aibă pereții înalți.
În compoziția omletei se pot adăuga și alte ingrediente, precum brânză rasă (100 g), ardei roșu tăiat cubulețe, ciuperci, ceapă verde, roșii, pătrunjel, măsline etc. Orice vă place să puneți de obicei într-o omletă.
Rețete similare
Omletă italiană cu spanac, brânză și legume
Omletă grecească, cu roșii și brânză feta (Strapatsada)
Beneficiile consumului de ouă
Ouăle sunt întotdeauna o alegere excelentă pentru masa de dimineață sau de prânz.
Sunt indicate în orice fel de dietă, inclusiv în dieta celor care suferă de afecțiuni cardio-metabolice (diabet, obezitate).
Sunt bogate în nutrienți și sățioase. Au proteine, vitamine, antioxidanți și compuși antibacterieni: vitamina A, vitamina B1, vitamina B5, vitamina B12, colină, vitamina D, vitamina E, acid folic, calciu, seleniu, iod, zinc, fier, luteină, zeaxantină.
Oul conține proteine complete. Are toți aminoacizii esențiali. În plus, proteinele din ou se digeră ușor.
Sunt recomandate în alimentația copiilor și adolescenților, atleților și vârstnicilor.
Ouăle susține creșterea și dezvoltarea, susțin masa musculară și rezistența fizică.
Persoanele sănătoase le pot include zilnic în meniu, inclusiv cei cu diabet.
Ce pot mânca diabeticii la micul dejun – dr. Daniela Petrache
Studiile recente au arătat că ouăle nu cresc nivelul colesterolului din sânge.
Surse articol:
1. NZ Nutrition Foundation, Eggs – what do they contain? https://nutritionfoundation.org.nz/nutrition-facts/nutrition-a-z/eggs-what-do-eggs-contain-
2. Rețetă preluată din: Rețete Ușoare.eu, Omletă pufoasă, preparată la cuptor: https://retete-usoare.eu/omleta-pufoasa-preparata-la-cuptor-o-reteta-rapida-ideala-pentru-micul-dejun/