Ouăle – multivitaminele naturii și hrană pentru creier

Max Lugavere – scriitor și jurnalist în domeniul sănătății – consideră că ouăle sunt un fel de multivitamine ale naturii.

Sunt pline de nutrienți și macronutrienți. În afară de fibre, au toată gama de substanțe hrănitoare de care avem nevoie.

Ouale – multivitaminele naturii si hrana pentru creier

Ouale – multivitaminele naturii si hrana pentru creier

Previne deficitele nutriționale

Mâncați cât mai des ouă, cu tot cu gălbenuș. Acest aliment poate să prevină și totodată să corecteze deficitele nutriționale.

Populația lumii duce lipsă de vitamina B12, colină, zinc și vitamina E. Toți acești nutrienți se găsesc în ouă. Max Lugavere a mărturisit că are obiceiul să consume 3-4 ouă în fiecare zi.

Oul – hrană pentru creier

Compușii pe care ouăle îi conțin susțin în mod special sănătatea creierului.

„Ouăle au câte puțin din tot ceea ce natura a considerat important pentru creșterea și susținerea unui creier sănătos. Prima structură din anasamblul unui ou este embrionul este sistemul nervos central”.

În sprijinul acestei afirmații vine și faptul că gălbenușul este bogat în colesterol, la fel ca și creierul.

Un alt nutrient benefic pentru creier pe care oul ni-l oferă este colina. 90% din populație nu consumă suficientă colină. Un gălbenuș are circa 125 mg de colină.

Această vitamină susține memoria, învățarea și membrana neuronilor. Un studiu a arătat că la adulții vârstnici cu cel mai mare aport de colină, riscul de demență este cu 30% mai mic.

Citește și – Oul – alimentul de aur din frigider!

Gălbenușul are și alți nutrienți importanți pentru sănătatea creierului, precum vitamina B12, zinc, seleniu și carotenoizi.

Luteina și zeaxantina previn bolile oculare asociate cu vârsta înaintată. Acești doi carotenoizi asistă la o îmbătrânire „sănătoasă” a creierului, ajutând la conservarea funcțiilor cognitive.

Un studiu a arătat că suplimentele cu luteină și zeaxantină îmbunătățesc funcțiile cognitive inclusiv la copii.

Grăsimi sănătoase în ouă

Ouăle furnizează și multe grăsimi, care sunt esențiale pentru absorbția carotenoizilor.

În funcție de felul în care sunt crescute păsările, unele ouă pot conține inclusiv acid docosahexaenoic. Acest tip de Omega-3 este unul din cele mai importante elemente structurale ale creierului.

Nu în ultimul rând, ouăle ne oferă o doză generoasă de proteine. Un ou conține circa 6 g de proteine, jumătate în gălbenuș, jumătate în albuș.

Este interesant de menționat că proteinele din ouă au proprietăți antimicrobiene. Cu alte cuvinte, ne protejează împotriva infecțiilor.

Nu înlăturați gălbenușul!

Principalele substanțe nutritive se află în gălbenuș. Albușul conține în mare parte doar proteine, fără vitamine și antioxidanți.

„Dacă arunci gălbenușul – cum fac mulți – pierzi enorm de multă materie nutritivă”.

Multe persoane fac omlete doar din albuș. Se feresc să consume gălbenușul din cauza colesterolului.

Colesterolul din ouă nu crește colesterolul din sânge

Colesterolul din ouă (sau alte alimente) nu afectează colesterolul din sânge. Deși au aceeași denumire, colesterolul din ouă și colesterolul din sânge au funcții diferite.

Există anumite persoane care absorb foarte mult colesterolul din alimente, însă acestea reprezintă o minoritate. 

Ficatul produce cea mai mare cantitate de colesterol în corp, pe care îl exportă în sânge. Cu cât mâncăm mai puțin colesterol, cu atât ficatul va produce mai mult.

De ce? Pentru că această substanță grasă este esențială pentru celulele corpului. Fără colesterol am muri. În realitate, când consumăm mai mult colesterol din dietă, ficatul produce mai puțin.

Citește și – Ouăle cresc colesterolul și înfundă arterele? – analiza surprinzătoare a doctorului Sten Ekberg

„Pe termen lung, colesterolul alimentar – în cazul celor mai mulți oameni – nu are nici un efect asupra colesterolului sangvin”.

Dacă însă până acum ai avut o dietă săracă în colesterol și începi dintr-o dată să mănânci alimente bogate în colesterol, este posibil ca nivelul colesterolului din sânge să crească temporar. Pe măsură ce ficatul începe să producă mai puțin, concentrația din sânge se va diminua.

Sfaturi privind cumpărarea și gătirea ouălor

Când cumpărați ouă din magazine, optați pentru cele provenite de la găini pășunate. Grosimea și tăria cojii este un indiciu că păsările sunt sănătoase și hrănite corect.

Nu fierbeți ouăle prea mult, nu le supra-gătiți, deoarece grăsimile (inclusiv colesterolul) din ele se vor oxida. Grăsimile oxidate afectează nivelul de antioxidanți din corp și cresc riscul de inflamații.

Nu aruncați cojile de la ouă! Acestea conțin un tip de calciu similar celui din organismul uman.

Citește – Zdrobiți cojile de ouă și puneți-le în suc de lămâie – alternativă naturală la calciul din farmacii

Sursă articol: Max Lugavere, Why I eat 4 eggs a day & why yous should do: https://www.youtube.com/watch?v=ymt_S3jDXgk&ab_channel=MaxLugavere

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.