Curry cu năut – rețetă de Jamie Oliver

Curry înseamnă o mâncare din carne, pește sau legume preparat cu un sos puternic aromat.

Originea acestui preparat datează dinainte de sosirea britanicilor în subcontinentul indieni în anul 1608.

Curry de naut

Curry de naut: Diana House

Se presupune că denumirea de „curry” vine din Tamil și înseamnă „înnegrit cu condimente” sau „sos condimentat”.

Curry ar fi apărut când portughezii au ajuns în India în secolul 15 și au adus chili (ardeiul iute).

Amestecul de mirodenii folosit la curry conține de regulă turmeric, chimen, coriandru și ardei iute. Numărul condimentelor poate ajunge până la 30!

Indienii le pisează și le prăjesc în ulei înainte de a le folosi în mâncare.

Cum se face pudra de curry în casă

Curry uscat (pudra de curry), care se găsește și la noi în magazine, a fost inventat de britanici în secolul al 18-lea.

Oricine își poate prepara propria pudră de curry acasă, folosind condimentele preferate.

Metoda este simplă. Se pun toate condimentele și semințele întregi într-o tigaie. Se lasă focul la mic și se călesc fără ulei câteva minute. Trebuie amestecat în continuu. Când și-au schimbat culoarea, sunt gata.

Ulterior, condimentele prăjite se macină prin râșnița de cafea și se adaugă în mâncăruri.

Curry de năut – rețetă

Nr. de porții: 8
Durată totală de preparare: 35 de minute

Ingrediente

  • 1 conservă de năut fiert (400 g)
  • 2 cepe medii
  • 200 g de roșii pasate
  • 1-2 ardei verzi iuți
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriță de semințe de muștar
  • ½ linguriță de condimente indiene
  • opțional: 1-2 lingurițe de zahăr
  • 1 linguriță de ghimbir ras
  • 1 linguriță de usturoi mărunțit
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • 1 linguriță de turmeric
  • ½ linguriță de semințe de coriandru
  • ½ linguriță de semințe de chimen
  • câteva fire de pătrunjel proaspăt
  • ½ linguriță de condimente pentru curry

Mod de preparare

Curățați cepele de coajă. Tăiați-le mărunt.

Scurgeți apa din conservele de năut și clătiți boabele sub jet de apă rece.

Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare la foc mediu.

Adăugați semințele de muștar. Când au început să se audă pocnind, adăugați condimentele indiene. Amestecați și puneți apoi ceapa tocată.

Când aceasta a devenit transparentă și aurie pe marginii, adăugați roșiile tăiate.

Gătiți totul pentru 5 minute, apoi adăugați usturoiul, ghimbirul și ardeii iuți tocați mărunt.

Puneți și restul condimentelor împreună cu puțină sare.

Amestecați des. După încă 5 minute, adăugați boabele de năut și 250 ml de apă.

Acoperiți tigaia cu un capac. Dați focul la mic și fierbeți mâncarea 5-7 minute.

La final, tocați mărunt pătrunjelul și presărați-le deasupra împreună cu condimentele pentru curry.

Curry se poate servi ca atare sau cu o porție de orez ori salată verde.

Alte rețete cu năut

Tartă de post la tigaie – din făină de năut și legume

Falafel „românesc” ca la mănăstire – pufos, sănătos (din năut crud!)

Năut cu spanac și roșii – mâncare de post foarte hrănitoare!

Informații nutriționale

O porție de curry de năut conține:

– 149 de calorii
– 6,3 g de grăsimi
– 4,7 g de zaharuri
– 1 g de sare
– 5,8 g de proteine
– 16 g de carbohidrați

Surse articol:

1. Petitchef, Ce este mai exact curry? https://www.petitchef.ro/articole/retete/ce-este-mai-exact-curry-aid-169
2. Palak Patel, The history of curry, Institute of Culinary Education: https://www.ice.edu/blog/beef-curry
3. Jamie Oliver, Chickpea curry: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/chickpea-curry/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.