Falafel „românesc” ca la mănăstire – pufos, sănătos (din năut crud!)

Leguminoasele se numără printre alimentele de bază consumate în mănăstiri.

Fasolea, soia, lintea, mazărea și năutul sunt surse valoroase de proteine pentru monahi, întrucât aceștia nu consumă carne, decât pește.

Falafel din naut crud

Falafel din naut crud: Christina Garofalo

Năutul este servit nu doar în vremea posturilor, ci pe tot parcursul anului.

Din boabele de năut se pot face diverse preparate.

Cele mai cunoscute sunt hummus și falafel, sau pastă de năut tartinabilă și chiftele din năut.

Sunt zeci de versiuni pentru fiecare dintre aceste rețete.

Chifteluțe pufoase, din năut crud – rețetă mănăstirească

În rândurile următoare vă prezentăm o rețetă de falafel călugăresc, inspirată din bucătăria palestiniană și adaptată la zona noastră.

Este o variantă rapidă și sănătoasă în același timp, deoarece nu trebuie să fierbeți năutul, nici ceapa sau celelalte ingrediente.

Acesta poate fi un mare avantaj pentru persoanele care nu au mult timp să gătească. Năutul fierbe foarte greu, comparativ cu alte leguminoase.

Citește și – Chiftele de năut și ciuperci, de post 

Un alt atu este că năutul își păstrează mai bine nutrienții dacă nu este fiert înainte.

Maica Ecaterina spune că umezelea năutului crud împiedică pătrunderea uleiului în interiorul chiftelelor când le prăjiți.

Practic, chfitelele mai mult vor fierbe, fiind astfel mai sănătoase.

Chiftelele din năut crud sunt foarte reușite. Există și două secrete ca să iasă pufoase.

Vă recomandăm să încercați neapărat rețeta de mai jos!

Falafel din năut crud – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de năut înmuiat
  • 5 căței de usturoi
  • 3 cepe potrivite
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță de cimbru măcinat
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de turmeric (opțional)
  • 1 linguriță de ienibahar
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • sare, după gust
  • puțină apă minerală

Mod de preparare

Năutul se pune la înmuiat de seară până a doua zi.

Trebuie să îl lăsați la hidratat minim 10 ore.

Astfel se va mixa mai ușor în blender, având în vedere că nu se fierbe înainte de a-l adăuga în compoziție.

Aveți nevoie de un robot de bucătărie cu lama S pentru a face compoziția de piftele.

Cum se face compoziția de năut

Puneți în vasul robotului boabele de năut hidratate și scurse de apă.

Adăugați pătrunjelul spălat, stors bine și rupt bucăți.

Puneți usturoiul decojit, ceapa tăiată bucăți și puțină apă minerală.

Mixați până când ingredientele se mărunțesc. Nu trebuie să se facă pastă complet.

Dacă mai este nevoie de apă, mai adăugați, cât să obțineți o pastă suficient de moale și modelabilă.

Adăugați apoi sarea, bicarbonatul și condimentele.

Mixați din nou până la omogenizare.

Transferați-o într-un bol încăpător și amestecați-o din nou cu o lingură de lemn.

Gătirea chiftelelor de năut

Puneți un tuci/ceaun pe foc cu mult ulei, la încins.

Modelați compoziția cu mâna, dându-le forma unor bulgărași medii.

Pasta având multă apă, trebuie să faceți chiftelele mai grosuțe și înalte.

Prăjiți chiftelele de năut în baie de ulei câteva minute, până se rumenesc frumos.

Când sunt gata se ridică la suprafața vasului. Se scot cu o paletă și se lasă pe un platou tapetat cu șervețele ca să absoarbă uleiul.

Citește și – Chiftele de năut cu crustă de susan

Sugestii de servire

Falafel se servește de regulă cu salate de verdețuri sau legume și lipie.

Libanezii folosesc salata de pătrunjel (Tabbouleh) sau salata de roșii, castraveți și tahini.

Uneori se consumă cu castraveți murați sau diverse sosuri de usturoi, de muștar, maioneză, sosuri iuți.

Merg bine și cu o garnitură de piure, orez, ciuperci.

Întrucât este o mâncare atât de hrănitoare și sățioasă, poate fi consumată ca fel principal.

Arată bine și ca aperitiv pe platourile festive.

Citește și – Chiftele de post, din năut și spanac

Sursă articol: Trinitas TV, Rețete mănăstirești – rețeta de falafel: https://www.youtube.com/watch?v=BP10LrTXBa4&ab_channel=TRINITASTV

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.