Salată de roșii, castraveți, ceapă și năut
Salatele de sunt în general o alegere inspirată pentru o cină ușoară.
Dacă adăugați și leguminoase, precum năut sau fasole, puteți obține o mâncare mult mai sățioasă, care poate fi servită inclusiv la masa de dimineață sau de prânz.
În acest articol vă propunem o salată simplă, din roșii, castraveți, ceapă, salată verde și năut.
Beneficiile consumului de năut
S-a constatat că marii consumatorii de năut sau hummus au un aport mai bun de fibre, vitamina A, vitamina E, vitamina C, acid folic, magneziu, fier, potasiu și grăsimi bune (acizi grași polinesaturați), comparativ cu cei care nu mănâncă năut.
Dincolo de acești nutrienți cunoscuți, năutul oferă și alți compuși beneficiu sănătății, precum steroli, taninuri, carotenoide, izoflavone și alți polifenoli.
Studiile recente sugerează că această leguminoasă poate fi utilă în controlul greutății corporale și reglarea glucozei și insulinei.
Totodată, năutul și preparatele din năut au un impact pozitiv asupra indicatorilor bolile cardiovasculare.
Consumul de năut a fost asociat cu scăderea colesterolului și trigliceridelor, prevenirea unor tipuri de cancer și a diabetului de tip 2.
Citește și – Salată grecească, cu boabe de năut
Salată de legume cu năut – rețetă
Ingrediente
- 1 roșie
- 1 castravete
- 1 salată verde
- 1 ceapă
- 5 linguri de boabe de năut fiert
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi
- sare și piper, după gust
- 4-5 fire de pătrunjel proaspăt
Mod de preparare
Spălați salata verde și tamponați-o cu un prosop de hârtie pentru a înlătura excesul de apă. Rupeți frunzele de salată cu mâna în bucăți potrivite.
Puneți salata verde la baza unui bol.
Spălați castravetele și tăiați-l cubulețe sau fâșii și adăugați-l peste salata verde.
Adăugați apoi ceapa tăiată inele și roșia spălată și tăiată felii.
La final puneți năutul fiert.
Preparați dressing-ul amestecând într-un bol uleiul de măsline cu sucul proaspăt stors de la lămâie, usturoiul zdrobit, puțină sare și piper, după gust.
Citește și – Salată mediteraneană de morcov, năut și sos de iaurt
Un alt dressing potrivit pentru această salată este cel din muștar, miere, iaurt, ulei de măsline, oțet și usturoi.
Turnați sosul obținut peste ingredientele din salată și amestecați ușor.
La final, presărați pătrunjelul tocat fin.
În această salată se poate adăuga și puțină brânză feta (sau alt tip de brânză).
Salata de legume și năut se poate servi la orice oră din zi, fie la micul-dejun, fie la prânz, fie la cină.
Este bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale. Satură repede, dar fără să încarce stomacul.
Nu vă place năutul? Înlocuiți-l cu fasole albă, roșie sau neagră!
Citește și – Salată cu fasole boabe – rețetă + beneficii
Surse articol:
1. Cookie and Kate, Sunshine Salad Dressing: https://cookieandkate.com/healthy-honey-mustard-dressing-recipe/
2. Taylor C. Wallace, Robert Murray and Kathleen M. Zelman, The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus, Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 766: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/