SALATĂ cu FASOLE boabe – rețetă + beneficii

Leguminoasele sunt considerate o parte importantă a unei diete sănătoase. Le găsim în dieta mediteraneeană, în dieta Dash, precum și în dietele vegetariene sau cu un indice glicemic scăzut.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE FASOLE

Fasolea, lintea, soia, năutul și alte leguminoase sunt bogate în fibre, proteine, vitamine din compleul B, fier, cupru, magneziu, mangan, zinc și fosfor. Au un conținut redus de grăsimi și nu conțin colesterol.

Salata cu boabe de fasole

Consumul de fasole a fost asociat cu o reducere a colesterolului sanguin și implicit a riscului de boli cardiace. Totodată, leguminoasele mențin sațietatea pe o durată mai mare de timp. Datorită faptului că ajută la stabilizarea nivelurilor de glucoză, fasolea poate preveni diabetul.

Le putem adăuga în diferite preparate – supe, salate, hummus, tocănițe, paste, pateuri vegetale etc.

______________________

SALATĂ CU BOABE DE FASOLE – REȚETĂ 

Ingrediente

• 500 g de fasole roșie
• 1 ardei gras
• ½ țelină
• 1 ceapă
• 100 g de semințe de floarea-soarelui
• 3 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de oțet de mere
• salată verde
• sare și piper, după gust

Preparare

Puneți boabele de fasole la înmuiat timp de 24 de ore.

Puneți apa la fiert într-o cratiță și adăugați boabele de fasole. Lăsați-le să clocotească 15 minute, apoi schimbați apa. Procedați astfel de 3 ori.

După ce boabele s-au înmuiat, turnați fasolea într-o strecurătoare și lăsați-le la scurs.

Spălați frunzele de salată și rupeți-le cu mâna. Puneți-le într-un bol. adăugați ardeiul tăiat cubulețe sau feliuțe subțiri.

Curățați rădăcina de țelină și dați-o pe răzătoare. Tăiați ceapa solzișori.

Amestecați toate ingredientele, apoi pregătiți dressing-ul. Amestecați oțetul cu uleiul, sarea și piperul. Turnați sosul obținut peste salată și amestecați ușor.

La final, peste salată se presară semințele de floarea-soarelui.

Salata se poate servi imediat, sau după ce stă câteva minute în repaus.

______________________

Surse:

1. Rani Polak, Edward M. Phillips, and Amy Campbell, Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake, Clin Diabetes. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/

2. Centrul Medical Naturalia, Salată cu boabe de fasole, Conceptul Alimentului Integral – Rețete, Editura Christiana, 2015, pp. 38-39

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.