SALATĂ mediteraneană de MORCOV, NĂUT și sos de IAURT

Autor: Ana-Maria Postolache

Dieta mediteraneană a fost clasată drept cea mai dietă în anul 2019, potrivit U.S. News & World Report. Nu este o dietă în adevăratul sens al cuvântului, întrucât nu are reguli și restricții, ci este mai curând un regim alimentar natural, parte a unui stil de viață sănătos.

Din acest motiv este ușor de adoptat de către oricine. 

Salata de morcov, naut si iaurt

Este bazată pe un consum crescut de alimente vegetale, cultivate și crescute local, bogate în antioxidanți:

– grăsimi sănătoase (măsline, ulei de măsline)
– nuci
– semințe
– leguminoase
– fructe și legume
– cereale integrale
– pește și fructe de mare
– mirodenii

Alimentele care compun această dietă se consumă în stare cât mai naturală, neprocesate termic sau chimic. Adepții ei consumă rar carne roșie și lactate. Mănâncă pește și carne de pui doar de 2 ori pe săptămână și vin roșu zilnic (1 pahar/zi). Folosesc uleiul de măsline în locul altor grăsimi (unt, margarină, grăsimi animale).

Dieta mediteraneană este asociată cu o sănătate cardiovasculară mai bună. Ajută și la controlul altor bolilor cronice, precum diabet, cancer, Parkinson, Alzheimer, obezitate.

Salată mediteraneană cu morcov și iaurt – rețetă

Ingrediente dressing:

• ¼ cană de iaurt grecesc (sau cremos)
• 2 linguri de tahini
• 1 lingură de suc de lămâie sau lime
• 2 linguri de apă
• ½ lingură de miere

Ingrediente salată:

• 2 morcovi mari
• 400 g de năut fiert
• 1 mână de stafide
• ½ legătură de pătrunjel
• 80 g de brânză feta
• sare și piper după gust
• semințe de susan pentru decor

Preparare

Pregătiți mai întâi dressingul, deoarece acesta are nevoie să stea câteva minute în repaus înainte de a-l adăuga peste legume.

Puneți pasta de susan (tahini) și apa într-un blender. Mixați până rezultă un sos subțire, fin. Adăugați iaurtul, sucul de lămâie proaspăt stors și mierea de albine. Mixați din nou, pentru omogenizare.

În funcție de consistența dorită, mai puteți adăuga puțină apă (1-2 linguri). Lăsați sosul deoparte și ocupați-vă de legume.

Curățați morcovii de coajă și folosiți un spiralizator de legume pentru a-i felia subțire și lung, ca niște paste. Dacă nu aveți o astfel de ustensilă în casă, îi puteți da prin răzătoarea mare, într-un bol.

Adăugați năutul fiert, scurs de apă, brânza feta tăiată cubulețe sau fărâmițată cu furculița, stafidele, pătrunjelul tocat mărunt și dressing-ul de tahini și iaurt.

Amestecați ușor, pentru omogenizare. Asezonați cu sare și piper și decorați la final cu semințe de susan. Serviți salata imediat sau păstrați-o într-o caserolă în frigider.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7768, 5104, 4988, 7148′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Emily Laurence, „9 MEDITERRANEAN DIET BENEFITS THAT EXPLAIN WHY EXPERTS LOVE IT SO MUCH”, articol publicat pe site-ul Well and Good: https://www.wellandgood.com/good-food/mediterranean-diet-benefits/
2. Running to the Kitchen, „Yogurt Tahini Mediterranean Carrot Salad”: https://www.runningtothekitchen.com/yogurt-tahini-mediterranean-carrot-salad/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.