Clătite cu urdă și mărar – ai făcut vreodată?
Dacă îți place urda, sigur vei fi curios să încerci această rețetă. Clătitele cu urdă și mărar sunt o delicatesă pe care o putem prepara mai ales primăvara, când apare urda și verdețurile proaspete.
Urda este consumată cu precădere în Balcani. Nu doar românii și moldovenii o îndrăgesc, ci și alți vecini, precum macedonenii, ungurii, sârbii și bulgarii.
Cuprins
Urda – brânza care nu îngrașă
Toate aceste nații pretind că urda este „a lor”. Lăsând la o parte disputele privind originea ei, această brânză este produsă din zer de lapte de vacă, de oaie sau de capră. Mai precis din zerul rămas de la scurgerea brânzeturilor, care este apoi înfierbântat.
Urda are o textură umedă, moale și sfărâmicioasă. Este foarte dulce și are un gust pronunțat de lapte.
Se consumă ca aperitiv, alături de ceapă verde sau roșii. Sau se folosește la deserturi, plăcinte, clătite și alte produse de patiserie.
În alte țări urda este comercializată sub numele de „ricotta”. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă urda sau ricotta femeilor care țin cură de slăbire, datorită conținutului ei scăzut în grăsimi și colesterol.
Citește și: Urda (riccota), prietena curelor de slăbire și a dietelor fără colesterol” – dr. Mihaela Bilic
Clătite cu urdă și mărar – rețetă
Combinația este delicioasă, însă nu toată lumea suferă gustul de urdă. Același lucru se poate spune și despre mărar.
Puteți înlocui urda cu alt tip de brânză care vă place, iar mărarul cu pătrunjel. Folosiți brânză de faci, brânză feta, telemea sau caș proaspăt.
Ingrediente aluat
- 500 ml de lapte (sau apă minerală)
- 2 ouă
- 300 g de făină
- 100 g de untură (sau 2-3 linguri de ulei)
- 1 praf de sare
Ingrediente umplutură
- 500 g de urdă
- 1-2 legături de mărar
- sare, după gust
Din aceste ingrediente rezultă circa 20 de clătite. Dacă vreți mai puține sau mai multe, ajustați cantitățile, păstrând proporțiile.
Însă multe gospodine fac clătitele „din ochi”. Adică nu folosesc cantități exacte la ingrediente.
Cum se fac clătitele cu urdă și mărar
Spălați și tocați mărarul fin. Puneți urda într-un bol. Fărâmițați-o cu o furculiță și adăugați mărarul și sarea. Omogenizați și lăsați deoparte.
Preparați compoziția pentru clătite. Puneți oul într-un bol și bateți-l spumă. Adăugați untura (sau uleiul) și amestecați. Incorporați apoi laptele (sau apa minerală) și făina.
Trebuie să obțineți o compoziție cu o consistență similară smântânii, puțin mai lichidă decât cea pentru chec.
Folosiți câte 1 polonic de compoziție pentru fiecare clătită. Rumeniți-le ușor pe fiecare parte și puneți-le pe un platou.
Citește și: Plăcintă cu urdă și mărar – o plantă care combate depresia
Umpleți fiecare clătită cu crema de urdă și mărar. Rulați-le și așezați-le în rând, una peste alta într-o tavă unsă cu unt sau ulei. Este indicat să folosiți un vas yena.
Dați tava la cuptor pentru 15 minute. Cu siguranță puteți servi clătitele ca atare, fără să le mai dați la cuptor. Mai ales dacă le umpleți repede, cât sunt calde, ca urda să se topească puțin.
Se pot devora dimineața, la micul-dejun, sau la prânz. Pot înlocui o masă deoarece sunt suficient de hrănitoare și sățioase.
Citește și: Urdă cu mărar – aperitiv bogat în calciu și vitamina D, benefic pentru oase și ficat
Surse articol:
1. Taste Atlas, Urda: https://www.tasteatlas.com/urda
2. Maurice Messegue, Clatite cu urda si marar, Verdețuri – Medicamente compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, p. 66