Supă de dovlecei de post, fără multe calorii

Articol documentat

Autoarea rețetei, Lavina Frăsinescu, spune că supa de dovlecei poate fi considerată o alternativă hipocalorică la supa de cartofi.

Este fără îndoială o mâncare potrivită pentru curele de slăbire, cu o concentrație redusă de calorii și carbohidrați.

Supa de dovlecei fara multe calorii

Supa de dovlecei fara multe calorii: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Ce beneficii au dovleceii

Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de dovlecei sau zucchini conțin doar 17 calorii.

În supa simplă de dovlecei se pot adăuga diverse legume și verdețuri. Astfel o veți transforma într-o mâncare mult mai savuroasă și hrănitoare.

Dovleceii au un gust neutru, de aceea pot fi asociați cu o mulțime de alte legume sau ingrediente.

În coaja lor se găsesc doze bune de fibre – substanțe care previn constipația și protejează împotriva cancerului de colon și de sân.

Dieteticienii recomandă dovleceii în dietele de slăbit și regimurile alimentare a persoanelor cu colesterolul mare.

Pe lângă faptul că nu au deloc colesterol și grăsimi saturate, dovleceii ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge datorită conținutului de fibre.

Dovleceii sunt bogați în vitamina C, vitamina A, potasiu și acid folic.

Citește și: Dovleceii mențin sănătatea vederii și previn cancerul (+ rețetă)

Supă de dovlecei – rețetă

Ingrediente

• 2 dovlecei
• 2 legături de spanac proaspăt
• 2 morcovi
• 1 ardei gras sau kapia
• 1 ceapă
• 1 pumn de păstăi
• 3 litri de apă
• 1 lingură de ulei
• sare și piper, după gust

Cum se face supa de dovlecei

Curățați dovleceii de coajă și tăiați-i cubulețe, sau bucăți mai mari. Dacă folosiți dovlecei de grădină, nu este nevoie să-i decojiți. În coajă se găsesc de regulă cele mai multe substanțe nutritive.

Curățați ceapa, morcovii și ardeiul și tăiați-le mărunt.

Puneți apa la fiert într-o cratiță mare. Adăugați puțină vegeta sau un amestec de mirodenii de care folosiți de obicei la supe și ciorbe.

Citește și: Supa de dovlecei ne poate ajuta să slăbim

Puneți ceapa, morcovul și ardeii tăiați. Lăsați să fiarbă aproximativ 10 minute, după care adăugați dovleceii.

Spălați spanacul și tocați-l mărunt. Puneți-l și pe el în supă. După încă 5 minute de fierbere, adăugați sare și piper și gustați.

Închideți ochiul aragazului și turnați uleiul de măsline. Supa de dovlecei se poate servi pe deasupra cu pătrunjel verde tocat fin.

În cazul în care nu vă plac supele dulci – deoarece aceasta este chiar dulce de la dovlecei și morcov -, o puteți acri cu zeamă de lămâie sau borș de tărâțe. La fel de gustoasă este și dacă îi puneți puțin oțet (dacă îl tolerați).

Întrucât este o supă de post, o puteți îmbunătăți cu fulgi de drojdie inactivă, smântână de caju sau câteva nuci zdrobite. Aceste ingrediente îi vor da mai multă consistență și un gust deosebit. În plus, îmbogățesc supa cu vitamine B, fibre și proteine.

Știați că dovleceii și zucchini pot fi mâncați și în stare crudă? Îi puteți tăia bețișoare și consuma cu diverse pateuri și sosuri. Sau îi puteți tăia cubulețe și adăuga în salate.

Pot fi folosiți și sub formă de rondele în loc de pâine, pentru tartine.

Citește și: Musaca dietetică, din legume (vinete, dovlecei, roșii)

Surse articol:

1. Lavinia Frăsinescu, Supa de dovlecei: https://laviniafrasinescu.com/supa-de-dovlecel/
2. Nutrition and You, Zucchini Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/zucchini.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.