SALATĂ de PĂPĂDIE și MORCOV – curăță SÂNGELE de grăsimi și toxine

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Odată cu venirea primăverii, grădinile se îmbogățesc cu o plenitudine de verdețuri comestibile, multe din ele având calități terapeutice impresionante.

Păpădia (Taraxacum officinale) este una din cele mai apreciate plante de fitoterapeuți, datorită efectelor curative puternice. Este folosită în medicina populară în tratamentul tulburărilor hepatice, a inflamațiilor, a cancerului de sân și de uter la femei.

Salata de papadie si morcov

 

În medicina chineză tradițională păpădia este apreciată ca o plantă non-toxică, cu proprietăți diuretice, coleretice, anti-reumatice și antiinflamatoare. Conține o serie de flavonoide importante: acid cafeic, acid clorogenic, luteolină și ă

Frunzele au demonstrat acțiuni anti-hiperglicemice, hipolipidemiante, antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare și antimicrobiene.

Terapeuta austriacă Maria Treben scrie în cartea sa „Sănătate din Farmacia Domnului” că păpădia se remarcă prin două calități impresionante: ajută în afecțiunile biliare și hepatice.

O cură cu frunze și tije fragede de păpădie la începutul primăverii ajută la curățarea corpului de toxine și îndeosebi la fluidizarea sângelui îngroșat. Elimină oboseala și slăbiciunea, contribuie la scăderea glicemiei și a grăsimilor din sânge (colesterol).

Frunzele tinere, recoltate înainte ca planta să înflorească, pot fi consumate ca atare sau adăugate în diverse salate, alături de alte verdețuri și legume. Tijele sau tulpinile se culeg în timpul înfloririi.

Salată de păpădie – rețetă

Ingrediente

• 1 castron de frunze fragede de păpădie
• 1 morcov crud
• 2-3 linguri de țelină rasă
• 5 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 3-4 linguri de suc de roșii proaspăt
• 1-2 linguri de suc de lămâie
• ardei iute sau usturoi
• sare

Preparare

Spălați frunzele de păpădie, tăiați-le fideluță subțire și puneți-le într-un bol. Curățați morcovul și țelina de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari, peste păpădie.

Adăugați semințele, ardeiul iute tocat mărunt sau usturoiul zdrobit și sucul de roșii amestecat cu sucul de lămâie. Amestecați ușor cu o lingură.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3395, 3940, 11013′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Fonyuy E. Wirngo, Max N. Lambert, and Per B. Jeppesen, „The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes”, articol publicat în Jurnalul The Review of Diabetic Studies. 2016 Summer-Fall; 13(2-3): 113–131, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
2. González-Castejón M, Visioli F, Rodriguez-Casado A., „Diverse biological activities of dandelion”, articol publicat în Jurnalul Nutrition Reviews. 2012 Sep;70(9):534-47, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22946853
3. Maria Treben, „Păpădia”, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, 2003, Miercurea-Ciuc, p. 39
4. Mihaela Bășoiu, Mihai Bășoiu, „Salată de Păpădie”, 203 Rețete de Hrană Vie, Editura Meteor Publishing, 2007, pp. 97-98

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.