SUPĂ de post cu orez – rețetă grecească
Această rețetă este cu totul deosebită și inedită. Este inspirată din bucătăria grecească și se numește „Avgolemono”.
În varianta prezentată mai jos, ea a fost adaptată pentru perioada postului. În rețeta originală se folosește ou și carne de pui.
În versiunea vegană, se poate folosi lapte de cocos și brânză tofu, ingrediente care vin cu aport necesar de grăsimi și proteine.
Este recomandat să folosiți multă lămâie și verdețuri, pentru a da supei mai multă aromă și savoare.
Supa este consistentă și poate fi servită atât la prânz, cât și la cină. Se pot adăuga și alte legume, după preferință și posibilități.
____________________________
SUPĂ DE POST CU OREZ – REȚETĂ
Ingrediente
• 2 morcovi
• 1 tulpină de apio
• ½ cană de orez
• ¾ cană de tofu afumat cubulețe
• 4-5 căni de apă
• 1 cană de lapte de cocos
• 1 cană de tofu
• 1 linguriță de făină
• 3 linguri de suc de lămâie
• 1 linguriță de sare
• 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
• 1 lingură de ulei
• 2 linguri de mărar tocat
Preparare
Puneți uleiul la încins într-o cratiță mare, pe foc potrivit. Tocați ceapa, morcovi și țelina cubulețe și căliți-le circa 5 minute, sau până când legumele se înmoaie puțin.
Adăugați orezul și căliți-l și pe acesta încă 5 minute, sau până scade lichidul. Adăugați apoi apa și fierbeți la foc redus 15 minute, pentru ca orezul să se înmoaie bine.
Într-un bol separat, mixați laptele de cocos cu tofu tăiat cubulețe, sucul de lămâie, fulgii de drojdie, făina și sarea, cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă.
Turnați această compoziție în supă și amestecați. Adăugați apoi tofu afumat tăiat cubulețe și mărarul tocat mărunt. Puneți capacul și stingeți focul. Lăsați supa în repaus 5 minute. Se servește caldă.
____________________________
Sursă: Gourmandelle, Supă grecească cu lămâie și orez: https://gourmandelle.com/ro/supa-greceasca-cu-lamaie-si-orez/