Alimente care stimulează corpul să ardă mai multe calorii

Alimentele ne pot fi ori prieten, ori dușman. Atât în ceea ce privește sănătatea, cât și în privința siluetei.

Unele alimente au foarte multe calorii și pun piedică scăderii ponderale. Altele au puține calorii și favorizează procesul de pierdere în greutate.

Alimente care stimuleaza corpul sa ardă mai multe calorii

Alimente care stimuleaza corpul sa ardă mai multe calorii: Marco Verch Professional Photographer

Alimente care conțin „calorii negative”

Mai există însă o categorie de alimente favorabile în dietele de slăbit. Este vorba despre alimentele care conțin așa-zisele „calorii negative”.

Acest termen se referă la alimente care stimulează corpul să ardă mai multe calorii decât numărul de calorii pe care ele le furnizează.

Citește șiCâte calorii trebuie să consumăm zilnic – dr. Laura Ene

Calorii goale 

Dr. Anju Sood, nutriționist din Bangalore spune că există două tipuri de calorii: caloriile goale și caloriile negative.

Caloriile goale sunt acelea care generează o cantitate foarte mare de calorii.

Un exemplu elocvent aici sunt produsele de tip fast-food sau zahărul rafinat.

Acestea nu au nicio valoare nutrițională, de aceea se numesc „goale”.

Calorii negative

Pe de altă parte, caloriile negative provin din alimente care pe lângă faptul că au mulți nutrienți, sunt sărace în calorii și nici nu cresc aportul de calorii când le mâncăm.

Alimentele bogate în fibre și cele cu un indice glicemic redus pot fi incluse în această categorie.

Fibrele rămân mai mult timp în corp și întârzie apariția senzației de foame.

Întrucât eliberează zahărul într-un ritm foarte lent, riscul ca ele să se transforme în grăsime este foarte mic.

Alimentele cu calorii negative au în general puține calorii. Câștigul este așadar dublu: ingerăm puține calorii, iar pentru digerarea lor, corpul arde și mai multe calorii.

De pildă, 100 g de țelină au doar 17 calorii. Pentru digestie și asimilare, corpul va folosi 30 de calorii, o cantitate aproape dublă. Se obține astfel o pierdere de circa 13 calorii.

Tipuri de alimente care conțin calorii negative

Alimente cu calorii negative sunt fructele citrice, legumele cu frunze verzi, legumele crucifere, ardeiul gras, morcovul, sfecla, dovleceii, ceapa, usturoiul, dovleacul, merele, pepenii, ananasul și afinele.

Poți mânca din aceste alimente fără teama că te vei îngrașa. Dimpotrivă, ele te vor ajuta să slăbești mai ușor.

Salata verde – 100 de grame conțin 6 calorii și 95% apă; este bogată în fibre, vitamine B, mangan, antioxidanți.

Apio – 100 de grame au 14 calorii și 95% apă; conțin fibre, vitaminele A, C și acid folic.

Castraveții – 100 de grame au 16 calorii și 95% apă.

Dovleceii – 100 de grame conțin 18 calorii; sunt bogați în apă și fibre.

Tomatele – 100 de grame conțin 19 calorii și 94% apă; furnizează fibre, vitamina C, potasiu și licopen.

Pepenele roșu – 100 de grame conțin 30 de calorii și 91% apă; este bogat în licopen.

Afinele și zemura – 64 de grame au 32 de calorii, compuși antioxidanți și antiinflamatori.

Broccoli – 100 de grame conțin 34 calorii și 89% apă; este o sursă excelentă de antioxidanți și fibre.

Grepfrut – 100 de grame au 40 de calorii și 92% apă; oferă potasiu, pectină, vitamina C și acid folic.

Morcovii – 100 de grame conțin 41 de calorii și 95% apă; sunt săraci în grăsimi saturate și colesterol; conțin fibre, vitaminele A, C și K, potasiu și mangan.

Merele – 100 de grame conțin 50 de calorii și 86% apă; sunt bogate în fibre (pectină).

Citește șiCâte calorii conțin principalele legume (grafic util în curele de slăbire)

Alte alimente care intensifică arderea caloriilor

Alte alimente care intensifică arderile sunt cele bogate în proteine.

Corpul nostru folosește energie (calorii) pentru a procesa alimentele ingerate.

Pentru procesarea proteinelor, corpul folosește 20-30% din caloriile pe care acestea le conțin.

Pentru carbohidrați, corpul folosește 5-10% din caloriile lor.

Iar pentru grăsimi, corpul folosește doar 0-5% din caloriile lor.

Apa este un exemplu de aliment care are zero calorii. Studiile au arătat că consumul de apă rece crește metabolismul  pentru o perioadă scurtă de timp (3-24 de calorii în cursul unei ore).

Mestecarea îndelungată a alimentelor crește de asemenea energia folosită de corp (cu 11 calorii pe oră).

Citește și3-4 căni de ceai verde ajută la arderea caloriilor și reducerea grăsimii abdominale

Surse articol:

1. Laura Ene, Ghidul caloriilor, cum calculezi necesarul caloric: https://doc.ro/controlul-greutatii/de-cate-calorii-ai-nevoie-pe-zi-in-functie-de-sex-varsta-si-stilul-de-viata#de-cate-calorii-ai-nevoie-varsta-sex-stil-de-viata
2. Sushmita Sengupta, Negative Calorie Foods: You Can Eat These 11 Foods & Not Gain Weight, NDTV Food: https://food.ndtv.com/food-drinks/11-foods-that-burn-more-calories-than-they-contain-1679965
3. Grant Tinsley, Do negative-calorie foods exist? Facts vs. fiction, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/negative-calorie-foods

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.