Fibrele sunt Ozempic-ul naturii care taie apetitul și te ajută să mănânci mai puțin

Andu Preda, nutriționist și cercetător în biologie moleculară, consideră că fibrele merită o atenție mult mai mare decât proteinele în ceea ce privește dieta.

Fibrele sunt cele care dau adevărata sațietate și te ajută să slăbești. Am mai auzit această teorie la dr. Neal Barnard, care citează studii importante în domeniu.

Fibrele - Ozempic-ul naturii care taie apetitul

Fibrele – Ozempic-ul naturii care taie apetitul: Timolina

Fibrele – Ozempic-ul naturii

Puțini știu că fibrele sunt de fapt Ozempic-ul naturii, dacă le putem numi așa.

Cu toții am auzit de Ozempic, sau Wegovy, două medicamentele pentru diabetul de tip 2 și slăbit. Cei care iau aceste pastile chiar pierd în greutate, însă ele nu sunt lipsite de efecte secundare.

Dr. Barnard spune că trebuie să iei aceste medicamente toată viața dacă vrei să nu te îngrași la loc. În momentul în care te-ai oprit, riști să pui înapoi kilogramele pierdute. Pe lângă dependența de aceste medicamente, există și alte reacții adverse.

Fibrele fac același lucru ca Ozempic

Ozempicul este un agonist al GLP-1 (glucagon-like peptide). GLP-1 este un hormon intestinal responsabil cu reglarea glicemiei și apetitului.

Analogii peptidei asemănătoare glucagonului scad apetitul și de aceea te ajută să slăbești.

Dacă consumi suficientă fibră îți va scădea apetitul

Puțini știu că fibrele fac același lucru, prin microbiom, spune Andu Preda. „Microbiomul are rol în influența GLP-1. Are practic același efect pe care îl are și Ozempic-ul”.

La fel ca Ozempic, fibrele întârzie golirea stomacului, cresc sațietatea și reduc cantitatea de alimente ingerate. „Dacă consumi suficientă fibră îți va scădea apetitul”.

Fibrele – mai importante decât proteinele în dietă

„E foarte greu în ziua de astăzi să consumi mai mult de 30 de grame de fibră”, spune Andu Preda. De ce? Pentru că majoritatea își axează dieta pe proteine.

Dr. Will Bulsiewicz spune că 97% dintre americani nu consumă suficiente fibre. Dieta lor este în schimb foarte bogată în proteine. Acesta consideră că trebuie să ne mutăm atenția de pe proteine pe fibre.

Alimente bogate în fibre

De unde luăm suficient fibre? Dr. Bulsiewicz recomandă includerea plantelor la fiecare masă pentru a ne optimiza microbiomul.

Acesta spune că toate plantele și legumele vegetale conțin diferite fibre prebiotice care hrănesc diferiți microbi intestinali.

Cele mai bune surse de fibre sunt leguminoasele. Semințele de chia și semințele de in furnizează de asemenea cantități mari de fibre. Cerealele, fructele, legumele și verdețuri sunt pe următoarele locuri.

O pâine din cereale integrale conține circa 8-11 g de fibre per suta de grame.

Cine vrea să atingă circa 30 de grame de fibre recomandate zilnic le poate lua dintr-o singură masă de fasole (300-400 g).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

10 alimente care mimează efectele medicamentului Ozempic
Puneți câteva semințe de chia în iaurtul de dimineață – cresc sațietatea, reduc apetitul pentru dulciuri și vă ajută să slăbiți
Ovăzul consumat la micul-dejun menține sațietatea, scade colesterolul, previne obezitatea abdominală
Terci de semințe de in – bogat în fibre, Omega-3, stimulent digestiv, anticancerigen, protector cardiac

Surse articol:

1. Broccoli și creier, De ce dietele nu funcționează: https://www.youtube.com/watch?v=9SwuMmNTeRI&ab_channel=Broccolisicreier
2. Neal Barnard: https://www.facebook.com/watch/?v=1113106742708076
3. Physicians Committee, 5 Facts about fiber you need to know: https://www.youtube.com/watch?v=EMsgV6RUZtc&ab_channel=PhysiciansCommittee

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.