OVĂZUL consumat la micul-dejun menține SAȚIETATEA, scade COLESTEROLUL, previne OBEZITATEA abdominală

Cercetătorii ne oferă suficiente motive să facem din ovăz o parte importantă a dietei noastre zilnice. Comparativ cu alte cereale, ovăzul este extrem de bogat în fibre alimentare, îndeosebi în beta-glucan.

Are un conținut relativ mare de proteine și grăsimi nesaturate și doze mai mici de antioxidanți: vitamina E (tocoferoli și tocotrienoli), compuși fenolici, steroli și flavonoide.

Ovaz la micul dejun beneficii

 

Beta-glucanul este însă responsabil pentru majoritatea beneficiilor sale. Această fibră scade colesterolul, îmbunătățește controlul apetitului și mărește sațietatea.

Consumul de ovăz sprijină digestia, ajută la scăderea tensiunii arteriale și ne menține sătui mai mult timp.

Un studiu apărut în anul 2015 în Food & Nutrition Research a arătat că, spre deosebire de cei care nu consumă ovăz, consumatorii acestei cereale au aporturi mai mari de fibre, vitamina A, vitamine B, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, potasiu, și grăsimi mononesaturate.

Beneficiile ovăzului au fost studiate și pe copii. Cercetătorii au descoperit că la copiii care consumă ovăz, calitatea dietei este mai bună, iar riscul de adipozitate centrală (grăsime abdominală) și obezitate este mai mic.

Americanii consumă ovăz la micul-dejun de mai bine de 150 de ani. Astăzi, din cauza timpului limitat, mulți preferă să folosească fulgi de ovăz în loc de ovăz integral. Acesta se poate găti într-un minut.

O metodă mult mai rapidă și comodă este să pună ovăzul la înmuiat peste noapte și să-l servească dimineața gata hidratat. Prin înmuierea în apă, se reduce cantitatea de acid fitic din ovăz, care împiedică absorbția altor nutrienți în corp.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4952, 2924, 5736, 7744′ button=’Cumpără aici’]

Folosiți 2 părți de lichid la 1 parte de ovăz. Puteți adăuga și alte ingrediente, precum fructe uscate (stafide, merișoare, miez de nucă, coacăze, goji), semințe de chia, măr ras etc, scorțișoară, vanilie etc. Ovăzul se poate pune la înmuiat în apă, în suc natural de fructe, în lapte, în iaurt etc.

Surse:
1. Carol E. O’Neil, Theresa A. Nicklas, Victor L. Fulgoni, and Maureen A. DiRienzo. Cooked oatmeal consumption is associated with better diet quality, better nutrient intakes, and reduced risk for central adiposity and obesity in children 2–18 years: NHANES 2001–2010. Food & Nutrition Research. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447723/
2. University Health News Daily, Overnight Oats: A Quick Choice for a Healthy Breakfast: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/overnight-oats-quick-choice-healthy-breakfast/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.