Cât CALCIU să iei fără să crești riscul unui ATAC de CORD
Primul remediu care ne vine în minte atunci când auzim pe cineva care are probleme cu oasele este calciul. Experții recomandă calciul inclusiv pentru prevenirea fracturilor.
Institutul de Medicină din America recomandă 1.000-1.200 mg de calciu pe zi pentru majoritatea adulților.
Cu toate acestea, studiile realizate în ultimii 5 ani au arătat că acest mineral, administrat sub formă de supliment alimentar, are efecte secundare care trebuie luate în considerare.
Citește și Suplimentele de CALCIU – asociate cu LEZIUNI la nivelul CREIERULUI
De pildă, în doze de 1.000 mg. pe zi, suplimentele de calciu au fost asociate cu un risc crescut de producere a unui atac de cord sau a unui accident vasculare cerebral, cu un risc de formare a pietrelor la rinichi și cu simptome gastrointestinale.
O recenzie publicată în British Medical Journal a arătat un lucru și mai îngrijorător, și anume că cele 1.000 de miligrame de calciu pe zi pentru întărirea oaselor nu reduc riscul de fracturi la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
O altă analiză apărută în același jurnal sugerează că este nevoie de un consum mai mare de calciu pentru ca acesta să poată crește ușor densitatea minerală osoasă la persoanele vârstnice.
Cuprins
Calciul în doze mici nu este eficient, iar în doze mari este periculos
Primul studiu care a arătat o legătură între suplimentele de calciu și riscul cardiovascular a fost cea realizat de o echipă de cercetători din Noua Zeelandă condusă de Mark Bolland.
Citește și Prea mult CALCIU poate crește riscul unui ATAC de CORD?
Aceștia au analizat peste 70 de studii efectuate pe capacitatea calciului din alimente și a suplimentelor cu calciu de a preveni fracturile. Rezultatele au arătat că nici calciul din dietă, nici calciul din suplimente nu au redus fracturile.
A doua analiză a revizuit 59 de studii clinice care au evaluat efectele aportului de calciu asupra densității osoase. Potrivit rezultatelor, un aport minim de 800 mg de calciu pe zi din dietă sau un minim de 1.000 mg de calciu din suplimente pe zi a crescut densitatea osoasă, însă într-o măsură prea mică pentru a preveni fracturile.
Pentru unii medici, aceste rezultate nu sunt deloc surprinzătoare. Dr. David Slovik, profesor asociat de medicină la Harvard spune că nu a crezut niciodată că acest mineral în sine ar putea preveni fracturile. Calciul are fără îndoială rolul său, însă el este doar o mică parte dintr-un întreg.
Un medic nu poate pur și simplu să îi spună unui pacient să ia calciu și să îl asigure că acest lucru este suficient.
Experții se bazează pe rezultate mai vechi atunci când recomandă suplimentele cu calciu populației generale. Studiile realizate între anii 1992 și 1994 au arătat că 1.200 mg de calciu și 800 UI de vitamina D pe zi, timp de 3 ani, a redus cu 23% riscul fracturilor la șold și cu 17% riscul fracturilor în general.
Bolland susține că persoanele sănătoase și active care nu au un deficit de calciu sau vitamina D nu trebuie să ia calciu în doze atât de mari, deoarece nu vor beneficia de aceeași protecție.
Care sunt dozele sigure de calciu?
Reținem din studiile recente că o persoană cu o densitate osoasă scăzută nu trebuie să ia suplimente de calciu în ideea că ele vor ajuta la prevenirea fracturilor.
Însă un aport adecvat de calciu și vitamina D rămâne în continuare esențială pentru menținerea sănătății oaselor. Lipsa acestor nutrienți poate crește riscul de osteomalacie și rahitism.
Citește și VITAMINA C este mai importantă pentru OASE decât CALCIUL – dr. Suzanne Humphries
Dacă vreți să creșteți aportul de calciu, mâncați mai multe alimente bogate în acest mineral. Dacă medicul vă recomandă 1.000-1.200 mg de calciu pe zi, puteți lua o doză sigură de 500 sau 600 mg de calciu pe zi, fără să creșteți riscul unui atac de cord sau de formare a calculilor renali.
Cât privește vitamina D, recomandările uzuale sunt de 600-800 UI pe zi, din alimente sau suplimente.
Sursă: Beverly Merz, How well does calcium intake really protect your bones? Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/blog/how-well-does-calcium-intake-really-protect-your-bones-201509308384