Prea mult CALCIU poate crește riscul unui ATAC de CORD?

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, acesta fiind unul din motivele pentru care multe persoane iau suplimente pentru prevenirea osteoporozei.

Este posibil să fi auzit că prea mult calciu poate avea riscuri pentru sănătate, îndeosebi pentru sistemul cardiovascular.

Excesul de calciu creste riscul de boli coronariene

Acesta este unul paradoxurile tratamentelor medicale: tratarea unei boli poate însemna declanșarea altei boli. Medicul cardiolog Sung Hee Leslie Cho din Cleveland ne oferă câteva răspunsuri la întrebarea privind legătura dintre calciu și bolilor de inimă.

Calciul și bolile arteriale coronariene

Bolile coronariene apar atunci când există ceva care blochează arterele ce transportă sângele către inimă. De cele mai multe ori, acel „ceva” este ateroscleroza, sau plăcile (depozitele grase) care se depun în pereții arteriali.

Plăcile formate în arterele coronariene pot duce la evenimente grave, precum atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Ele nu sunt întotdeauna alcătuite doar din grăsimi și colesterol. Medicii știu acum că inclusiv calciul se poate colecta în acele depozite.

„Calciul se acumulează în artere pe măsură ce înaintăm în vârstă”, spune dr. Cho. Întrucât el se depune pe plăcile arteriale, când doctorii analizează scanările pot folosi calciul ca marker pentru prezența plăcilor arteriale.

Persoanele vârstnice au de obicei mult calciu în artere. La persoanele de vârstă medie, excesul de calciu poate semnaliza o acumulare mai mare de placă, un risc mai mare de evenimente cardiace precum și un tratament mai puternic pentru ateroscleroză.

Este calciul un supliment periculos?

Studiile nu ne oferă răspunsuri foarte clare. Unele rezultate au arătat o legătură între aportul mare de calciu și atacul de cord.

Alte studii au obținut concluzii diferite sau opuse. De pildă, într-un studiu, persoanele cu un consum mare de calciu au avut o calcifiere mai mică (nu mai mare) a arterelor coronariene. Însă acest lucru a fost valabil pentru calciul obținut din alimente și nu din pastile.

Există presupunerea că suplimentele cu calciu pot crește riscul de depozitare a acestuia în artere. Deși rezultatele studiilor sunt încă neconcludente, cel puțin un lucru este sigur: este mai indicat să luăm calciul necesar din surse alimentare și nu din surse sintetice.

Calciul este important pentru prevenirea osteoporozei

Calciul are roluri importante în corp și nu trebuie exclus din dietă. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de osteoporoză este mai mare, mai ales la femei. Această afecțiune este gravă, iar calciul este esențial pentru prevenirea sau controlul ei.

În acest scop se poate crește consumul de lapte, brânză și iaurt. Verdețurile și leguminoasele sunt de asemenea surse bune de calciu natural. Se poate opta de asemenea pentru cereale fortificate cu calciu.

Adulții au nevoie de circa 1.000 mg de calciu pe zi. La femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani doza zilnică de calciu trebuie să ajungă la 1.200 mg. Un pahar de lapte conține circa 300 mg de calciu.

Dacă nu puteți lua suficient calciu din dietă, puteți lua suplimente, însă este indicat să discutați cu medicul mai întâi. El va evalua riscul de boli coronariene și osteoporoză, pentru a găsi dozele potrivite.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10921, 9158, 9160, 9158′ button=’Cumpără aici’]

Articol tradus din: Cleveland Clinic, „Can Too Much Calcium Raise Your Heart Attack Risk?” https://health.clevelandclinic.org/can-too-much-calcium-raise-your-heart-attack-risk/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.