Suplimentele de CALCIU – asociate cu LEZIUNI la nivelul CREIERULUI

Organismul uman a fost construit pentru a primi nutrienții de care are nevoie din alimente. Din acest motiv, administrarea de vitamine și minerale în forma pastilelor nu poate rezolva carențele nutriționale.

În ceea ce privește suplimentele de calciu, acestea nu numai că nu ajută la dezvoltarea sau menținerea oaselor, ci pot avea chiar efecte secundare grave.

 

Oasele sunt țesuturi vii, care pe lângă calciu, au nevoie de mulți alți nutrienți, precum vitamina C, magneziu, aminoacizi, siliciu, vitamina D și vitamina K. La fel de mult necesită și mișcare fizică.

Dr. Tania Winzenberg de la Institutul Menzies Research din Australia spunea în 2006 că suplimentele de calciu nu pot înlocui calciul din alimente în ceea ce privește dezvoltarea optimă a sistemului osos.

SUPLIMENTELE DE CALCIU AU RISC CARDIOVASCULAR

Administrarea suplimentelor de calciu a fost asociată cu efecte adverse care depășesc beneficiile lor. Numeroase studii au asociat suplimentele de calciu cu patologii vasculare și boli cardiovasculare.

Un studiu realizat pe 12.000 de persoane, publicat în British Medical Journal, a arătat că 500 mg de calciu pe zi a mărit nivelul de calciu din sânge și implicit rigidizarea arterelor, crescând riscul bolilor cardiovasculare. În cazul femeilor de vârsta a doua, suplimentele de calciu cresc riscul producerii unui atac de cord cu 30%.

___________________________

SUPLIMENTELE DE CALCIU PRODUC LEZIUNI CEREBRALE

Un studiu observațional apărut în British Journal of Nutrition a arătat că acestea pot fi puse în legătură și cu apariția de leziuni cerebrale la persoanele vârstnice.

Aceste leziuni, vizibile ca puncte luminoase în scanările prin rezonanță magnetică, sunt produse de un flux sanguin deficitar (ischemie) și leziuni neurologice ulterioare.

Cercetătorii au asociat de asemenea aceste leziuni cu un risc crescut de depresie, declin cognitiv, demență, accidente vasculare cerebrale, handicap fizic, fracturi de șold sau chiar deces.

Studiul de față a fost realizat pe 227 de persoane cu vârsta peste 60 de ani și a urmărit aportul de calciu din suplimente și alimente.

Rezultatele au arătat că consumatorii de suplimente de calciu au avut leziuni mai mari ca volum decât non-consumatorii. Influența suplimentelor a fost la fel de mare ca influența hipertensiunii arteriale – un factor de risc bine-cunoscut pentru astfel de leziuni.

Acest studiu demonstrează pentru prima dată faptul că suplimentele de calciu, chiar și în doze mici, produc leziuni cerebrale mari la vârstnici.

Numeroase studii au asociat suplimentele de calciu cu patologii vasculare și boli cardiovasculare.

___________________________

EXPLICAȚII

Cercetătorii explică efectele negative ale suplimentelor de calciu asupra creierului spunând că acestea contribuie la calcificarea arterială (depuneri de calciu la nivelul vasculaturii, în special în ateroame) și implicit la blocarea lumenului vaselor de sânge.

Acest proces poate duce la privarea de oxigen (ischemie) și în consecință la dezvoltarea de leziuni cerebrale.

De asemenea, aceste suplimente pot avea efecte neurotoxice directe asupra creierului prin influxul de calciu excesiv în celulele cerebrale, care duce la moartea celulelor.

Nu este primul studiu care a obținut astfel de rezultate. Un studiu publicat în 2009 în jurnalul Medical Hypothesis a asociat boala Alzheimer cu calcificarea structurilor cerebrale precum glanda pineală.

___________________________

ALTERNATIVE LA SUPLIMENTELE DE CALCIU

Dacă aveți lipsă de calciu, evidențiată de analizele de sânge, axați-vă pe surse alimentare de calciu. Varza și broccoli conțin nu doar calciu, ci și magneziu și siliciu.

Aportul crescut de brânză de vaci poate ajuta de asemenea la refacerea nivelurilor de calciu. Optați mai ales pentru lactatele fermentate.

Procesul de pierdere de masă osoasă este mai accelerat la femeile care au depășit vârsta de 50-60 de ani, din cauza modificărilor hormonale asociate cu epuizarea resurselor ovariene.

Un aliment care poate fi extrem de util pentru susținerea ovarelor este rodia. Prunele uscate și alimentele bogate în vitamina C pot fi de asemenea folositoare.

___________________________

Surse:

1. Sfatul Medicului, Suplimentele de calciu ajuta prea putin la sanatatea copiilor: http://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/suplimentele-de-calciu-ajuta-prea-putin-la-sanatatea-copiilor_1920

2. Sfatul Medicului, Suplimentele de calciu cresc riscul aparitiei bolilor de inima cu 30%: http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/suplimentele-de-calciu-cresc-riscul-aparitiei-bolilor-de-inima-cu-30-la-_7444

3. Greenmedinfo, Taking Calcium Supplements Causes Brain Lesions: http://www.greenmedinfo.com/blog/taking-calcium-supplements-causes-brain-lesions

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Eu iau calciu integrator de 2 ani si ma simt bine cu oasele dar repet natural100% cumparat direct de la producator!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.