Uleiul de MĂSLINE ca medicament – utilizări terapeutice
Untdelemnul extras din măsline este deopotrivă aliment și medicament pentru trup. În sfera spirituală, uleiul de măsline este considerat un simbol al iubirii, al milei și iertării dumnezeiești. În cultul creștin, uleiul de măsline virgin (rezultat din prima extracție) este folosit la prepararea Sfântului și Marelui Mir.
Cuprins
Uleiul de măsline – proprietăți
Acum 2.500 de ani, Hippocrate obișnuia să prescrie pacienților săi ulei de măsline ca medicament, pentru ulcer, holeră, dureri musculare, dureri gingivale și răni. De secole, uleiul de măsline este un element important în dieta Mediteraneană – modelul tradițional de alimentație folosit de spanioli, italieni, greci și turci, alături de pește, vin roșu, legume și fructe. Numeroase studii au demonstrat că această dietă are o contribuție semnificativă în ceea ce privește sănătatea inimii și la creșterea duratei de viață.
O recenzie realizată de o echipă de cercetători din Spania în 2010 pe baza mai multor studii a concluzionat următoarele lucruri despre uleiul de măsline:
• îmbunătățește nivelul tensiunii arteriale
• menține vasele de sânge relaxate și dilatate
• previne coagularea anormală a sângelui
• inhibă oxidarea colesterolului rău
• crește colesterolul bun, proctector
• contribuie la reducerea riscului de cancer (mamar, colorectal, de prostată)
• scade riscul de declin cognitiv și Alzheimer
• crește longevitatea
• protejează împotriva bolilor de inimă și a cancerului
• ajută genele corpului să combată inflamațiile
Utilizări medicinale
Uleiul de măsline este un aliment extrem de nutritiv. Puține alimente pot egala sau depăși valoarea nutrițională a uleiului de măsline în ceea ce privește conținutul de grăsimi sănătoase și antioxidanți. Fructele de măslin mature (coapte bine) sunt o sursă bogată de apă (75%), proteine, ulei, potasiu, calciu, fier, cupru, sulf, magneziu, fosfor, Vitaminele A, B1, B2, C și E. Uleiul de măsline conține însă și Vitamina E și foarte multe grăsimi mononesaturate (bune).
Uleiul de măsline are o acțiune terapeutică extrem de importantă: antiseptică, ușor laxativă, coleretică, colagogă, febrifugă, emolientă, hipoglicemiantă și sedativă.
Datorită efectului colagog și detoxifiant, uleiul de măsline ajută la tratarea afecțiunilor hepatice – insuficiența hepatică, colici hepatice și calculi biliari, dar mai ales în dischinezia biliară.
Grație proprietăților emoliente, uleiul de măsline formează ca un strat protector la suprafața tubului digestiv și ajută la tratarea iritațiilor la stomac, catarului stomacal și intestinal și inclusiv a ulcerului și a unor otrăvuri ingerate. De pildă, în cazul unei intoxicații cu ciuperci, până la intervenția medicului, se ia un amestec din ulei de măsline și pulbere de cărbune medicinal.
♣ Cum se folosește
Se poate lua câte 1 lingură de ulei de măsline, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, eventual combinat cu suc de lămâie, miere de albine sau un suc de legume și fructe (sfeclă, măr, țelină, lămâie). În bolile de ficat, după consumul uleiului de măsline se stă 15-20 de minute în pat culcat, pe partea dreaptă.
Pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate, și în mod special pentru inimă, se poate face anual câte 1 cură de 8 săptămâni cu câte 2 linguri de ulei de măsline pe zi.
Pentru a beneficia de efectul său laxativ sau antihelmitic (împotriva viermilor intestinali), se iau câte 20-40 ml de ulei de măsline, de 2-3 ori pe zi.
La nivel extern, uleiul de măsline se poate folosi pentru îngrijirea tenului. Amestecat cu albuș de ou și uns pe piele, uleiul de măsline devine un leac foarte bun pentru arsuri, caz în care calmează rapid durerile și facilitează cicatrizarea.
Masarea gingiilor de 2-3 ori pe zi cu ulei de masaj este foarte eficientă în paradontoză. Înainte de acest procedeu, se fac badijonări cu tinctură de propolis.
În furunculoză, se aplică local cataplasme cu măsline coapte și tocate mărunt.
Foarte benefic pt organism.