Uleiul de măsline – medicamentul de aur din Muntele Athos
√ Bazat pe studii științifice
Precizăm de la început că uleiul de măsline la care vom face referire în acest articole este cel autentic, produs de călugării din Muntele Athos.
Sortimentele din magazine pot fi diluate sau contrafăcute și nu oferă aceleași beneficii.

Masline Muntele Athos: Ascetic Experience
Călugării de la Vatoped recoltează măslinele din grădina mănăstirii, apoi extrag uleiul după o rețetă păstrată cu acrivie de secole.
Uleiul de măsline produs și comercializat de Vatoped este 100% natural. Aroma, textura, calitatea și beneficiile sale sunt apreciate în toată lumea.
În anul 2008 a primit medalia de argint la concursul „London International Olive Health Comeptition”.
Un litru costă 80 de lei și poate fi comandat de pe site-ul Bizanticons.art.
Citește și – Uleiul de măsline de nu trebuie să lipsească din dieta celor bolnavi sau sănătoși
Uleiul de măsline – un protector natural îmoptriva bolilor
Uleiul de măsline ar trebui să fie singurul ulei pe care îl folosim la salate și la gătit. Este cel mai sănătos dintre toate.
În dieta mediteraneană este principala sursă de grăsime. Se regăsește cu precădere în bucătăria greacă, italiană și spaniolă.
Studiile publicate în ultimele decenii au arătat că ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și metabolice, precum diabet, obezitate, ateroscleroză.
Grăsimea care vindecă
Beneficiile sale sunt atribuite conținutului bogat în grăsimi mononesaturate.
99% din compoziția sa este constituită din triacilgliceroli. Aceștia sunt esteri de glicerol cu diferiți acizi grași. Acidul oleic este acidul gras predominant (83%).
Uleiul de măsline conține de asemenea acid palmitic, acid linoleic, acid stearic și acid palmitoleic.
Alți compuși importanți sunt: fitosteroli, tocoferoli, squaleni, compuși fenolici (oleuropeină), derivați ai acidului terpenic, lignani, flavonoide.
Citește și – ½ lingură de ulei de măsline pe zi menține inima sănătoasă!

Ulei de masline: Racool studio – Freepik.com
Previne bolile cardiovasculare și metabolice
Consumul de ulei de măsline reduce oxidarea grăsimilor și a ADN-ului. Ameliorează profilul lipidelor, rezistența la insulină, disfuncția endotelială și inflamația.
La persoanele hipertensive scade tensiunea arterială.
Modulează și alți factori de risc cardiovasculari, precum stresul oxidativ, coagularea, agregarea plachetară sau fibrinoliza.
Reduce incidența mortalității prin boli coronariene, precum accidentele vasculare la femei.
Uleiul de măsline are și alte proprietăți biologice.
Scade riscul de cancer
Scade riscul de cancer de sân și cancer colorectal, datorită conținutului de oleuropeină.
Polifenolii pe care îi conține au proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatoare.
Administrarea uleiului de măsline poate fi benefic la persoanele compromise din punct de vedere imunitar.
Contribuie la scăderea activității inflamatorii în bolile autoimune (artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, scleroza, boala intestinală inflamatorie).
Citește și – Uleiul de măsline protejează creierul și memoria
La pacienții cu depresie severă ameliorează simptomele.
Reduce riscul de Alzheimer. Previne infecția cu Helicobacter pylori care poate duce la ulcer sau cancer gastrointestinal.
Protejează oasele.
Rețete de la Mănăstirea Vatoped
Părinții de la Mănăstirea Vatoped recomandă folosirea uleiului de măsline ca medicament.
Pentru a beneficia de toate calitățile sale, trebuie să îl consumăm pe stomacul gol.
Dimineața, după ce am luat agheasmă și anafură, putem înghiți o lingură de ulei de măsline.
Așteptăm jumătate de oră să lucreze în corp, apoi putem servi masa.
O altă modalitate de administrare este în combinație cu suc de lămâie.
Se amestecă 2 linguri de ulei de măsline cu 50 ml de suc de lămâie proaspăt.
Amestecul se bea ca atare. Putem face o cantitate mai mare pe care să o ținem la frigider și să o consumăm în orice moment al zilei.
Curăță corpul de toxine și mărește nivelul de energie.
Uleiul de măsline trebuie păstrat la temperaturi sub 20 de grade Celsius, pentru a nu-și pierde aroma.
Surse articol:
1. De Santis S, Cariello M, Piccinin E, Sabbà C, Moschetta A. Extra Virgin Olive Oil: Lesson from Nutrigenomics. Nutrients. 2019;11(9):2085. Published 2019 Sep 4. doi:10.3390/nu11092085: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770023/
2. Yubero-Serrano EM, Lopez-Moreno J, Gomez-Delgado F, Lopez-Miranda J. Extra virgin olive oil: More than a healthy fat. Eur J Clin Nutr. 2019 Jul;72(Suppl 1):8-17. doi: 10.1038/s41430-018-0304-x. PMID: 30487558: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30487558/
3. Gaforio JJ, Visioli F, Alarcón-de-la-Lastra C, et al. Virgin Olive Oil and Health: Summary of the III International Conference on Virgin Olive Oil and Health Consensus Report, JAEN (Spain) 2018. Nutrients. 2019;11(9):2039. Published 2019 Sep 1. doi:10.3390/nu11092039: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770785/
4. Gorzynik-Debicka M, Przychodzen P, Cappello F, et al. Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. Int J Mol Sci. 2018;19(3):686. Published 2018 Feb 28. doi:10.3390/ijms19030686: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/
5. Sahar Foshati, Ahmad Ghanizadeh, Masoumeh Akhlaghi, Extra-Virgin Olive Oil Improves Depression Symptoms Without Affecting Salivary Cortisol and Brain-Derived Neurotrophic Factor in Patients With Major Depression: A Double-Blind Randomized Controlled Trial, The Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics, August 03, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/j.jand.2021.07.016/https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(21)01044-3/fulltext
6. Bizanticons Art, Tratamentul-minune al părinților de la Vatoped cu ulei de măsline: https://blog.bizanticons.ro/2021/11/24/tratamentul-minune-al-parintilor-de-la-vatoped-cu-ulei-de-masline-culese-in-aceasta-toamna/https://blog.bizanticons.ro/2021/11/24/tratamentul-minune-al-parintilor-de-la-vatoped-cu-ulei-de-masline-culese-in-aceasta-toamna/