Ulei de Mărar – Reţetă şi Proprietăţi: Digestive, Antibacteriene, Diuretice, Antiinflamatorii
Mărarul (Anethum graveolens) este o mirodenie domestică, o aromă inconfundabilă care nu poate lipsi din preparatele cu brânză, supe, sosuri sau chifteluţe. Mărarul este un tonic fizic şi psihic excepţional. Conţine Vitamina C şi calciu, care sprijină sistemul imunitar, Vitamina B1, B2, PP, acid folic, caroten, fier, fosfor, potasiu, flavonoide, cu rol în combaterea depresiei, reglarea hormonală şi prelungirea vieţii. Mărarul are şi calităţi diuretice, care îl recomandă în curele de slăbire şi combaterea celulitei.
Din cele mai vechi timpuri, mărarul a fost asociat cu puteri magice de vindecare. Uleiul esenţial de mărar este un remediu naturist minunat, datorită proprietăţilor antispasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, sedative, aperitive şi sudorific. Uleiul de mărar este extras prin distilarea cu vapori din seminţele uscate şi din planta întreagă.
1. Calmează spasmele
Spasmele pot fi iritante când acestea se manifestă constant,şi în cazuri extreme, pot fi chiar fatale. Spasmul este un caz de contracţie anormală şi involuntară, care are loc fie la nivelul căilor respiratorii, fie la nivelul intestinelor, muşchilor sau nervilor. Spasmele pot duce la tuse non-stop, sughiţ, crampe musculare, convulsii sau chiar atacuri epileptice.
În cazuri extreme, pot să apară dureri acute în intestine sau dificultăţi respiratorii în caz de tuse sau sughiţ. Astfel de atacuri de spasm pot fi calmante cu ajutorul uleiul de mărar. Acesta are un efect liniştitor, extrem de relaxant asupra nervilor, muşchilor, intestinelor şi sistemul respirator, şi potoleşte cu uşurinţă atacurile spasmodice.
2. Elimină gazele
Uleiul de mărar poate gestiona eficient problemele legate de gaze şi balonare. Nu doar că ajută la eliminarea gazelor, dar opreşte inclusiv formarea lor în intestin. Mai mult decât atât, acesta ajută la eliminare gazelor, ceea ce oferă mai multă relaxare musculaturii dn regiunea abdominală, prevenind astfel efectele secundare.
3. Un tonic digestiv excelent
Mărul este renumit pentru proprietăţile digestive care vine din seminţele plantei. Uleiul de mărar stimulează secreţia de sucuri digestive – sucurile gastrice şi acizii biliari. Aroma mărarului stimulează de asemenea glandele salivare, şi contribuie astfel la digerarea primară a alimentelor în gură. În cele din urmă, uleiul de mărar stimulează mişcarea peristaltică a intestinelor şi ajuta alimentele nedigerate să fie procesate.
4. Un bun dezinfectant intern şi extern
Adăugat în produsele alimentare, uleiul de mărar le protejează de infecţiile cu microbi. Ingerat, uleiul de mărar vindecă infecţiile tractului urinar, infecţiile la rinichi, colon şi infecţiile organelor genitale. Aplicat extern, acesta protejează pielea şi rănile de infecţii şi grăbeşte procesul de vindecare.
Uleiul de păr este un bun dezinfectant şi pentru păr. Se poate aplica pe scalp – diluat cu apă, pentru protejarea părului de păduchi.
5. Combate transpiraţia
Uleiul de marar reduce transpiraţia şi dă o senzaţie de lejeritate, mai ales vara. Acest lucru ajută la eliminarea excesului de apă, sare şi a altor substanţe toxice din organism, la scăderea tensiunii arteriale şi a inflamaţiilor şi menţine pielea sănătoasă.
6. Are efecte sedative şi calmante
Efectele sedtaive şi calmante ale uleiului de mărar au efecte bune asupra nervilor şi creierului, ceea ce ne aduce o stare de linişte, de calm şi de mulţumire. Este util pentru persoanele anxioase sau care suferă de stări tensionate, furioase, depresive sau chiar hipertensiune arteriala. Este de asemenea benefic pentru dobândirea unui somn odihnitor la sfârşitul zilei.
7. Stimulează şi îmbunătăţeşte calitatea laptelui matern
Uleiul de mărar conţine un agent care creşte producţia de lapte din sâni la femeile care alăptează şi îmbunătăţeşte totodată calitatea acestuia. Proprietăţile carminative şi digestive ale uleiului de mărar sunt absorbite în lapte şi astfel copilul scapă de balonare, gaze şi alte probleme pe care laptele le produce în mod normal.
Cuprins
Ulei de mărar – reţetă de preparare
Uleiul de mărar se poate prepara în casă. Se pun 12 linguriţe de pulbere de mărar (măcinat prin râşniţa de cafea) într-un borcan. Peste el se toarnă un 1 litru de ulei de floarea soarelui (presat la rece). Se închide borcanul ermetic şi se lasă 12 zile la macerat la loc răcoros, amestecându-se zilnic. Uleiul se strecoară prin tifon sau sită. Se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare.
Mod de administrare
Uleiul de mărar se poate lua intern – câte 4-5 picături, de 3 ori pe zi. Tratamentul se ţine de regulă câte 3 săptămâni în fiecare lună, cu o săptămână de pauză, sau extern, aplicat în strat subţire pe zona afectată.
Uleiul de mărar trebuie eviat în perioada sarcinii.