Borș de varză dulce cu mărar
Simți nevoia de o ciorbiță răcoritoare și hidratantă? Încearcă acest borș de varză dulce cu mărar!
Este o rețetă simplă, propusă de fitoterapeutul francez Maurice Messegue în una din cărțile sale despre virtuțile verdețurilor.
Cuprins
Ce proprietăți și beneficii are mărarul
Mirodenia specială din această ciorbă este mărarul, care dă mâncării un gust special. Dacă nu îți place mărarul, înlocuiește-l cu pătrunjel sau alt zarzavat.
Botanistul Messegue spune că mărarul este o farmacie în miniatură. Are o acțiune stimulantă la nivelul mai multor funcții și organe din corp.
Citește și: Ciorbă de varză murată – rețetă ucrainiană cu numeroase beneficii
Conține ulei eteric, bogat în carvonă, vitaminele A, B și C și câteva minerale (potasiu, sulf și sodiu). Are proprietăți somnifere ușoare. Tonifică inima și rinichii. Este benefic pentru afecțiunile digestive.
Poate fi folosit în numeroase afecțiuni:
- balonare
- indigestie
- colici intestinale
- boli de inimă
- ateroscleroză
- afecțiuni urinare
- stare de slăbiciune
- insomnie
- lapte matern insuficient (stimulează lactația)
- dureri menstruale
- hemoroizi
- acnee
- urcior
- iritații ale feței
Borș de varză dulce cu mărar
Ingrediente
- 1 căpățână mică de varză
- 3 cepe
- 1 morcov
- 1 ceșcuță de orez
- 1 legătură de mărar
- 1 litru de borș
- sare și piper, după gust
Cum se face borșul de varză și mărar
Înlăturați frunzele de varză ofilite de la suprafață. Spălați varza și apoi tăiați-o mărunt (fideluță).
Curățați morcovul și dați-l pe răzătoare. Sau tocați-l la mână, cubulețe mici. Decojiți cepele și tocați-le mărunt.
Citește și: Plăcintă de varză la tigaie – ieftină, economică, genială!
Puneți ceapa la călit cu puțin ulei și apă. Lăsați-o să fiarbă înăbușit câteva minute, până se înmoaie. Adăugați morcovul și mai lăsați câteva minute. Stingeți cu apă și puneți varza.
Lăsați să fiarbă până când varza este aproape înmuiată. Adăugați orezul ales și spălat.
Puneți tot acum și cozile de la mărar, spălate și tocate mărunt. Borșul va avea o aromă deosebită dacă folosiți și cozile.
Când ciorba este fiartă, turnați borșul acru. Mai lăsați să dea câteva clocote, apoi stingeți focul. Presărați deasupra borșului mărarul tocat fin.
Borșul de varză se servește fierbinte, dar este bun și la temperatura camerei. În zilele în care nu țineți post puteți adăuga și smântână.
Puteți consuma ciorbița cu pâine sau mămăligă.
La borșul de varză se poate folosi și sfeclă, care îi oferă o culoare roșiatică atractivă. Sau se poate folosi foarte bine varză roșie în loc de varză albă.
Citește și: Varza – „doctorul casei”. Leacuri cu varză pe care trebuie să le știi
Surse articol:
1. Maurice Messegue, Mărarul, Verdeturi – Medicamente compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, pp. 12-14
2. Maurice Messegue, Bors de varza dulce cu marar, Verdeturi – Medicamente compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, p. 59