Ciorbă de varză murată – rețetă ucrainiană cu numeroase beneficii!
√ Articol documentat
Ciorba de varză murată este o mâncare tradițională la ucraineni. Se numește „Kapusniak”. Denumirea ei vine de la varza murată, care în limba ucrainiană se numește „kysla kapusta”.
Așa cum se poate lesne deduce, ingredientul principal este varza murată, care dă supei o savoare specială.
Cuprins
Kapusniak – ciorbă de varză murată ca în Ucraina
Datorită popularității sale, a ajuns pe locul doi după borșul de sfeclă roșie – o altă mâncare specifică bucătăriei rusești și ucrainiene. Ciorba acră de varză este considerată o mâncare ușoară, ieftină și accesibilă tuturor.
Ucrainienii sunt renumiți pentru mâncărurile lor simple, realizate din ingrediente de bază. Iubitorii de borș și de ciorbe acre vor fi tentați cu siguranță să încerce această rețetă.
La fel ca în cazul multor altor rețete populare, de-a lungul timpului au apărut numeroase versiuni ale rețetei originale. Ele diferă de la o zonă la alta.
Varianta pe care v-o prezentăm conține, pe lângă varza murată și alte ingrediente sănătoase, precum ciuperci, morcovi și mei. Unele persoane adaugă și fasole.
În sezonul cald, ucrainienii folosesc varză proaspătă la prepararea acestei ciorbe. Iar pentru a o acri, adaugă cvas (o băutură fermentată din pâine sau cereale).
Dacă vă place rețeta și vreți să o preparați și vara dar nu aveți cvas, puteți utiliza borș de tărâțe sau zeamă de lămâie.
Ce beneficii are varza murată
Varza murată este foarte hrănitoare. Conține fibre, vitamine, minerale, dar și probiotice. Aceste bacterii bune se formează în urma procesului de fermentare.
Consumul de varză murată este asociat cu numeroase beneficii:
» ajută digesta
» protejează mucoasa intestinală
» îmbunătăște răspunsul sistemului imunitar
» stimulează producția de anticorpi naturali
» reduce absorbția de grăsime din alimentele consumate
» ajută la pierderea în greutate
» îmbunătățește memoria
» mărește absorbția mineralelor responsabile cu reglarea dispoziției
» diminuează stresul și protejează creierul
» reduce simptomele de anxietate și depresie
» scade riscul dezvoltării și răspândirii unor tipuri de cancer
» îmbunătățește nivelul colesterolului
» ajută la menținerea sănătății oaselor
Citește și: Cura cu varză murată pentru polipi pe colon, ulcer, formațiuni tumorale
Ciorbă de varză murată – rețetă
Ingrediente
• 200 g de varză murată
• 500 g de ciuperci
• 3-4 cartofi
• 1 morcov
• 1 ceapă
• ½ cană de mei
• 3 linguri de ulei
• sare și piper, după gust
• câteva fire de pătrunjel și mărar verde
Cum se prepară ciorba de varză acră
Puneți 2-3 litri de apă la fiert într-o cratiță. Între timp, curățați cartofii și tăiați-i cubulețe. Puneți-i în apă să fiarbă 10 minute.
Spălați semințele de mei și adăugați-le în cratiță.
Decojiți ceapa și tocați-o mărunt. Curățați morcovul și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari. Spălați ciupercile și tăiați-le cubulețe sau felii mici.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie. Adăugați toate ingredientele de mai sus: ceapa, morcovul și ciupercile. Căliți-le câteva minute, până când se înmoaie.
Adăugați acest amestec în cratița cu cartofi și mei. Puneți și varza murată, tăiată bucăți potrivite.
Lăsați ciorba să fiarbă. Spre final, adăugați sarea și piperul. Stingeți focul și presărați deasupra verdețurile tocate mărunt (pătrunjelul și mărarul).
Puneți capacul și lăsați ciorba în repaus câteva minute, pentru ca aromele să se dezvolte armonios.
Citește și: Varzaă murată cu turmeric – un tonic excelent pentru imunitate, inflamații, cancer
Surse articol:
1. Alina Petre, 8 Surprising Benefits of Sauerkraut (Plus How to Make It), Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut
2. Ukrainian Recipes, Sour Cabbage Soup (Kapusniak): https://ukrainian-recipes.com/sour-cabbage-soup-kapusniak.html
3. Ukrainian Recipes, Sour cabbage soup – Ukrainian kapusniak: https://ukrainian-recipes.com/sour-cabbage-soup-ukrainian-kapusniak.html