Mâncați mărar! Scade glicemia și colesterolul rău din sânge
√ Articol bazat pe studii științifice
Cercetătorii iranieni au investigat efectele mărarului asupra diabetului. Rezultatele recenziei lor au fost publicate în „Journal of Tropical Medicine” în 2016.
Cuprins
Mărarul – un bun agent hipoglicemiant și hipolipidemiant
Mărarul (Anethum graveolens) este folosit în medicina tradițională din Asia de sute de ani. Autorii au inițiat acest studiu pornind de la dovezile anterioare care arată că mărarul conține compuși utili în gestionarea diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Mărarul acționează în aceste tulburări ca un agent hipolipidemiant și hipoglicemiant. Există rapoarte care indică faptul că această plantă aromatică poate reduce riscul de complicații ale diabetului.
Mărarul poate modifica anumite gene în căile glucozei și lipidelor. Mai mult decât atât, afectează capacitatea antioxidantă a corpului.
Mărarul în medicina tradițională
Mărarul conține proteine, clorofilă, fibre, fier, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, mangan, vitamina A, vitamina C, vitamina B3 și vitamina B9.
Mărarul este utilizat în medicina tradițională în mod deosebit în tulburările digestive. Ușurează digestia, elimină gazele intestinale, flatulența, colicile la copii, iritațiile gastrice, atenuează crampele stomacale, îmbunătățește apetitul.
Mărarul curăță corpul, reduce halena, crește diureza, combate infecțiile fungice și afecțiunile hepatice. Îmbunătățește funcțiile cognitive, luptă împotriva tulburărilor mentale.
Studiile recente au demonstrat că această plantă combate infecțiile microbiene (E. coli, Salmonella, Shigella, Stafilococul auriu, P. aeruginosa), inflamațiile, stresul oxidativ și cancerul.
Iranienii produc deja tablete pe bază de mărar (68%), cicoare (5%), fumăriță (5%) și limetă (4%) destinate scăderii grăsimilor din sânge.
Mărarul scade trigliceridele, colesterolul LDL și glucoza
În recenzia menționată mai sus, autorii au revizuit diverse surse de literatură istorică și etnofarmacologică. Rezultatele au arătat că mărarul are efecte terapeutice care susțin utilizarea acestuia în diabet și bolile cardiovasculare.
Proprietățile antidiabetice și cardioprotectoare ale mărarului au fost demonstrate în mai multe studii. Atât frunzele, cât și semințele și uleiul esențial s-au dovedit eficiente în scăderea factorilor de risc ai acestor boli, precum trigliceridele, colesterolul total, colesterolul LDL și glucoza.
Studii pe activitatea mărarului în diabet și bolile cardiovasculare
Extractele de mărar au fost testate în principal pe animale diabetice, dar există și unele cercetări pe oameni. Iată ce arată studiile în acest domeniu:
- extractul de alcaloizi din mărar a scăzut grăsimile din sânge la iepurii cu colesterol crescut;
- extractul etanolic de semințe de mărar a scăzut glicemia la șoarecii cu diabet indus;
- extractul hidroalcoolic de mărar a diminuat considerabil nivelurile de glucoză, colesterol LDL, colesterol total, fibrinogen, AST (aspartataminotransferază) și ALT (alaninaminotransferază) la iepuri cu hipercolesterolemie;
- extractul uleios din semințe de mărar a normalizat lipidele și glucoza din sânge, a crescut nivelurile de adiponectină din sânge (un hormon implicat în reglarea glucozei), a inhibat acumularea de trigliceride;
- extractul metanolic a demonstrat activitate antioxidantă in vitro;
- mărarul și antrenamentele aerobice au avut efecte hipoglicemiante și hipolipidemiante la pacienții cu diabet de tip 2;
- pudra de frunze de mărar a scăzut lipidele sangvine la pacienții cu hiperlipidemie;
- extractul etanolic de mărar a avut activitate hepatoprotectoare și antioxidantă la șobolanii cu hepatotoxicitate indusă;
- extractul apos de mărar a redus semnificativ stresul, a îmbunătățit activitatea memoriei și activitate antioxidantă la șobolani;
- tabletele cu mărar au redus considerabil greutatea corporală și colesterolul LDL și a crescut colesterolul HDL;
- extractul hidroalcoolic de mărar a reglat lipidele din sânge, a scăzut glicemia la fel ca medicamentul Glibenclamidă la șobolanii cu diabet de tip 1;
- extractul hidroalcoolic de mărar a redus glucoza din sânge și insulina la șobolani diabetici;
- tabletele cu mărar (650 mg, 2/zi) au normalizat nivelul lipidelor din sânge la pacienții cu hiperlipidemie în 6 săptămâni.
Mecanisme de acțiune și doze
Efectele hipolipidemiante și antidiabetice ale mărarului se datorează capacității acestei plante de a inhiba absorbția colesterolului în intestin, creșterea excreției de fecale și a producției de acizi biliari.
Mărarul conține mai mulți compuși responsabili cu aceste acțiuni: carvon, limonen, alfa-felandren, rutina, quercetina, terpenoizi, alcaloizi, taninuri, fitosteroli.
Extractele de mărar administrate animalelor cu diabet au normalizat depozitele de grăsime din ficat, pancreas și inimă.
La oameni, doza eficientă și sigură de mărar este considerată 650 mg/kg corp.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse remedii pe bază de mărar:
Ce remedii poti prepara din frunzele si semintele de marar
Semințele de mărar au efecte digestive și sedative nervoase (mod de utilizare)
Mărarul – un antibiotic natural mai puțin cunoscut
Vinul de mărar, un leac excelent pentru vârsta a treia – reglează tulburările hormonale și digestive (rețetă)
Ceaiul de mărar – leacul călugărilor tibetani pentru orice boală
Surse articol:
1. Goodarzi MT, Khodadadi I, Tavilani H, Abbasi Oshaghi E. The Role of Anethum graveolens L. (Dill) in the Management of Diabetes. J Trop Med. 2016;2016:1098916. doi: 10.1155/2016/1098916. Epub 2016 Oct 18. PMID: 27829842; PMCID: PMC5088306.
2. Dr. Smita Barode, Dill leaves: uses, benefits, side effects, Pharm Easy: https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-dill-leaves/