Semințele de MĂRAR au efecte DIGESTIVE și SEDATIVE nervoase (mod de utilizare)
Mărarul este una din cele mai populare plante aromate folosite în scopuri culinare și medicinale de mii de ani.
Se numără printre plantele menționate în Biblie, utilizările sale datând de cel puțin 5.000 de ani, în Egiptul antic.
Multe din remediile vechi pe bază de mărar și semințe de mărar s-au păstrat până astăzi: tratarea colicilor la bebeluși, calmarea nervilor, liniștirea stomacului deranjat sau inducerea somnului.
Nu doar frunzele și tulpinile sunt comestibile și utilizabile în rețete și preparate terapeutice, ci și semințele.
Mestecarea semințelor de mărar este un obicei popular pentru împrospătarea respirației, creșterea producției de lapte la mame și reducerea durerilor menstruale.
______________________
Beneficiile mărarului se datorează conținutului de monoterpeni (limonen, carvon, anetofuran), flavonoide (vicenină, kaempferol), minerale și oligoelemente (calciu, magneziu, potasiu, mangan, cupru, fosfor, fier), vitamine (A, C, B2, B3, B6, B9), aminoacizi și fibre.
______________________
Uleiurile esențiale pe care le conține au efecte stimulente asupra intestinului, secreției bilei și a sucurilor digestive. Din acest motiv, mărarul este atât de benefic în constipație și alte probleme digestive.
Mărarul are proprietăți estrogene, emenagoge, galactogoge, tonice digestive, carminative, antispastice, calmante nervoase și diuretice.
______________________
Academicianul Ovidiu Bojor recomandă îl în următoarele afecțiuni:
– colici stomacale
– dispepsie
– flatulență
– indigestie
– crize de sughiț
– vomă
– reglarea menstruației
– stimularea secreției de lapte matern
– insomnie
Are efecte bune și în spasme digestive, balonare și digestie dificilă.
Uleiurile esențiale din mărar produc și efecte sedative. Flavonoidele și vitaminele B activează secreția unor enzime și hormoni cu o acțiune ușor hipnotică, utilă în caz de insomnie.
______________________
Moduri de utilizare
Mărarul proaspăt poate fi adăugat în salate, la finalul preparării ciorbelor și a altor mâncăruri gătite.
Semințele de mărar se găsesc la Plafar și alte magazine cu profil naturist. Pot fi folosite sub formă de infuzie – 1 linguriță de semințe la 1 cană cu apă clocotită, infuzate 15 minute. Se beau câte 2-3 căni de ceai de semințe de mărar pe zi.
Pentru combaterea insomniilor și inducerea unui somn liniștit, se pune o cană cu lapte la fiert și se adaugă 1 ½ lingurițe de semințe de mărar. Se bea seara, înainte de culcare.
Semințele de mărar pot fi administrate și sub formă de pulbere, obținută prin măcinarea acestora prin râșnița electrică de cafea. Se ia câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, pe nemâncate. Se ține 10 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă.
______________________
Contraindicații și precauții
Mărarul nu trebuie consumat de femeile cu un nivel crescut de estrogen în corp, de cele care suferă de hipermenoree, chisturi la ovare, noduli la sân, tumori mamare sau genitale. Este contraindicat și pe perioada sarcinii.
La unele persoane, mărarul poate provoca reacții alergice.
______________________
Surse bibliografice:
1. Organic Facts, 15 Incredible Dill Benefits: https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/dill.html
2. Armonia Naturii, Ceai de Marar Seminte: https://www.armonianaturii.ro/ceaiuri-naturale/ceaiuri-medicinale-simple/ceai-de-marar-seminte-100g-dacia-plant-10030.html
3. Mercola, What Is Dill Good For? https://foodfacts.mercola.com/dill.html
4. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Plante și Miresme Biblice, Mărarul, Editura Fiat Lux, București, p. 94