Mărarul – un antibiotic natural mai puțin cunoscut

Folosit cu precădere ca mirodenie, în scop culinar, mărarul are utilizări medicinale importante. Din cauza aromei sale distinctă, nu toate persoanele îl agreează.

Dacă oamenii ar ști că această verdeață are proprietăți antibiotice naturale, cu siguranță l-ar consuma mai des.

Mararul – un antibiotic natural puternic

Ce proprietăți are mărarul

În medicina indiană, semințele de mărar sunt folosite ca diuretic, carminativ și stomahic. Acestea conțin cumarine, flavonoide, acizi fenolici și steroizi.

Mărarul însuși este extrem de bogat în nutrienți. Are efecte bune împotriva gazelor intestinale excesive și stimulează imunitatea. Mai mult decât atât, are proprietăți antibiotice naturale.

Citește și: MĂRARUL combate BACTERIILE, tulburările DIGESTIVE, DIABETUL și bolile CARDIOVASCULARE

Majoritatea beneficiilor sale se datorează conținutului de monoterpeni, minerale, aminoacizi și flavonoide. Potrivit USDA („National Nutrient Database”), mărarul este o sursă foarte bună de vitaminele A și C.

Mărarul combate specii de bacterii puternice 

Oamenii de știință au testat în repetate rânduri mărarul ca agent antimicrobian. Studiile au arătat că acesta are capacitatea de a combate tulpini de bacterii puternice, precum Stafilococul auriu.

Totodată, mărarul luptă împotriva unui patogen care produce o boală periculoasă la grâu și orz.

Un studiu din 2009 a raportat că extractele din semințe de mărar și schinduf au o activitate antibacteriană semnificativă împotriva tuturor bacteriilor testate, mai puțin împotriva bacteriei Klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa.

Aceste rezultate oferă motive întemeiate pentru utilizarea mărarului și a semințelor de mărar ca remedii naturale. Prin izolarea și purificarea compușilor săi bioactivi, cercetătorii ar putea dezvolta agenți antibacterieni eficienți.

Un studiu din 2005 a arătat că anumiți compuși izolați din mărar au combătut cu succes un panou de microbacterii cu creștere rapidă.

Mai târziu, în 2007, uleiurile esențiale de mărar și de mentă au potențat activitatea antibacteriană a unui antibiotic (Nitrofurantoină) folosit împotriva unor bacterii precum E.coli și Salmonella. Efectul mărarului a fost pus pe seama monoterpenilor.

Citește și: Ceaiul de MĂRAR – leacul călugărilor tibetani pentru orice boală

În alte studii, extractele de mărar au distrus tulpini de mucegai și fungi, inclusiv Candida albicanis.

Datorită faptului că inhibă creșterea și dezvoltarea bacteriilor, precum Stafilococul auriu, Streptococul și E.coli, mărarul poate fi folosit ca și conservant.

Când compușii săi au fost adăugați în insecticide, au mărit eficiența acestora.

Consumul de mărar are și alte beneficii, precum atenuarea crampelor menstruale, a colicilor și flatulenței la copiii mici, combaterea stărilor depresive. Mestecarea semințelor de mărar împrospătează respirația.

Mărarul este contraindicat în cantități mari persoanelor care suferă de inflamații ale rinichilo, probleme de ficat și femeilor însărcinate.

Surse:

1. GreenMedInfo Research Group, Dill: Nature’s Lesser-Known Antibiotic: https://www.greenmedinfo.health/blog/dill-natures-lesser-known-antibiotic

2. S. Jana and G. S. Shekhawat, Anethum graveolens: An Indian traditional medicinal herb and spice, Pharmacogn Rev. 2010 Jul-Dec; 4(8): 179–184: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249919/

3. P. N. Ravindran, Dill, The Encyclopedia of Herbs and Spices: https://books.google.ro/books?id=6pJNDwAAQBAJ&pg=PA337&lpg=PA337&dq=dill+contraindications&source=bl&ots=L99YWqt6mU&sig=ACfU3U0JtNYKOmlgBK99aK5AWw3LN8uQUg&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwjn6oKylL_mAhXtl4sKHZ3dBGE4ChDoATAHegQIBxAB#v=onepage&q=dill%20contraindications&f=false

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.