VINUL de MĂRAR, un leac excelent pentru vârsta a treia – reglează tulburările HORMONALE și DIGESTIVE (rețetă)

Acest vin nu se obține prin fermentație, ci prin infuzarea mărarului într-un vin natural. Practic, toate principiile mărarului se transferă în vin, astfel încât acesta va prelua proprietățile terapeutice ale plantei.

Efectele sale curative sunt sporite de adaosul de miere de albine. Cea mai bună este mierea polifloră, datorită conținutului nutrițional divers.

Vinul de mărar are efecte tonice la nivelul întregului organism, ajutând mai ales la reglarea digestivă și hormonală (la femeile cu menstruația întârziată sau scurtă). Este în mod deosebit recomandat persoanelor de vârsta a treia.

Totodată, mărarul ajută la menținerea sănătății oaselor, datorită conținutului bogat în calciu, mangan, fier, fibre și vitamina C.

________________________________________________________________________________________________________

Vin de mărar – rețetă

Ingrediente

• 20 de linguri de mărar uscat
• 1 litru de vin alb
• 4 linguri de miere

Preparare

Fărâmițați mărarul și puneți 20 de linguri într-un borcan de sticlă. Într-un vas separat, amestecați vinul cu mierea de albine și turnați amestecul peste mărar, umplând borcanul până sus.

Închideți recipientul ermetic și lăsați plantele la infuzat 7 zile. După această perioadă veți avea un vin foarte aromat, cu un gust puternic de mărar. Strecurați lichidul printr-un tifon gros și păstrați vinul în sticle închise la culoare.

Acest vin trebuie consumat în doze terapeutice. Se bea câte 1 păhărel de 50 ml, de 3 ori pe zi. Pentru efectele dorite, se va administra cu 15 minute înainte de masă.

________________________________________________________________________________________________________

Beneficii

Un studiu realizat pe șobolani la Institutul de Biochimie și Biofizică din Iran a arătat că extractul de mărar a redus nivelul colesterolului cu 20% și pe cel al trigliceridelor cu 50%. Datorită acestor rezultate, mărarul poate fi considerat un aliment cardio-protector.

Acest zarzavat i-ar putea ajuta și pe diabetici, datorită faptului că ajută la reglarea nivelurilor de insulină. Un studiu pe animale realizat de cercetătorii iranieni a arătat că extractul din frunze de mărar a redus concentrația glucozei și insulinei serice.

Datorită proprietăților sale antispasmodice și carminative, mărarul reduce crampele și durerea de stomac și ușurează gazele, balonarea și stomacul deranjat.

Un studiu apărut în anul 2002 în Jurnalul BMC Pharmacology a arătat că mărarul inhibă semnificativ secreția de acid și dezvoltarea de leziuni stomacale, demonstrând o activitate anti-ulceroasă la șoarecii de laborator.

Mărarul este o plantă cu proprietăți antioxidante, importante pentru protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și daunelor acestora asupra celulelor și țesuturilor.

Moleculele antioxidante din mărar (monoterpeni) sunt la fel de puternice ca și acidul ascorbic, alfa-tocoferolul și quercetina.

Ceaiul de mărar este benefic pentru mamele care alăptează, deoarece această plantă crește secreția de lapte matern.

________________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Mărarul este contraindicat pe perioada sarcinii, fiind însă benefic după naștere, deoarece stimulează secreția laptelui matern.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. LIVE STRONG, Health Benefits of Dill Weed: http://www.livestrong.com/article/140378-health-benefits-dill-weed/

2. Annie’s Remedy, Dill Anethum graveolens: https://www.anniesremedy.com/anethum-graveolens-dill.php

3. Mariana Borloveanu, Vinul de mărar ameliorează dereglările hormonale, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 5, 10 august – 10 octombrie, 2005, p. 25

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.