Care este doza adecvată de rostopască – specialistul în plante dr. Maria Pop
Rostopasca este o plantă minunată. Din păcate, nu știm să o folosim corect.
De aceea multe persoane se simt rău când o consumă.
Cuprins
Care este doza adecvată de rostopască
Rostopasca poate fi periculoasă dacă o administrăm în cantități mari.
Dr. Maria Pop dezvăluie doza zilnică adecvată de rostopască:
„Ceaiul de rostopască este recomandat să se bea numai dintr-o linguriță de plantă într-o zi”.
Planta se prepară prin infuzie. Din acea linguriță recomandată zilnic se poate face o singură cană de ceai sau mai multe.
Dacă vrem să bem două ceaiuri pe zi, vom folosi ½ linguriță la 1 cană cu apă.
Dacă vrem să bem patru ceaiuri pe zi, vom pune ¼ linguriță la 1 cană de apă.
Procedând în acest mod, tratamentul cu rostopască va fi unul controlat, fără efecte secundare.
Este important ca utilizatorii de plante medicinale să cunoască aceste informații importante.
Pentru a-i spori efectul tămăduitor, în ceai se poate adăuga și tinctură de rostopască.
La o cană de ceai se pun 25-30 de picături de tinctură de rostopască.
Doctorul în biochimie Eugen Giurgiu recomandă ½ linguriță de plantă mărunțită la 1 cană (250 ml) de apă clocotită.
Rostopasca se va lăsa la infuzat 10 minute.
Administrarea se face treptat, cu înghițituri mici. Se ia câte 1 lingură din 3 în 3 ore. Este doza maximă pentru o zi.
Un alt mod de preparare este maceratul. Se pune 1 linguriță de rostopască mărunțită într-o cană cu apă rece și se lasă o noapte la macerat.
A doua zi, lichidul se filtrează și se pune deoparte. Peste planta rămasă se mai adăugă încă 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute.
Se strecoară și se amestecă apoi cu maceratul pus deoparte.
Ceaiul rezultate se bea în decurs de 24 de ore. Poate fi folosit și extern.
Citește și – Rostopasca – panaceul care combate toate infecțiile ficatului
În ce afecțiuni ajută rostopasca
Cercetătorul Eugen Giurgiu include rostopasca în categoria celor mai folosite plante pentru vindecare.
O recomandă în afecțiunile hepatice, biliare, intestinale și splenice, precum și în unele probleme cardiovasculare sau tulburări nervoase:
- hepatite virale
- hepatite cronice
- icter
- ciroză
- dispepsie
- indigestie
- constipație atonă
- paraziți intestinali
- spasme intestinale
- infecții și inflamații intestinale
- ulcer dudodenal
- atonie vezicală
- colici biliare
- colecistită
- dischinezie biliară
- pancreatită
- dureri de ficat
- colesterol mărit
- hipertensiune arterială
- insuficiență cardiacă
- tahicardie
- isterie
- neliniște, agitație, angiază, nevroză
Citește și – Rostopască și miere – tratament pentru celulele afectate ale ficatului (rețeta fitoterapeutului Constantin Milică)
Contraindicații la rostopască
Rostopasca nu trebuie consumată de femeile însărcinate și de copiii mai mici de 4 ani.
În doze mari, rostopasca poate provoca tulburări cardiace (hipotensiune) sau chiar paralizie temporară.
Ceaiul de rostopască are unele efecte secundare. În anumite cazuri, poate cauza greață, vărsături sau crampe musculare.
Biochimistul Eugen Giurgiu notează că până în anul 2006 au fost raportate 30 de cazuri de probleme hepatice apărute în urma consumului de rostopască.
Aceste cazuri sunt rare. Ele pot să apară chiar și atunci când planta este consumată în dozele adecvată.
Din aceste rațiuni, este mai precaut să se pornească tratamentul de o doză mică.
Încetați să mai luați rostopască dacă apar reacții adverse.
Greața, scăderea poftei de mâncare, mărirea ficatului, icterul și urina roșie pot fi semne că trebuie să întrerupeți tratamentul.
Citește și – Rostopasca – un remediu excelent pentru digestie, ficat, bilă
Surse articol:
1. Maria Pop, Un ficat sănătos cu ajutorul plantelor? Doctorul Naturii, TL Plus Maramureș: https://www.youtube.com/watch?v=yMcBrere0rs&ab_channel=TLPlusMaramuresTLPlusMaramures
2. Eugen Giurgiu, Rostopasca, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 180-182