Cum m-am vindecat cu rostopască – leacuri de la cititori

Rostopasca este campioana tuturor remediilor, ne scria un cititor în urmă cu câțiva ani. Multitudinea de articole referitoare la rostopască pe care le-am scris de-a lungul timpului au atras numeroase comentarii.

Cititorii noștri ne-au lăsat diverse mărturii despre puterea vindecătoare a acestei plante, în speranța că ele vor fi de folos și altora.

Cum m-am vindecat cu rostopasca - leacuri de la cititori

Cum m-am vindecat cu rostopasca – leacuri de la cititori

În rândurile de mai jos veți găsi o colecție a acestor mărturii. Le mulțumim pe această cale tuturor celor care au decis să ne împărtășească propria lor experiență vizavi de rostopască.

Rostopasca în medicina tradițională

Primele utilizări ale acestei plante datează din antichitate. Rostopasca apare în scrierile lui Dioscorides. Pe acea vreme era folosită în tot felul de îmbolnăviri, precum afecțiuni biliare și hepatice, dureri, probleme oftalmologice.

În perioada Evului Mediu, rostopasca era utilizată pentru ulcere și eczeme, colici, icter, boli de ochi și afecțiuni ale ficatului.

În cartea „The British Flora Medica” din anul 1845 sunt menționate aplicațiile cu rostopască în icter, obstrucții viscerale, febră, sifilis, gută, cataractă, oftalmie.

Planta este renumită chiar și astăzi pentru puterea ei vindecătoare asupra pielii. Rostopasca vindecă negi, bătături, pete pigmentare, răni, tăieturi, furuncule, pustule, mâncărimi alergice, dermatită, iritații ale pielii, bășici, scabie, erupții, psoriazis. Rezultatele cele mai bune apar la aplicarea plantei sau sucului proaspăt direct pe zona afectată a pielii.

Rostopasca are proprietăți antimicrobiene, antivirale, colagoge și anticancerigene.

Vindecări cu rostopască – mărturii adevărate

Mărturiile cititorilor noștri sunt o dovadă vie că această plantă este cu adevărat tămăduitoare. Poate fi folosită extern, dar și intern, în dozele adecvate.

„Ceaiul de rostopască m-a vindecat de pietre la fiere. Se beau 200 ml, de 3 ori pe zi, fără zahăr, timp de 10 zile, apoi 10 zile pauză și se reia din nou 10 zile. Medicul mi-a recomandat operația de scoatere a fierei. Mi-a fost frică și am luat ceaiul din farmacie împreună cu tinctura de rostopască, care se adaugă la ceai, câte 10 picături în fiecare ceașcă. Așa am scăpat de crize și dureri, iar acum mănânc orice și nu am probleme” – Ioan Hosu.

„Aveam dureri la ficat. La examenul radiologic mi se spunea „ficat mărit”. Am parcurs un tratament medicamentos, dar în zadar. Am aflat de rostopască, am urmat un tratament cu ceai din această plantă în mai multe reprize. Aceasta s-a întâmplat acum 14-15 ani. Nu mai am probleme” – Nicolae Revnic.

„Se pune zeama galbenă din tijă pe bătături și nu mai ai probleme. Am avut băiatul, care din cauza unei bătături în talpă se infectase și nu mai putea să calce pe picior. Doctorul îmi recomandase procedee de înghețare și extragere chirurgicală. Am folosit rostopasca, și până seara bătea mingea!” – Carme Stirban.

„Eu îmi calmez durerile bilei cu o cană de ceai în trei reprize” – Ana Gujan.

„Am scăpat de bătăturile din talpă – care erau foarte dureroase la mers – cu tinctură de rostopască. Puneam seara un tampon de vată îmbibat în tinctură, puneam apoi leucoplast și-l schimbam a doua seară, timp de 6 zile” – Marieta Imberti Cruceriu.

„Cu seva de la plantă se usucă, după mai multe aplicări, negii și verucile” – Mariana Ștefu.

„Este foarte bun ceaiul de rostopască pentru ficat. Eu am băut 10 zile, cu pauză 30 de zile. Rezultatele au fost uimitoare. Am făcut această cură 3 luni. La o cană cu 250 ml de apă am adăugat o linguriță de plantă uscată, tocată mărunt. Am lăsat-o la infuzat 10 minute, după care am scos planta. Nu folosiți ceai la plic, deoarece nu se știe ce este acolo” – Olimpia Măchiță.

„Rostopasca pentru vitiligo este ideală, atât intern cât și extern” – Petronela Codreanu.

„Eu am folosit pentru negi. Au dispărut toți cu sucul de la plantă, cel portocaliu. Foarte bun!” – Lacry Marchis.

„Toate aceste boli se tratează (dispar) și folosind infuzie pe cale orală. E mai comod, șiind că sucul pătează. Apoi, trebuie să ai la îndemână planta proaspătă. Eu am scăpat de negi care tot apăreau pe degetele mâinilor în urma tratamentului cu infuzie băută pentru dischinezie biliară. Doi iepuri dintr-un foc, sau cine știe, poate mai mult!” – Maria Horoceanu.

„În anul 1972 am avut o intoxicație alimentară foarte gravă. Am ieșit din spital cu o listă foarte lungă de ce am voie și ce nu să mănânc. După doi ani de regim sever nu mi-a mers bine. Din fericire, un domn mi-a povestit cât de bună este rostopasca pentru ficat. Am făcut un tratament de 30 de zile cu ceai de rostopască, în felul următor: 10 zile, de 3 ori pe zi am băut 50 ml de ceai, cu 30 de minute înainte de mâncare. În următoarele 10 zile am băut de trei ori câte 75 ml, înainte de mâncare. În ultimele 10 zile am băut 100 ml de ceai. După acest tratament am putut să mănânc orice fără să am probleme. Și până astăzi nu am avut nicio problemă cu ficatul. Am scris mai detaliat deoarece sunt convinsă de puterea de vindecare a acestei plante” – Elisabeth Fetser.

„Rostopasca este foarte bună pentru dischinezii biliare. După mâncăruri grele, ½ cană de ceai și toate revin la normal” – Elena Adochiei.

„Eu am făcut cura cu rostopască (ceai) îndulcit cu miere pentru hepatita cronică. Merge bine de tot” – Grigore Vastelia.

„Rostopasca ucată o poți utiliza tot anul. Poate înlocui activitatea fierei. Adică cei care nu mai au fiere, dar și cei care o au leneșă sau complicată” – Vasile Moraru.

„La 7 seara se pune la infuzat rostopasca (de la Plafar – are de toate, frunze, flori, tulpină măcinate) într-un litru de apă clocotită. Se lasă bine acoperit până dimineața la 7, când dezvelim vasul și filtrăm. Reîncălzim și adăugăm miere, 200 ml. Se amestecă bine și se varsă în sticle de culoare închisă. Apoi răcită se pune în frigider. Se bea din oră în oră câte o gură bună, până la ora 12. Apoi se lasă și se reîncepe în dimineața următoare. Se ține regimul pentru boala de care se suferă. Acest leac se mai face odată la 6 luni” – Cornelia Eniu.

Cum se prepară corect ceaiul de rostopască sau tinctura

Ceaiul de rostopască se prepară din ½ linguriță de plantă și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Se bea cu înghițituri mici, câte 1 lingură din 3 în 3 ore. Este doza maximă ce trebuie consumată într-o zi.

Sub formă de tinctură, se recomandă 40 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu ¼ pahar de apă. Tinctura se prepară din 50 g de plantă mărunțită și 250 ml de alcool de 70 de grade. După 15 zile de macerare, se strecoară.

Precauții și contraindicații

Atenție mare la doză! Rostopasca în cantități mari și pe termen lung dă toxicitate. Doza zilnică nu trebuie să depășească 4 g de plantă uscată pentru un adult de 75 kg.

Administrarea trebuie făcută gradat, pornind de la doze mici și urmărind reacția organismului. Asta deoarece au fost cazuri (nu multe) în care rostopasca a provocat tulburări hepatice. Nu se știe încă motivul.

Nu este indicată în perioada sarcinii și alăptării, copiilor, tinerilor sau vârstnicilor. Nu trebuie administrată în paralel cu alte medicamente care afectează ficatul.

Rostopasca poate reduce eficiența medicamentelor imunosupresive, datorită acțiunii sale imunostimulatoare.

Sursă articol: Zielińska S, Jezierska-Domaradzka A, Wójciak-Kosior M, Sowa I, Junka A, Matkowski AM. Greater Celandine’s Ups and Downs-21 Centuries of Medicinal Uses of Chelidonium majus From the Viewpoint of Today’s Pharmacology. Front Pharmacol. 2018 Apr 11;9:299. doi: 10.3389/fphar.2018.00299. PMID: 29713277; PMCID: PMC5912214.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.