Usturoiul – antidotul tuturor bolilor de pe pământ?

Medicul grec Hipocrate cunoștea valoarea terapeutică a alimentelor naturale, de aceea a spus că hrana trebuie să ne fie medicament, iar medicamentele să ne fi hrană.

Usturoiul confirmă negreșit această teorie.

Usturoiul – antidotul tuturor bolilor de pe pamant

Usturoiul – antidotul tuturor bolilor de pe pamant: Jcomp

Usturoiul – antidotul tuturor bolilor?

Civilizațiile vechi îl considerau un panaceu. Egiptenii, asiaticii și africanii îl foloseau în urmă cu 5-6 milenii în scop terapeutic.

Popoarele antice utilizau usturoiul pentru efectele sale fortifiante și antiseptice. Apelau cu succes la el în cazul mușcăturilor de șerpi veninoși sau de câini turbați.

Potrivit unui papirus care datează in anul 1.500 î.Hr., usturoiul era un remediu eficace în peste 20 de boli. 

În perioada Evului Mediu, când bântuiau multe boli infecțioase, usturoiul era unul din principalele antidoturi folosite. Acesta era întrebuințat în epidemiile de ciumă, de holeră și de lepră.

Ce conține usturoiul

Usturoiul are o compoziție biochimică foarte bogată și diversă, care depășește 100 de compuși organici bogați în sulf. Alicina, aliina și garlicina, sulfura de alil, oxidul de alil, sulfura de propialil sunt principalele substanțe sulfuroase din usturoi.

Acestea au proprietăți antioxidante, anticancerigene, antitumorale, bactericide și antifungice.

O altă categorie de substanțe din usturoi care combat infecțiile sunt fitoncidele. Acestea acționează ca niște antibiotice naturale.

Usturoiul ne oferă de asemenea flavonoide, uleiuri eterice, vitamine și oligoelemente.

Ce proprietăți are usturoiul

Fitoterapeutul Constantin Milică apreciază că statutul de panaceu al usturoiului se datorează proprietăților sale multilaterale:

  • antivirotice
  • antibacteriene
  • antifungice
  • vermifuge
  • antihelmintice
  • fungicide
  • antiseptice
  • antihemoragice
  • anti-ateromatoase
  • tonice vasculare
  • cardioprotectoare
  • vasodilatatoare
  • hipotensive
  • expectorante
  • febrifuge
  • antispastice
  • diuretice
  • andiabetice
  • fortifiante
  • anticancerigene

Antimicrobian divers

Usturoiul este în primul rând un foarte bun antibiotic sau antimicrobian. Previne și ajută la combaterea unui spectru larg de agenți patogenici. Fortifică sistemul imunitar și mărește rezistența la infecții.

Este un antitoxic eficient pentru sistemul respirator. Dă rezultate bune în profilaxia gripei, bronșitelor, răcelilor, guturaiului și răgușelii. Este indicat și împotriva astmului bronșic, a tusei convulsive și a emfizemului pulmonar.

La nivelul gurii și gâtului, acționează ca antiinflamator și antiseptic. Reduce inflamația amigdalelor, a faringelui și a sinusurilor. Este de asemenea eficace contra candidozei bucale.

Anticancerigen puternic

În al doilea rând, este un puternic anticancerigen. Prin consumul de usturoi se pot preveni tumorile digestive, hepatice și colorectale. Reduce de asemenea riscul de cancerul pulmonar.

Usturoiul este un aliment aproape obligatoriu în regimul bolnavilor de cancer, consideră dr. Milică.

Cardioprotector 

În al treilea rând, această plantă condimentară este un excelent protector al inimii și vaselor de sânge. Reduce grăsimile din sânge (colesterol, trigliceride) și reduce riscul de ateroscleroză, arterită sau infarct.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Este recomandat în tahicardie și insuficiență cardiacă.

Datorită efectului de lărgire a vaselor de sânge, îmbunătățește circulația sangvină la nivel periferic. Ajoena previne formarea cheagurilor de sânge și apariția trombozelor sau varicelor.

Remediu pentru stomac, intestine, ficat, rinichi

A patra recomandare a usturoiului vizează aparatul gastrointestinal. Diminuează cantitatea de toxine și bacterii din intestine. Previne constipația.

Conpușii săi bogați în sulf ajută la combaterea infecțiilor cu Helicobacter pylori. Este un aliment bun pentru prevenirea afecțiunilor intestinale, stomacale și hepatice.

Usturoiul ajută la controlul zahărului din sânge la diabetici. Este de asemenea indicat în curele de slăbire.

Acționează și asupra rinichilor, prin efectul diureitc și antibacterian. Usturoiul reduce colicile renale, riscul de infecții cu E. coli sau Salmonella și litiaza renală.

Fiind un antioxidant puternic, usturoiul ne apără de numeroase boli și de îmbătrânirea prematură.

Datorită acestor multiple acțiuni terapeutice, se poate spune că usturoiul este un aliment miraculos, un dar de la Dumnezeu”. El face bine la toate vârstele.

Moduri de administrare

Cel mai indicat este ca usturoiul să se consume proaspăt, în stare crudă. Se recomandă câte 1-2 bulbi (căței) pe zi, ca atare sau adăugați în diverse preparate.

Evitați să fierbeți sau să gătiți usturoiul deoarece temperaturile înalte deteriorează principiile sale active. Inclusiv alicina se pierde prin gătit.

Precauții și contraindicații

Chiar dacă este un aliment foarte sănătos, nu consumați usturoiul în exces. Dozele prea mari pot declanșa grețuri, tulburări gastrointestinale sau chiar sângerări interne.

Evitați usturoiul pe perioada alăptării.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre usturoi și beneficiile acestuia pentru sănătate:

Usturoiul – unul din cei mai mari purificatori ai sângelui și protectori celulari
Un cățel de usturoi pe zi previne formarea cheagurilor de sânge
Beți apă de usturoi ca să preveniți un accident vascular cerebral sau atac de cord
Usturoiul – alimentul nr. 1 împotriva virusurilor

Sursă articol: Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Usturoiul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 41-43

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.