Fructul de goji – un protector remarcabil al celulelor corpului

Fructul de goji este numit pe bună-dreptate un super-aliment. Popularitatea sa se datorează conținutului bogat în nutrienți și compuși fitochimici cu proprietăți terapeutice.

Goji protejează ochii, inima, vasele de sânge, ficatul și pielea.

Fructul de goji – un protector remarcabil al celulelor corpului

Fructul de goji – un protector remarcabil al celulelor corpului

Ce este goji?

Goji este un arbust care crește în Munții Himalaya, fiind cultivat în China, dar și în alte țări. Inclusiv în România există plantații de goji care au mare succes. Acest fruct face parte din familia Solanaceae, fiind înrudit cu vinetele, cartofii și tomatele.

În medicina tradițională din Asia sunt utilizate nu doar fructele, ci și frunzele, florile și scoarța arbustului, în mod deosebit pentru creșterea imunității.

Fructul longevității

Biologul Elena Blănaru, specialist în nutriție și siguranța alimentară, spune că goji este unul din super-alimentele secolului 21. Se crede că oamenii care mănâncă zilnic acest fruct trăiesc 120-150 de ani”.

Poate că aceste afirmații sunt puțin îndrăznețe, însă valoarea nutrițională și curativă a fructelor goji nu poate fi pusă la îndoială.

Chinezii consumă acest fruct de peste 2.000 de ani în scopul menținerii și îmbunătățirii sănătății.

Interesul pentru beneficiile fructelor goji i-a captivat mai întâi pe englezi, în jurul secolului al 17-lea. Faima lui s-a răspândit ulterior în Europa.

Nu poate fi egalat de niciun supliment alimentar

Goji conține vitamine, minerale, fibre, antioxidanți. Fructele acestui arbust sunt o compliație de nutrienți și compuși fitochimici care nu pot fi regăsiți în niciunul din suplimentele alimentare din farmacii, spune biologul Elena Blănaru.

Fructele cu pigment intens sunt o sursă bogată de fitochimicale. Aceste substanțe au un potențial farmacologic remarcabil.

Fructele goji abundă în carotenoide – o clasă de antioxidanți care afectează pozitiv metabolismul celular.

Conțin foarte mult fier biodisponibil, datorită vitaminei C care mărește absorbția lui în corp.

Vitamina C și carotenoizii modulează sistemul imunitar, fiind utile împotriva răcelilor și infecțiilor. Mai mult decât atât goji sprijină și imunitatea anitumorală.

 „Toată gama aceasta de nutrienți pe care îi găsim în goji fac din el un protector al celulelor de la toate nivelele organismului”.

Protector remarcabil împotriva bolilor 

Doi dintre carotenoizii regăsiți în goji – zeaxantina și luteina – susțin sănătatea ochilor. Acești pigmenți protejează retina și cristalinul și întârzie bolile oculare degenerative.

Licopenul este un alt carotenoid din goji care previne bolile cardiovasculare și cancerul de prostată.

Goji este benefic persoanelor care au probleme cu colesterolul sau afecțiuni cardiovasculare.

Acest fruct stimulează ficatul să producă mai mult colesterol bun. Colesterolul HDL este un protector natural al vaselor sangvine.

Mai mult decât atât, are capacitatea să încetinească evoluția ficatului gras, un ideal greu de realizat prin mijloace farmaceutice.

Fructul de goji oferă protecție pielii împotriva razelor ultraviolete și a cancerului.

Cum se consumă goji

La modul ideal, fructele goji trebuie consumate în stare crudă, proaspătă. Însă în lipsa acestora sunt bune și fructele uscate.

Acestea au un număr mai mare de calorii, de aceea trebuie servite în cantități mici. O porție de goji uscate înseamnă 30 de grame, sau 2-3 linguri. Acestea pot fi puse în iaurt, în salate, în terciul de cereale, în brioșe. Din ele se pot face și ceaiuri.

2-3 linguri de goji conțin 80-85 de kilocalorii, însă acestea provin din nutrienți importanți.

Precauții și contraindicații

Elena Blănaru spune că fructele de goji ar trebui evitate pe perioada sarcinii și de persoanele care iau medicamente anticoagulante.

Însă acestea din urmă pot consuma 3-5 fructe de goji, care aduc mulți antioxidanți benefici în corp.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre goji și beneficiile acestui fruct:

Fructele goji – cum se cultivă și ce beneficii au
Ceai de goji și portocale – aromat, vitaminizant, terapeutic
Fructele goji – protejează ochii, întăresc imunitatea și amână bătrânețea
Goji protejează ochii de îmbătrânire și boli degenerative

Sursă articol: TRINITAS TV, Goji este unul dintre superalimentele secolului XXI: https://www.youtube.com/watch?v=yrJ7d90OAF8&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.