Goji previne diabetul zaharat, scade glicemia, protejează ochii și vasele de sânge

Articol bazat pe studii științifice

Goji (Lycium barbarum) este cunoscut pentru beneficiile sale aduse sănătății de milenii.

Botaniști diverși l-au folosit de-a lungul timpului în diferite ceaiuri și preparate tonice pentru sistemul imunitar.

Goji previne diabetul zaharat, scade glicemia, protejeaza ochii si vasele de sange

Goji previne diabetul zaharat, scade glicemia, protejeaza ochii si vasele de sange: Timolina

Goji promite protecția și longevitatea organismului 

Fructele de goji sunt un protector remarcabil al organelor corpului, fiind benefice în numeroase boli. Aceste efect protector se datorează compușilor antioxidanți și antiinflamatori pe care îi conțin.

Goji acționează ca un scut împotriva agenților care pot vătăma ficatul, vasele de sânge și ochii.

Este cunoscut și pentru capacitatea sa de a crește longevitatea și de a îmbunătăți fertilitatea.

Reduce riscul de diabet II și ameliorează boala

Goji este un fruct valoros pentru prevenirea bolilor cardio-metabolice. Ajută la scăderea riscului de diabet de tip 2, dar și la ameliorarea bolii.

De altfel, acest fruct este folosit în medicina tradițională chineză în tratamentul afecțiunilor marcate de sete excesivă și urinare frecventă.

Biologul Elena Blănaru spune că prin faptul că reduce glicemia, goji poate fi util în prevenția diabetului zaharat.

În numeroase studii s-a dovedit a fi un aliment bun pentru îmbunătățirea răspunsului la insulină a celulelor”.

O recenzie sistematică, apărută în jurnalul „Food Research”, a investigat utilizarea fructelor goji în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

Rezultatele arată că acest aliment are potențial antidiabetic. Goji ar putea fi folosit ca alternativă la medicamentele existente, neavând efectele secundare ale acestora.

Compușii din goji scad glicemia și cresc colesterolul bun

Un studiu publicat în jurnalul „Medicinal Chemistry” a evaluat efectul antidiabetic al unor compuși din goji. Cercetătorii au testat polizaharidele din goji pe pacienți cu diabet de tip 2.

În ciuda faptului că studiul a fost mic și de durată scurtă, rezultatele sunt promițătoare. Polizaharidele din goji au exercitat o protecție remarcabilă asupra pacienților. Glucoza serică a scăzut considerabil, iar indicele insulinogenic a crescut după 3 luni de tratament.

Efectul de scădere a glicemiei a fost mai evident la participanții care nu luau medicamente hipoglicemiante.

Goji a crescut și nivelul de colesterol HDL, acea fracție de colesterol bună, care protejează vasele sangvine.

Protejează retina, cristalinul și vasele sangvine

Datorită carotenoidelor, goji protejează retina și cristalinul, prevenind astfel bolile oculare asociate cu vârsta sau cu diabetul. Zeaxantina și luteina din goji întârzie degenerarea maculară.

Prin faptul că susține circulația sangvină, fructul de goji îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular. Reduce riscul de angină și boli coronariene.

Produce un efect de relaxare a pereților arteriali, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale crescute.

Susține sănătatea inimii

Fructele de goji sunt benefice în diabet și îm bolile de inimă și datorită conținutului bogat în fibre.

Acestea oferă la fel de multe fibre precum ovăzul. Fibrele ajută flora intestinală, reduc colesterolul și modulează glicemia.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre goji și beneficiile acestui fruct:

Fructul de goji – un protector remarcabil al celulelor corpului
Ceai de goji și portocale – aromat, vitaminizant, terapeutic
Fructele goji – protejează ochii, întăresc imunitatea și amână bătrânețea
Goji protejează ochii de îmbătrânire și boli degenerative

Surse articol:

1. Aysatu J. Taylor, Benefits of Goji Berries on Diabetes, Life Source Vitamins: https://www.lifesourcevitamins.com/diabetes-goji-berry-benefits-article-p/nosku670.htm
2. Silva, C.S. & Alves, Beatriz & Azzalis, L.A. & Junqueira, V.B.C. & Fonseca, R. & Fonseca, A.L.A. & Fonseca, F.L.A.. (2017). Goji Berry (Lycium Barbarum) in the treatment of diabetes melitus: a systematic review. Food Research. 1. 221-224. 10.26656/fr.2017.6.102.
3. Cai H, Liu F, Zuo P, Huang G, Song Z, Wang T, Lu H, Guo F, Han C, Sun G. Practical Application of Antidiabetic Efficacy of Lycium barbarum Polysaccharide in Patients with Type 2 Diabetes. Med Chem. 2015;11(4):383-90. doi: 10.2174/1573406410666141110153858. PMID: 25381995; PMCID: PMC4475782.
4. TRINITAS TV, Goji este unul dintre superalimentele secolului XXI: https://www.youtube.com/watch?v=yrJ7d90OAF8&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.