Menopauza – Remedii si Tratamente Naturiste

Menopauza este o etapă firească în viaţa unei femei, ar spune unii. Cu toate acestea, femeile care ajung să experimenteze această trecere oficială de la vârsta tinereţii la maturitatea biologică nu sunt aşa de uşor de convins de „naturaleţea” acestui proces.

Asta deoarece există numeroase simptome care crează un comportament defensiv sau chiar războinic vizavi de instalarea acestei tranziţii în viaţa unei femei.

Menopauza - Remedii si Tratamente Naturiste

Menopauza – Remedii si Tratamente Naturiste

Când apare menopauza

Menopauza debutează odată cu încetarea menstruaţiei timp de 12 luni consecutive. Ea poate surveni oricând între 40 şi 60 de ani.

Organismul este acum lipsit de doi dintre cei mai importanţi hormoni: estrogenul şi progesteronul.

Aceşti hormoni sunt responsabili cu buna funcţionarea a oaselor, a memoriei, a sistemului reproductiv, a funcţiei urinare, cardiovasculare şi cognitive în general. Toate sunt date peste cap când nivelul acestor hormoni de la nivelul sângeului scade.

Menopauza - Simptome

Fiecare femeie este unică, drept care resimţirea primelor efecte ale menopauzei sunt diferite pentru fiecare caz în parte.

Sunt factori care fac ca simptomatologia menopauzei să fie alta pentru fiecare persoană în parte: bagajul genetic şi bolile prezente (precum ar fi fibromul sau lipsa ovarelor) sau influenţe ale fumatului excesiv.

Cele mai puternice semne resimţite de majoritatea femeilor înainte şi pe perioada menopauzei sunt: bufeurile, transpiraţiile din timpul nopţii, insomniile, uscăciunea vaginală, clipitul des, nervozitatea, iritabilitatea psihică, depresia şi alte dispoziţii schimbătoare emoţionale.

Dietă și Tratamente naturiste menopauză

Menopauza poate fi considerată o pauză pentru a adopta un stil de viaţă sănătos. Ea poate fi „îmblânzită” cu ajutorul unui regim alimentar îmbunătăţit. Se pot face diete organice cu produse naturale, plante medicinale, ceaiuri sau medicamente homeopatice. Să vedem câteva exemple:

Alimentele integrale care nu au fost procesate anterior sunt cele care trebuie consumate de oricine doreşte să adopte un stil de viaţă sănătos şi hrănitor.

Nutriţia bazată pe fructe, legume, cereale, uleiuri (ulei de cătină) şi băuturi naturale este fundamentală pentru femeile aflate la menopauză. Este bine să se evite consumul de zahăr, cafeină, alcool, produse condimentate şi grăsimi animale.

> Lemnul-dulce -mult aduce în tulburările de menopauză, mai ales în combaterea stărilor de iritare nervoasă, osteoporoză şi îmbătrânirea prematură. Este cea mai bogată sursă de fitoestrogen natural din toate plantele. Se poate administra sub formă de tinctură.

 Soia – conţine fitoestrogeni, un ingredient care are proprietăţi identice cu estrogenul care se găseşte în ovare. Este bine să se consume soia nemodificată genetic.

Germenii de soia sunt un hromon natural care pot ameliora tulburările provocate de menopauză, mai ales în ceea ce priveşte bufeurile sau uscăciuna vaginală.

Curele cu soia ajută de asemenea la protejarea masei osoase în timpul menopauzei, la reducerea colesterolului şi la prevenirea cancerului.

Este recomandabil să se consulte medicul înainte de adoptarea unui regim pe bază de soia. Consumul excesiv poate duce la apariţia cancerului la femeile cu toumori mamare.

 Salvia – luptă cu succes împotriva bufeurilor şi a transpiraţiilor nocturne. Iarba de salvie reglează temperatura corpului, reduce transpiraţia şi previna îngrăşarea şi apetitul excesiv.

Se poate consuma sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă de 5-6 ori pe zi, pe stomacul gol.

Coada şoricelului – conţine fitohormoni care reglează funcţia gonadelor şi reduce simptomele principale ale menopauzei.

 Sunătoarea – este un antidepresiv natural care tratează tulburările emoţionale cauzate de menopauză. Reduce de asemenea intensitatea şi frecvenţa atacurilor de panică şi accesele de furie. Se ia sub formă de tinctură.

 Valeriana – cel mai puternic remediu naturist care alungă depresia. Are efect sedativ şi chiar tranchilizant. Vindecă în chip miraculos  stările de anxietate, nervozitate şi insomnie. De asemenea ajută în aritmia cardiacă, hipertensiune şi în alte probleme de inimă care se dezvoltă în această perioadă.

Uleiul de primulă – conţine acid gamma-linolenic care produce substanţe asemănătoare cu hormonul numit prostaglandin.

Creţişoara – ajută la reglarea nivelului hormonal din organism şi are un efect hemostatic, sedativ.

Exerciţiile fizice şi mersul pe jos – reduc bufeurile şi aduc un plus de tonus organismului şi minţii, îndepărtând stările de depresie.

Atenţie! Înainte de a încerca un tratament cu hormoni este bine să te informezi cu privire la efectele secundare şi riscurile posibile.

9 comentarii

  1. corect, asa este, cu aceste ajutoare, treci mai usor peste anumite neajunsuri

  2. Aoleu! numai se* vedeti in fata ochilor!!

  3. Sigur ca da. Asta daca nu te intorci cu spatele 😀

  4. daca e in fata ochilor, e oral, n-are treaba cu menopauza 😀

  5. chiar asa lasa grija hai la piscina

  6. dap, macar la menopauza poti merge fara grija la piscina si acolo poti sa bei salvie si ce draq mai zic ,ca macar te alegi cu baia:))

  7. Buna ziua! In 2013 decembrie am nascut un baietel. Al doilea copil dupa primul, care are 5 ani.de anul trecut din octombrie nu mi-a mai venit ciclu. Dupa nastere am luat anticonceptionale, pana cand mi-a aparut nodul la un san.Le-am schimbat.Nu ma simteam pea bine cand le luam, eram depresiva. Nu sunt insarcinata. Am 37 de ani si jumatate se poate sa fi intrat la menopauza? In adolescenta am fost diagnosticata cu insuficienta ovariana, pentru ca aveam ciclu neregulat. Va multumesc anticipat!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.