Un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după ce a expirat – dr. Mihaela Bilic

În stilul noncoformist cu care ne-a obișnuit, dr. Mihaela Bilic face o afirmație care pe mulți îi pune pe jar:

„Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate”.

Produsele expirate nu sunt neapărat stricate – dr. Mihaela Bilic

Produsele expirate nu sunt neapărat stricate: Aleksandarlittlewolf – www.freepik.com

Produsele alimentare sunt pline de E-uri și noi ne temem că ar putea expira în curând.

Din această discuție nu lipsește problema risipei alimentare și a microbilor benefici pentru sănătate.

Cu toții am observat că durata de valabilitate a produselor alimentare vândute în magazine s-a micșorat foarte mult în ultima vreme.

Se întâmplă de multe ori să cumpărăm o cutie de iaurt care mai are puțin până la sfârșitul lunii și se expiră.

Dacă ar fi să respectăm termenul înscris pe capac, cu siguranță ar trebui să o aruncăm la coș.

Dar dacă ne-am ghida după propriile simțuri, s-ar putea să mai aibă o șansă.

Nutriționistul Mihaela Bilic ne sfătuiește să analizăm produsele cu ajutorul mirosului și al gustului.

„Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile”.

Putem spune singuri dacă un produs este alterat și trebuie aruncat.

Calitatea lui este dată atât de aspect, cât și de gust sau miros.

„E bine de știu că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece”. 

La capitolul produse lactate, cele fermentate și mucegăite sunt considerate surse valoroase de probiotice.

Un iaurt care a depășit durata de valabilitate poate avea o aciditate mai mare și un gust mai acru. Aceste calități se datorează multiplicării numărului de lactobacili.

La capitolul făinoase, lucrurile stau și mai bine. Pastele și orezul rezistă până la 2 ani fără probleme, chiar dacă pe etichetă apare că expiră peste un an de la data fabricației.

„Nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplul fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă”.

Ciocolata este bună de mâncat chiar și după un an, dacă a stat la frigider sau într-un loc răcoros.

Chiar dacă a depășit durata de valabilitate înscrisă pe ambalaj. Și chiar dacă a făcut o peliculă albă deasupra, spune nutriționistul.

O veste la fel de liniștitoare este aceea referitoare la produsele congelate.

Dr. Bilic este o mare susținătoare a acestui mod de conservare. Prin congelare se distrug bacteriile și totodată se crește durata de valabilitate a produselor.

„Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus”.

Singura categorie la care acest principiu nu se aplică este cel al produselor din carne și pește.

Acestea nu trebuie consumate niciodată peste termenul de valabilitate.

Laptele UHT poate fi bun și după 2 ani de la producție.

Mierea se numără printre alimentele non-alterabile. Dacă aveți un borcan de miere de ani de zile, în cel mai rău caz s-a zaharisit, dar este încă bună de consum. Puneți borcanul în apă caldă și va deveni din nou lichidă.

Citește și12 alimente care nu expiră (aproape) niciodată!

Dr. Bilic consideră că industria alimentară exagerează cu termenul de valabilitate.

„De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizăm excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală”.

De ce credeți că brânza mucegăită este văzută ca un produs nobil? Deoarece unele mucegaiuri controlate sunt nu doar benefice, ci necesare sănătății.

„Contacul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea”.

Citește șiExpunerea la microbi este esențială pentru antrenarea sistemului imunitar (studii)

Problema este că produsele alimentare din magazine sunt pline de conservanți. Scopul lor este tocmai acela de a le lungi prezența la raft.

De aceea este greu de crezut că un astfel de produs va expira foarte repede.

Faceți un test simplu. Cumpărați un iaurt care se apropie de data de expirare și țineți-l în frigider câteva săptămâni. Veți vedea că nu se strică degrabă.

„Produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că nu sunt ultra procesate și pline de conservanți”.

Verificați și singuri produsele înainte de a le arunca.

Dacă arată bine, au încă un gust bun și nu au semne de alterare, pot fi încă folosite.

Simțurile, spune dr. Bilic, știu să ne spună în mod instinctiv ce este bun de mâncat și ce nu.

„Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs – dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”.

Citește și – Cum putem verifica dacă ouăle expirate mai sunt bune de mâncat

Sursă articol: Dr. Mihaela Bilic, Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/400697211412589

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.