Expunerea la microbi este esențială pentru antrenarea sistemului imunitar (studii)
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
A mânca de pe jos, a pune mâna pe animale, a te juca în noroi, a te expune la ger nu este un lucru dăunător. Cu toții am auzit aceasta când eram mici: microbii ne ajută să facem anticorpi.
Este această teorie adevărată? Ce spun oamenii de știință?

Expunerea la microbi esentiala pentru antrenarea sistemului imunitar: Bristekjegor / Pch.vector – www.freepik.com
Rolul microbilor în construirea imunității stârnește în continuare discuții și dezbateri.
Teoria igienei excesive
Unii experți din domeniul medical sunt de părere că igiena excesivă este răspunzătoare pentru creșterea numărului de boli autoimune și alergii în așezările urbane, precum astm, rinită alergică sau boala intestinală inflamatorie.
Expunerea la germeni în copilărie cu scopul întăririi imunității este cunoscută sub numele de „ipoteza igienei”.
Această ipoteză a fost demonstrată într-un studiu apărut în anul 2012 în jurnalul „Science”, intitulat „Microbial exposure during early life has persistent effects on natural killer T cell function” – „Expunerea la microbi în primii ani de viață are efecte persistente asupra funcției celulelor natural killer T”.
O echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital a comparat sistemul imunitar al unor șoareci fără bacterii sau alți microbi cu sistemul imunitar al unor șoareci care trăiau într-un mediu normal, cu microbi.
Au descoperit că animalele dintr-un mediu fără microbi aveau o inflamație exagerată a plămânilor și a colonului, asemănătoare astmului și respectiv colitei. Cauza ar fi fost hiperactivitatea unei clase unice de celule imunitare T.
În mod surprinzător, expunerea la microbi în primele săptămâni de viață a șoarecilor fără germeni a ajutat la normalizarea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor.
Foarte important este că expunerea microbiană timpurie a dus la o construire a imunității pe termen lung, nu doar pe moment.
Obsesia pentru curățenie și dezinfecție
Astăzi, părinții au devenit extrem de exigenți cu copiii lor. Nu îi lasă să se joace cu pământ pe motiv că se murdăresc. Nu îi lasă să pună mâna pe pisici sau căței, din cauză că sunt murdari.
Nu îi lasă să bage nimic în gură de pe jos, ca să nu ia microbi.
Părinții încearcă să le ofere copiilor un mediu cât mai curat și steril. Asta deoarece nu știu cât de importanți sunt microbii pentru sănătatea noastră.
Citește și – Copiii au nevoie de microbi (nu de antibiotice) pentru dezvoltarea imunității
Profesorul Jack Gilbert – directorul centrului „Microbiome” de la Universitatea din Chicago susține că expunerea la microbi – mai ales afară – îi ajută pe tineri să dezvolte un sistem imunitar mai puternic.
Contrar gândirii logice, majoritatea germenilor stimulează sistemul imunitar și ne fac mai rezistenți la boli.
Prof. Gilbert spune că cei mici nu trebuie spălați pe mâini imediat după ce se joacă în noroi. Acesta crede de asemenea că un cățel care linge fața unui copil nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare, deoarece acest lucru este benefic pentru sistemul lor imunitar.
Interacțiunea cu microbii a scăzut semnificativ
Înainte vreme, oamenii erau mai rezistenți la boli deoarece aveau o interacțiune constantă cu microbii. Părinții aveau o atitudine mai relaxată față de germeni.
Această teorie este susținută de un studiu realizat în 2016 pe copiii din populația Amish care locuiau în ferme mici, pline de microbi. Profilurile lor imune au arătat că aceștia aveau rate mult mai mici de astm.
Un studiu suedez pe 300.000 de copiii a arătat că cei care au folosit suzetele scăpate pe jos fără să le spele aveau mai puține alergii, astm și eczeme.
Dacă îți vei steriliza în mod excesiv casa, copiii tăi vor avea un sistem imunitar hipersensibil, care îi va predispune la alergii, astm și probleme de dezvoltare neuronală, susține prof. Gilbert.
Dermatologul Meg Lemon din Denver spune că privarea organismului de un contact regulat cu mediul natural perturbă sistemul imunitar.

Microbii intaresc sistemul imunitar: Freepik – www.freepik.com
Citește și – Expunerea la soare crește imunitatea la virusul gripal (studii)
Sistemul imunitar are nevoie de microbi pentru a se antrena
Din cauza condițiilor maxime de igienă în care trăim astăzi, sistemul nostru imunitar nu mai are nimic de făcut.
El este asemenea unui atlet, care trebuie să se antreneze în mod regulat pentru a deveni mai rezistent. Mediile ultra-dezinfectate nu îi oferă această oportunitate.
Popoarele vechi trăiau în condiții nesalubre. Apa nu era curată, mâncarea era expusă la diverși patogeni, locuințele lor nu aveau termopane care să îi ferească de ploi, de vânt și de ger.
Trăiau într-un mediu riscant, însă sistemul lor imunitar erau mereu ocupat.
Prin interacțiunile cu diverși factori amenințători, sistemul imunitar învață, se antrenează, se întărește. Este felul prin care organismul nostru se adaptează la mediul înconjurător.
Civilizația a îmbunătățit condițiile de trai. Contactul nostru cu paraziții și bacteriile (inclusiv cu bacteriile bune) s-a redus semnificativ.
Un sistem imunitar slăbit poate cauza alergii și inflamații periculoase
Un sistem imunitar care nu întâlnește microbi și agenți dăunători își va pierde antrenamentul și poate dezvolta reacții exagerate.
Devine sensibil la acarieni, la polen, la mucegaiuri. Dezvoltă alergii și inflamații periculoase.
Numărul copiilor cu alergii respiratorii, alimentare și cutanate a crescut foarte mult în ultimii ani la nivel internațional.
Cazurile de alergii ale pielii s-au triplat în țările industrializate în ultimele 3 decenii. Un studiu publicat în „Journal of Allergy and Clinical Imunology” arată că 15-30% dintre copii sunt afectați. În 2011, unul din patru copii din Europa avea o alergie.
Se constată de asemenea o creștere a incidenței bolii celiace, lupusului și a afecțiunilor reumatice. Boala celiacă apare din cauză că sistemul imunitar are o reacție exagerată la gluten.
Trebuie să reținem că încercarea de a limita orice risc din mediu nu este un lucru bun pentru sănătatea noastră.
Mizeria și germenii sunt „prietenii” noștri. Noi înșine suntem locuiți de microbi, iar majoritatea lor s-au dovedit a fi prielnici sănătății.
Citește și – Microbii mai degrabă ne protejează sănătatea decât ne ucid – microbiologul Jonathan Eisen
Surse articol:
1. Brigham and Women’s Hospital. „Getting the dirt on immunity: Scientists show evidence for hygiene hypothesis.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 March 2012: sciencedaily.com/releases/2012/03/120322142157.htm
2. Beth Timmins, Scientist reveals why it’s important to let your kids be exposed to germs, Indepent.co.uk: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/why-its-important-expose-kids-germs-scientist-explains-jack-gilbert-children-babies-immune-systems-a7845031.html
3. Matt Richtel, Your Environment Is Cleaner. Your Immune System Has Never Been So Unprepared, New York Times: https://www.nytimes.com/2019/03/12/health/immune-system-allergies.html
4. Mary Ruebush, Dirt, Germs, and Other Friendly Filth, Experience Life: https://experiencelife.com/article/dirt-germs-and-other-friendly-filth/