Vrei să te saturi mai repede și să slăbești? Mestecă fiecare gură de mâncare de 30 de ori!

„Mestecă și slăbește!” – acesta ar putea fi noul slogan al campaniilor de prevenire a obezității.

Cei care mestecă mult și bine mâncarea slăbesc mai ușor, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Strategie simpla de slabit - mestecati fiecare gura de mancare de 30 de ori

Strategie simpla de slabit – mestecati fiecare gura de mancare de 30 de ori: Freepik.com

Am auzit această recomandare și la doctorul Pavel Chirilă: „Vreți să slăbiți? Mestecați de 10 ori fiecare mușcătură din aliment”.

Pe lângă faptul că reduce cantitatea de alimente consumate, mestecarea fiecărei îmbucături de atâtea ori realmente crește rata metabolică a corpului.

Când mesteci bine alimentele se întărește digestia

Mâncatul în tihnă este predat în școlile de medicină din India de câteva mii de ani. Practicanții de Ayurveda consideră că mestecarea lentă și bine a alimentelor este esențială pentru construirea unei digestii puternice.

Această metodă ajută de asemenea la separarea componentelor indigerabile de nutrienții importanți din alimente.

Metodă de slăbire practicată în anul 1880

Dr. Mihaela Bilic spune că mestecarea fiecărei guri de mâncare de câteva zeci de ori a apărut în anul 1880, la ideea lordului britanic William Gladstone. Acesta folosea metoda pentru a-și regla digestia, pentru a slăbi și pentru a se detoxifica.

Prin secolul al 19-lea, nutriționistul „economic” Horace Fletcher recomanda mestecarea fiecărei guri de mâncare nu de 30 de ori, ci de câteva sute de ori, până la lichefiere. Horace a reușit să dea jos 20 de kilograme în câteva luni folosind această metodă.

Nutriționistul, cunoscut și sub numele de „Marele mestecător”, era de părere că acest lucru ajută la extragerea tuturor nutrienților din alimentul ingerat și la reducerea porției de mâncare la persoanele sărace.

Citește și – Spanacul crește sațietatea, taie apetitul pentru dulciuri și accelerează pierderea în greutate

Studiile nu au confirmat această teorie. Însă au arătat că mestecatul îndelungat ajută la controlul apetitului și a greutății corporale.

Mestecatul îndelungat crește rata de ardere a caloriilor

Câteva studii preliminare au descoperit că mestecarea mâncării până ce nu mai rămân bucăți mari crește numărul de calorii pe care corpul le arde în timpul digestiei. De exemplu, la o masă de 300 de calorii, corpul va arde cu 10 calorii în plus.

Citește și – Renunțați o lună la ulei și veți slăbi spectaculos! – dr. Mihaela Bilic 

Când mestecăm foarte bine alimentele, crește circulația sângelui la nivelul stomacului și intestinului.

Teoretic, cineva ar putea arde cu 2.000 de calorii mai mult în fiecare lună dacă aplică această strategie simplă. Acest lucru ar putea da rezultate la persoanele supraponderale.

Un studiu apărut în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că persoanele obeze au tendința să mestece foarte puțin mâncarea înainte de a o înghiți.

Când mesteci fiecare îmbucătură de 40 de ori, mănânci mai puțin

Când cercetătorii i-au pus să mestece fiecare gură de mâncare de 40 de ori, atât grupul de obezi, cât și grupul de persoane slabe au mâncat mai puțin.

Autorii au constatat că nivelul hormonilor din intestin asociați cu foamea și sațietatea s-a îmbunătățit.

„Mecanismul este simplu și corect: cu cât mestecăm mai bine, cu atât digerăm mai ușor și ne săturăm cu mai puțină mâncare”, spune dr. Bilic.

Dacă un fel de mâncare are 12-15 înghițituri, aplicând metoda mestecatului de 30 de ori, masa va dura 15-20 de minute. Este fix intervalul necesar apariției senzației de sațietate.

Citește și – Ca să nu vă îngrășați la masă, mestecați mai mult alimentele (studiu)

Persoanele care mănâncă mai încet au tendința să mănânce mai puțin. Mai mult decât atât, mâncatul rapid crește cu 35% riscul de sindrom metabolic.

„O masă completă necesită nu mai puțin de 2.500 de „mestecături”. Așa că, fie ne plictisim, fie obosim, dar sigur ne oprim”.

Această activitate – relaxantă până la urmă, ar putea fi un instrument eficient și necostisitor de combatere a obezității și a problemelor de greutate corporală.

„Merită încercat, măcar ca exercițiu împotriva lăcomiei și impulsivității alimentare”, spune dr. Bilic.

Surse articol:

1. Markham Heid, Why slow eaters may burn more calories, Time: https://time.com/collection/guide-to-weight-loss/4736062/slow-eater-chew-your-food/
2. Mihaela Bilic, Cine mestecă mult și bine, slăbește: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/pfbid02pySQebwhfynjWdFx2R64NdXGgw8yyQKxr59sZcXaN2HexkcKxUjprdHf4Dfg5mrql
3. Mic dejun cu un campion: Dr. Pavel Chirilă, TVR: https://www.youtube.com/watch?v=nkXFbYxQTsQ&ab_channel=TVR

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.