Spanacul crește sațietatea, taie apetitul pentru dulciuri și accelerează pierderea în greutate

Articol bazat pe studii științifice 

Țineți cură de slăbire, sau vreți să vă mențineți silueta? Sau poate vreți să mâncați mai puțin pe parcursul zilei?

Există un răspuns simplu la aceste doleanțe: spanacul!

Spanacul creste satietatea, taie apetitul pentru dulciuri si accelereaza slabitul

Spanacul creste satietatea, taie apetitul pentru dulciuri si accelereaza slabitul

Care este secretul spanacului?

Această verdeață ajută organismul să scape de poftele alimentare. Mai ales de pofta pentru dulciuri și produse nesănătoase. De fapt, spanacul acționează și asupra greutății corporale. 

Oamenii de știință au descoperit că frunzele verzi conțin tilakoizi, membrane care fac posibilă fotosinteza – procesul de transformare a luminii solare în nutrienți.

Cum ne afectează pe noi? Atunci când mâncăm spanac, tilakoizii nu sunt digerați imediat. Ei rămân în intestin preț de câteva ore înainte de a fi descompuși total. Acest lucru înseamnă prelungirea senzației de sațietate.

Spanacul încetinește absorbția grăsimii și caloriilor

Tilakoizii se leagă de lipază – enzima pe care corpul o folosește pentru digerarea grăsimilor și încetinește absorbția grăsimii în corp.

Tilakoizii sunt superiori medicamentelor folosite în obezitate, precum Orlistat, deoarece ei încetinesc și nu inhibă complet digestia grăsimii.

Prin faptul că încetinesc absorbția caloriilor, tranzitul intestinal devine mai lent. În consecință, senzația de sațietate crește și este menținută mai mult timp.

Spanacul scade hormonul foamei și crește hormonul sațietății

Atunci când mâncăm o masă cu spanac sau pudră de spanac, hormonul de sațietate urcă semnificativ, iar hormonul foamei scade.

Extractele de spanac bogate în tilakoizi s-au dovedit eficiente în creșterea sațietății pe o perioadă de 2 ore.

Suprimă apetitul pentru dulciuri și produse gustoase (nesănătoase)

Pe lângă faptul că suprimă grelina, tilakoizii scad apetitul pentru anumite alimente gustoase, precum cele dulci, sărate și bogate în grăsimi, precum chipsuri, bomboabe de ciocolată, cornuri sau alte produse de patiserie.

Capacitatea de a mări sațietatea este specifică în general verdețurilor. Sunt sărace în calorii, bogate în apă și fibre. Arma lor secretă sunt însă tilakoizii, spune dr. Greger.

Studiile au arătat că adăugarea membranelor verzi în mâncărurile femeilor supraponderale scade considerabil hormonul foamei și pofta acută pentru dulciuri și ciocolată.

Cu verdețuri slăbim mai repede și mai ușor

Mai mult decât atât, verdețurile bogate în clorofilă accelerează pierderea în greutate și reduc colesterolul LDL.

Efortul de a slăbi este mai ușor la persoanele care consumă în mod regulat verdețuri (tilakoizi).

Pentru a beneficia de această calitate a lor, le putem strecura în diverse salate sau mâncăruri, crude sau ușor gătite (opărite pentru 15 secunde). Nu le gătiți prea mult, deoarece tilkakoizii se vor degrada.

Rețete cu spanac

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu spanac, care vă pot ajuta în cura de slăbire:

Pate de post din spanac și semințe de floarea-soarelui
Curry de linte cu spanac – mâncare de post în stil indian
Frittata cu spanac – rețetă pentru diabetici și nu numai
Lipii keto cu spanac – fără făină (1 g de carbohidrați)
Tartă de post cu spanac – neașteptat de rapidă și gustoasă!

Dr. Michael Greger spune că jumătate de cană de verdețuri gătite oferă suficienți tilakoizi pentru a obține aceste beneficii. Cu cât mai verzi sunt frunzele, cu atât mai multă clorofilă și tilakoizi sunt prezenți.

Sursă articol: NutritionFacts.org, The fat-blocking and appetite-suppressing effects of thylakoids: https://www.youtube.com/watch?v=x3cTcBSYAaQ&ab_channel=NutritionFacts.org

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.