Cum putem verifica dacă OUĂLE EXPIRATE mai sunt bune de mâncat
Cei de la oraș care nu mai au bunici, părinți sau rude în mediul rural sunt nevoiți să cumpere toate produsele alimentare din magazine, inclusiv ouăle și produsele lactate. Majoritatea cumpărătorilor din marile magazine se bazează pe data de expirare înscrisă pe ambalajul alimentului, însă aceasta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Testul Ouălor
Unele alimente sunt mult mai rezistente decât o arată data de expirare. Când vine vorba de ouă, iaurt, carne, sau alte produse alimentare, nasul și ochii sunt cele mai sigure “instrumente” de detectare a prospețimii lor.
Iată cum putem afla cât de proaspăt este un ou
Nu aruncați ouăle conform datei de expirare aplicată pe ele. Există cel puțin două metode eficiente de a verifica dacă acestea mai sunt bune de mâncat, înainte de a le sparge sau de a le arunca. Această verificare se poate face nu numai cu ouăle expirate, ci cu orice ou care arată suspect.
→ Testul plutirii
Umpleți un bol cu apă rece, și puneți oul/ouăle în apă.
1. Dacă se vor cufunda pe fundul bolului și stau culcate pe orizontală, înseamnă că sunt proaspete. Acestea sunt prea proaspete pentru a fi fierte tari. Sunt bune pentru ouă fierte moi.
2. Dacă ouăle sunt vechi de câteva săptămâni, dar sunt încă bune de mâncat, ele vor rămâne scufundate, dar vor fi cu vârful sau cu fundul ușor ridicat. Acestea sunt bune pentru prăjit (ochiuri, omletă sau ouă fierte tari).
3. Dacă ouăle plutesc la suprafață, trebuie să știm că nu mai sunt suficient de proaspete pentru a le consuma.
Această metodă funcționează deoarece coaja ouălor este poroasă, adică permit unei cantități de aer să pătrundă înăuntru. Ouăle proaspete au mai puțin aer înăuntru, și de aceea se scufundă în apă. În cazul ouălor mai vechi, aerul a avut mai mult timp să penetreze cojile, astfel încât acestea vor pluti mai mult.
Alte metode de verificare a ouălor
Unele persoane susțin că putem afla dacă un ou este bun sau stricat agitând oul la ureche. Dacă auzim sunetul unui lichid care se mișcă înăuntru, înseamnă că oul a început să se strice. Dacă nu auzim nimic, oul este bun. Însă nu pute avea încredere totală în această metodă.
Dacă ați spart deja ouăle, și aveți îndoieli referitor la prospețimea lor, faceți testul cu farfuria și mirosul. Dacă oul este vechi sau stricat, gălbenușul va fi mai plat, iar albușul se va împrăștia atunci când îl spargeți pe o suprafață plată (farfurie, tigaie). Trebuie să știm de asemenea că ouăle proaspete nu au nici un miros.
Un ou care se împrăștie atunci când îl spargem nu este neapărat stricat, ci poate fi doar mai vechi și bun pentru ochiuri sau fiert tare.
Prospetimea oualor expirate?! :))))
Da, deoarece data expirării trecută pe ambalaj nu este întotdeauna valabilă. Trebuie văzută data fabricării sau ambalării.
Daca sunt expirate….mai are sens sa le verificam ,,prospetimea”…?!!!