Ceaiul verde – antioxidantul naturii care prelungește viața
Planta de ceai sau ceaiul verde (Camellia sinensis) este una din cele mai abundente surse de antioxidanți din natură.
Consumul de ceai verde în scop medicinal datează de pe vremea Dinastiei Han a Chinei. Consumatorii foloseau această plantă pentru stimularea digestiei, scăderea inflamației și vindecarea rănilor.
Ceaiul verde conține antioxidanți, taninuri, calciu, fosfor, potasiu, zinc și sodiu. În ceea ce privește conținutul de cofeină, o ceașcă de ceai verde are doar 26 mg de cofeină, spre deosebire de o ceașcă de cafea care are 100-150 mg de cofeină.
Cuprins
Beneficiile asociate cu consumul de ceai verde
Îmbunătățește digestia, crește diureza, ajută la eliminarea toxinelor și scăderea în greutate. Este indicat în diaree și intoxicații alimentare.
Ceaiul verde, dar și ceaiul negru sunt bogate în enzime care favorizează eliminarea toxinelor. De aceea acest tip de ceai este indicat în regimul persoanelor care au nevoie de o curățare a corpului sau celor care se recuperează după o boală îndelungată.
Ceaiul verde contribuie și la întărirea imunității. Combate infecțiile bacteriene, răceala, gripa, tusea și astmul.
Este un ceai benefic pentru persoanele cu hipertensiune arterială, colesterol crescut sau artere întărite. Protejează corpul împotriva daunelor provocate de poluare.
Studiile recente au dezvăluit că ceaiul verde luptă împotriva cancerului stomacal, pulmonar, esofagian și a cancerului de piele.
O sursă de energie stabilă pentru trup și minte
Beneficiile ceaiului verde se adresează atât fizicului, cât și planului mental. Combate oboseala, limpezește mintea, susține funcția sistemului nervos.
Îmbunătățește funcțiile cognitive, în special activitatea neuronilor, atenția, timpul de reacție și memoria.
Spre deosebire de cafea, care produce o senzație de anxietate și nervozitate după scăderea cofeinei din sânge, ceaiul verde oferă o energie mai stabilă. Acest efect se datorează conținutului de L-teanină.
Acest aminoacid crește activitatea GABA – un neurotransmițător cu efect anxiolitic și calmant. Totodată, L-teanina mărește producția de dopamină și activitatea alfa de la nivelul creierului.
Citește și – 1/2 cană de ceai verde pe zi reduce cortizolul, stresul grăsimea abdominală și depresia
Prin faptul că mărește nivelul de dopamină și norepinefrină, ceaiul verde îmbunătățește dispoziția sau starea de spirit.
O băutură excelentă pentru slăbit
Studiile sugerează că ceaiul verde este o băutură excelentă pentru slăbit, dar și pentru menținerea greutății corporale.
O cană de ceai verde are zero calorii, zero grame de grăsimi, zero colesterol și zero carbohidrați.
Cafeina are efect termogenic, care sporește capacitatea corpului de a arde grăsimea, îndeosebi a grăsimii de pe burtă.
Catechinele pe care le conține stimulează la rândul lor termogeneza, ajutând la oxidarea grăsimii.
Ceaiul verde prelungește viața, scade riscul de deces
Un studiu a asociat consumul a 5+ cești de ceai verde pe zi cu creșterea longevității. Consumatorii de ceai verde au o rată mai mică de mortalitate decât non-consumatorii.
Potrivit unor cercetări, la un consum de 5 căni de ceai verde pe zi riscul de deces prin bolile cardiovasculare scade cu 26 de procente.
Antioxidanții din ceaiul verde ar putea preveni bolile cardiovasculare prin faptul că reduc nivelul tensiunii arteriale și a colesterolului.
Citește și – Beți ceai verde! Scade riscul de obezitate și boli de ficat
Flavonoizii din ceaiul verde luptă împotriva stresului oxidativ care produce daune la nivelul ADN-ului și a sistemelor celulare și crește riscul de boli degenerative. Stresul oxidativ favorizează de asemenea îmbătrânirea prematură a corpului.
Inclusiv diabeticii pot extrage beneficii în urma consumului de ceai verde. Acesta reduce glucoza a jeun, insulina și hemoglobina glicată.
Susține sănătatea orală
Un alt beneficiu important al consumului de ceai verde vizează sănătatea orală. Antioxidanții din această plantă inhibă dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală. Catechinele previn bolile paradontale, resorbția osoasă și apariția cariilor dentare.
Citește și – Consumatorii de ceai verde au o speranță mai mare de viață
Datorită acțiunii sale antiinflamatoare, ceaiul verde poate atenua durerile articulare și inflamația din piele (dacă este aplicat extern).
Precauții și contraindicații
Ceaiul verde nu trebuie consumat în doze mari de femeile gravide, de peroanele cu palpitații, aritmie cardiacă sau ulcere gastrointestinale.
Surse articol:
1. Janice Boling, Tea in herbal medicine and home remedies, Every Green Herb: https://www.everygreenherb.com/tea.html
2. Laboratorul Naturii, Cafea versus ceaiul verde – cu care să începem dimineața? https://laboratorulnaturii.ro/blog/cafea-versus-ceai-bautura-sanatoasa
3. Aya Yap, 11 Scientifically-backed health benefits of green tea, Longevity. Technology: https://longevity.technology/lifestyle/11-health-benefits-of-green-tea/