Vreți să trăiți mai mult? Luați cina cu minim 3 ore înainte de culcare

Cheia longevității noastre se află în mitocondrii. Aceste organite celulare generează cea mai mare cantitatea de energie chimică necesară pentru reacțiile biochimice din celule.

Oricine vrea să-și adauge mai mulți ani vieții trebuie să acorde o atenție deosebită mitocondriilor.

Vreti sa traiti mai mult - luati cina cu minim 3 ore inainte de culcare

Vreti sa traiti mai mult – luati cina cu minim 3 ore inainte de culcare: Upklyak

Ce sunt mitocondriile și ce rol au în corp

Mitocondriile sunt compartimente speciale din interiorul celulelor noastre. Sunt esențiale pentru producția de energie celulară și pentru funcționarea corectă a celulelor.

Ele descompun moleculele de mâncare și declanșează adenozintrifosfatul (ATP) – un combustibil molecular care alimentează întreaga celulă.

Întrucât corpul nu poate stoca ATP, mitocondriile trebuie să îl producă permanent. Pentru aceasta trebuie să se afle într-o stare perfectă de funcționare. Unul din primele semne ale disfuncției mitocondriale este oboseala excesivă.

Datorită rolului lor profund în funcțiile celulare, acumularea de mitocondrii nefuncționale sau afectate poate duce la dezvoltarea unor boli complexe, precum cancer, tulburări neurodegenerative, boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale.

Buna funcționare a mitocondriilor a fost asociată cu longevitatea, în timp ce disfuncția mitocondrială a fost corelată cu îmbătrânirea organismului.

Cum putem îmbunătăți funcția mitocondriilor

Într-un articol precedent am scris despre câteva din cele mai bune vitamine și suplimente care susțin buna funcționare a mitocondriilor.

Există și alte strategii care pot ajuta la optimizarea funcției acestor organite celulare. Una din ele se referă la alimentație.

Pentru a avea mitocondrii sănătoase, este important să mâncăm sănătos. Hrana noastră trebuie să fie cât mai naturală și integrală – fără produse procesate, rafinate sau aditivate.

Programul de masă este de asemenea important. Mitocondriile sunt afectate de cinele foarte târzii.

Voi la ce oră luați cina?

Un obicei foarte dăunător este acela de a mânca imediat înainte de somn. Atunci când luăm ultima masă a zilei aproape de ora de culcare nu facem altceva decât să afectăm funcția mitocondriilor.

La modul ideal, cina ar trebui servită cu minim 3 ore înainte de a merge la culcare. Seara, organismul are nevoie de repaos. Mâncarea care rămâne în stomac generează cantități mari de radicali liberi. Aceștia se „varsă” și afectează ADN-ul mitocondrial.

Trebuie să ne ferim în mod special de carbohidrații în exces, deoarece aceștia contribuie la producția de superoxid.

Mișcarea fizică, stresul emoțional

O altă strategie prin care ne putem păstra mitocondriile funcționale este sportul. Exercițiile fizice reglează anumite gene care măresc eficiența mitocondriilor.

Pentru sănătatea mitocondriilor este de asemenea recomandat să evităm stresul emoțional, expunerea la toxinele din mediu și la metalele grele.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Vitamine și suplimente care susțin funcția mitocondriilor – celulele energiei și tinereții
Alimentele colorate cresc longevitatea
Credința influențează fericirea, calitatea vieții, longevitatea și depășirea bolilor
Studiu nou dezvăluie secretul menținerii tinereții corpului (se află în alimentație!)

Surse articol:

1. University of Cambridge, What are mitochondria: https://www.mrc-mbu.cam.ac.uk/what-are-mitochondria
2. Joseph Mercola, Top supplements for mitochondria function: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/12/28/mitochondria-supplements.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20231228&foDate=false&mid=DM1505030&rid=2003444052
3. Natural Grocers, Could your mitochondria hold the key to health and longevity? https://www.naturalgrocers.com/health-hotline-article/could-your-mitochondria-hold-key-health-and-longevity

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]