Cele două secrete ale longevității: masa la ore fixe și apa cu sare – Adrian Vornicu
Longevitatea este un deziderat pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, nu știm ce trebuie să facem ca să trăim mai mult și să fim sănătoși până aproape de încheierea vieții.
Adrian Vornicu ne oferă răspunsuri la această problemă. Sfaturile sale sunt bine documentate și relativ ușor de implementat.
Cuprins
Omul poate trăi până la 140 de ani
„A fi longeviv înseamnă a respecta ciclul biologic care îți oferă o marjă biologică de longevitate”.
Adrian Vornicu vorbește despre limita lui Leonard Hayflick, conform căreia celula umană are 80 de replicări.
Celula primordială, sau ovulul din care am fost creați se va replica de 70 de ori. Dacă faci un calcul, rezultă 140 de ani. Potrivit acestei teorii, omul poate să trăiască maxim 140 de ni.
„Aceea înseamnă longevitatea. Trebuie să trăim 140 de ani”.
Populațiile din Munții Tibetului confirmă că este posibil ca omul să atingă această vârstă. Femeile din Hunza nășteau la 80-90 de ani.
Un studiu a confirmat că acea regiune montană are toți factorii necesari unei vieți lungi și fertile. Când cercetătorii au mutat acolo un eșantion de subiecți, rezultatele au fost uimitoare.
„Doar mergând acolo, la munte, respirând aer curat, trăind dparte de această presiune pe care o avem în marele orașe, ajung să scape de unele boli care păreau cronice și să trăiască mai mult”.
Principiile replicării celulelor stem
De ce oamenii din zilele noastre nu mai ating vârste înaintate? Rar mai auzi de câteva cineva care a împlinit suta de ani.
Adrian Vornicu spune că pentru a fi longeviv trebuie să respecți câteva principii care permit corpului să facă acele 20 de replicări celulare care i-au mai rămas după naștere.
Fiecare dintre noi avem o rezervă de celule stem care permit ca cele câteva miliarde de celule ale corpului să fie înlocuite de 20 de ori, până murim.
Primul secret al longevității
Unul din marile secrete ale longevității se află în intestin. Prima regulă a longevității este legată de bioritmul nostru de viață și de alimentație. Mai precis, de o ritmicitate a meselor.
„Dacă noi economisim celulele în intestin, asta înseamnă că acele celule stem vor fi disponibile pentru replicări celulare în creierul nostru, în inima noastră și vom fi mult mai longevivi”.
Longevitatea nu ține neapărat de anumite alimente pe care trebuie să le consumăm, de calitatea sau cantitatea lor, ci mai ales de ora la care servim masa. „Principalul blocaj al longevității este că nu ne respectăm ora de masă”.
Această teorie poate fi confirmată de cazurile celor care au rezistat în temnițele comuniste. Nu doar că au supraviețuit condițiilor aspre de închisoare, ci chiar au trăit până la vârste înaintate.
Secretul longevității lor ar putea consta tocmai în faptul că mâncarea le era servită la ore fixe. Nu valoarea nutrițională a hranei a contat, cât mai ales programul respectat cu strictețe.
„Dacă tu nu mănânci la ore fixe și nu ai acid gastric, asta înseamnă că celulele din intestin vor trebui să lucreze cu macro-molecule. Vor trebui 300 de celule în loc de 3 ca să rezolve problema, pentru că acele molecule nu au fost bine digerate la nivel stomacal”.
Cu alte cuvinte, dacă nu avem un program regulat de mese, efortul celular de a digera mâncarea va fi mult mai mare, lucru care înseamnă un consum crescut de celule stem.
„Acesta este primul secret al longevității. Pare bazic, dar dacă faci economie de celule stem pentru intestinul tău, acele celule stem vor fi disponibile pentru toată durata vieții tale”.
Sculptorul Ion Irimescu, care s-a stins din viață la 102 ani, a dat mărturie de aceasta. Când acesta avea 99 de ani, Adrian Vornicu l-a întrebat care este secretul longevității sale.
Maestrul i-a răspuns cu simplitate: „N-am întârziat masa în viața mea mai mult de un sfert de oră”. Chiar și în timpul celui de-al doilea război mondial a reușit să respecte orele de masă.
„Primul și cel mai important este ora de masă și eu o aplic de vreo 9-10 ani cu strictețe”. Dacă respecți această regulă simplă, efectele nu vor întârzia să apară.
„Mănânci, ai energie imediat. Se reduce durata somnului, dormi de două ori mai puțin. Energia se dublează, se triplează”.
Al doilea secret al longevității: apă cu sare înainte de masă
Un alt secret al longevității este să bem apă cu puțină sare cu 30 de minute înainte de masă.
Corpul nostru funcționează în baza unui echilibru acido-bazic, care ține tot de ora de masă.
Dacă iei sare și apă înainte de masă, atunci furnizezi corpului solventul apă, ionul de clor din sare și astfel rezultă acidul clorhidric, spune Adrian Vornicu.
Concret, ce trebuie să faceți: beți un pahar cu apă, iar după un sfert de oră luați puțină sare. Udați degetul, puneți-l în solniță și apoi pe limbă. După un sfert de oră puteți mânca.
La o oră după masă, bicarbonatul lichid care se varsă din stomac în corp produce o re-alcalinizare a întregului organism.
„În trei săptămâni se formează reflexul gastric, când îți sfârâie burta de foame și știi că trebuie să mănânci”.
Apa cu sare ajută la ionizarea mâncării ingerate și implicit la digerarea ei optimă. Astfel, nu vom folosi irosi celulele stem, atât de prețioase pentru longevitate.
Iată cele două secrete de care trebuie să ținem cont dacă vrem să trăim mult și bine. Pare ceva simplu și ușor, însă mulți au un stil de viață haotic, imprevizibil chiar. În cazul lor, respectarea unui program fix de mese este o provocare foarte mare.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Credința influențează fericirea, calitatea vieții, longevitatea și depășirea bolilor
Piramida alimentației care promovează reglarea metabolică și longevitatea – dr. Mark Hyman
„De la Geneză și până la potop, alimentația omului s-a bazat pe cereale și fructe. Aceasta este și perioada cu longevitatea cea mai ridicată” – dr. Pavel Chirilă
Sursă articol: iTHINK cu Iusti Fudulu, Secretele longevității, ce greșeli ne scurtează viața – Adrian Vornicu: https://www.youtube.com/watch?v=0GQbpwVu_mc&ab_channel=IustiFudulu